Японци в нета: Молете се за нас!

Не вярвайте на правителството, махайте се още сега
Обновена: 16 мар 2011 14:28 | 15 мар 2011 22:12, Елка Василева
281
Японци в нета: Молете се за нас!
Йоко Мияи, на 61 години, пред развалините на отнесената й от цунамито къща. Снимка: БТА

Авариите в атомната електроцентрала „Фукушима-1“ и разпространението на радиоактивни частици далеч извън карантинната зона от 20 км, от която бяха евакуирани всички жители, породи паника в японската блогосфера.

Хората не вярват на правителство, не могат да си представят кой и как ще контролира ситуацията в електроцентралата, ако нейните служители, както и всички останали, бягат от радиацията.

По улиците на Токио обаче не се забелязва никаква паника, предаде кореспондент на РИА Новости. Животът по токийските улици тече както обикновено: децата се прибират от училище, служителите бързат за делови срещи, майки се разхождат с бебешките колички.

В атмосферата в Токио бяха измерени микродози радиация, но засега те са безопасни за здравето.
 
Ако се съди обаче по постовете на японци в интернет, хората са силно изплашени поради топенето на ядрените елементи и са готови на всичко да се измъкнат от страната.

Новината за регистрирани радиоактивни елементи в Токио предизвикаха истинска паника в социалните мрежи въпреки призивите на властите да се успокоят и уверенията, че засега няма опасност за здравето на хората, предаде Ройтерс.

Някой е написал в Twitter: „МОЛЯ ТЕ, събирай семейството, документите, ценните си вещи и се махай оттук. Отивай на юг, в Тайван. Ако можеш, в Австралия. Ако нямаш възможност да заминеш от Япония, отивай колкото се може пò на югозапад, за да има максимално разстояние между територията, засегната от земетресението и твоето временно местопребиваване“.

В Токио хората изкупуват всичко от магазините, ако в случай на изтичане на радиация се наложи да се чака вкъщи.

В магазините вече са свършили фенерчетата, свещите, спалните чували, радиоприемниците. Един човек е написал в профила си: „Имам три напълнени туби с вода и пълна бутилка с газ. Ваната също съм си напълнил с вода, така че ще мога да си чистя тоалетната и да се мия, ако спрат водата“. 

Джанко Ябе пише в профила си във Facebook: “Ситуацията в атомните електроцентрали във Фукушима е все по-лоша и ме хваща страх. Сега с болното си дете ще отида по магазините да търся вода и други необходими неща“.

Едно от най-популярните съобщения, които се появяват в социалните мрежи, е показателно за състоянието на хората, оказали се в зоната на бедствието. То гласи: „Молете се за нас“.

Като цяло паниката се нагнетява от това, че няма достатъчно информация за случващото се, хората не вярват на правителството.

В социалните мрежи те си обменят последни данни, слухове и мнения.

В един от профилите пише: „Не вярвайте на уверенията на правителството, че нивото на радиация е безопасно. Махайте се от Япония още сега“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още по темата: трусът в Япония
Още от
Напиши коментар Коментари
200
3
 
70
 
! Отговори
Shark преди 13 години
Аз имам едно предложение. Ако японците решат да напускат острова, да ги поканим в България. След това изритваме цялото правителство, съдии, кметове на градове, абе всички на ключови позиции. НА ТЯХНО МЯСТО СЛАГАМЕ ЯПОНЦИ!! Хайде на бас че за година, две положението ще се промени към по-добро.
199
2
 
30
 
! Отговори
Васко преди 13 години
Да , идеята да дойдат тук е добра. Със сигурност и двете страни ще имат полза от това.
198
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ядрените елементи ==========Вече знаем новия Нобелов лауреат за физика, това ще е автора на статията . Той откри нова форма на материята - "Ядрен елемент"
197
18
 
0
 
! Отговори
антихрист преди 13 години
всички ще изпитат гнева ми
196
1
 
48
 
! Отговори
бЕдНяК преди 13 години
В Япония има около 750 000 православни японци. Ако се стигне до евакуация, нашето правителство да ги покани у нас.
195
0
 
72
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Във възторг съм.Българинът като тъмен балкански субект,който вечно критикува и не одобрява, говори с огромна симпатия и съпричастност за японците.Форумите приливат от болка и състрадание.Боже,спри разтанцувалата се земя.Зная,че си благ и справедлив.Помогни им и им прости греховете.АМИН
194
0
 
18
 
! Отговори
коста преди 13 години
Съгласен съм с 189.За съжаление си прав и за другото.Да се помолим за горките хора. НО С КАКВО МОЖЕМ ДА ИМ ПОМОГНЕМ.....???
193
2
 
11
 
! Отговори
патриот преди 13 години
да им изпратим всичките си ***. за час-два ще им разфасоват атомните централи и ще ги предадат на вторични суровини. така ще се избегнат възможните ядрени катастрофи , а и ние ще си отдъхнем
192
1
 
30
 
! Отговори
Килъра преди 13 години
Бъдете сигурни,че ако наистина недай Боже да стане мазло в Япония нашите политици ще направят всичко възможно за да не допуснат японци в България,защото ако дойдат 1 милион японци повече няма да ни управляват ********* :(((
191
0
 
16
 
! Отговори
korleone преди 13 години
Господи боже,тия хорица какво нещо истрадаха !!! Иксика им бяха и войните,бомбите...
190
12
 
1
 
! Отговори
500 преди 13 години
bix vzel ednoi semeistvo che kartofa na selo mi e 4 dekara da kopame zaedno
189
16
 
0
 
! Отговори
500 преди 13 години
bix vzel ednoi semeistvo che kartofa na selo mi e 4 dekara da kopame zaedno
188
1
 
0
 
! Отговори
nexta преди 13 години
ami pishi im da idvat
187
0
 
45
 
! Отговори
ГГ преди 13 години
Аз лично мога да приема 5 семейства без проблем.
186
2
 
9
 
! Отговори
Муширу Ваши преди 13 години
До 2012 : да и там политиците лъжат.... но и си правят сепуко когато чесста им е накърнена...
185
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Мили хора всичко в въпрос на късмет. При такава авария няма начин да не се образува радиоактивен облак.От там нататък всичко е в ръцете на природата.важно е да се следи какви атмосфери процеси протичат, както за ниските слоеве така и във височина.Да се направи точна прогноза в каква посока ще потегли облака и къде ще се създадат условия той да се утаи (извали).Евакуацията е логично да става в обратната посока на движение на облака.
184
4
 
7
 
! Отговори
2012 преди 13 години
И там май политиците лъжат хората като тук,нищо ново
183
3
 
98
 
! Отговори
Да вземаме японци преди 13 години
Дайте да си вземем един милион японци, ще ни вдигнат страната на крака за 3 години. Нека премиера и правителството направят програма и вместо мазните мунгуси и миризливите тур4еещи се ***, да си вземем свестни хорица. Още пове4е през 2-та световна война ние сме съюзници с Япония !
182
10
 
7
 
! Отговори
Цв Цв преди 13 години
само аз ще мога да приема поне 24 японски семейства, другите давайте да ви видим колко можете .... ха ха ха .... после пишете че не съм пич ....
181
2
 
56
 
! Отговори
Кристофър Робин преди 13 години
Аз съм готов да приема няколко японеца в дома си ! Още сега !Приятели ние няма да ви изоставим ! Мислим и се молим за вас !