Японци в нета: Молете се за нас!

Не вярвайте на правителството, махайте се още сега
Обновена: 16 мар 2011 14:28 | 15 мар 2011 22:12, Елка Василева
281
Японци в нета: Молете се за нас!
Йоко Мияи, на 61 години, пред развалините на отнесената й от цунамито къща. Снимка: БТА

Авариите в атомната електроцентрала „Фукушима-1“ и разпространението на радиоактивни частици далеч извън карантинната зона от 20 км, от която бяха евакуирани всички жители, породи паника в японската блогосфера.

Хората не вярват на правителство, не могат да си представят кой и как ще контролира ситуацията в електроцентралата, ако нейните служители, както и всички останали, бягат от радиацията.

По улиците на Токио обаче не се забелязва никаква паника, предаде кореспондент на РИА Новости. Животът по токийските улици тече както обикновено: децата се прибират от училище, служителите бързат за делови срещи, майки се разхождат с бебешките колички.

В атмосферата в Токио бяха измерени микродози радиация, но засега те са безопасни за здравето.
 
Ако се съди обаче по постовете на японци в интернет, хората са силно изплашени поради топенето на ядрените елементи и са готови на всичко да се измъкнат от страната.

Новината за регистрирани радиоактивни елементи в Токио предизвикаха истинска паника в социалните мрежи въпреки призивите на властите да се успокоят и уверенията, че засега няма опасност за здравето на хората, предаде Ройтерс.

Някой е написал в Twitter: „МОЛЯ ТЕ, събирай семейството, документите, ценните си вещи и се махай оттук. Отивай на юг, в Тайван. Ако можеш, в Австралия. Ако нямаш възможност да заминеш от Япония, отивай колкото се може пò на югозапад, за да има максимално разстояние между територията, засегната от земетресението и твоето временно местопребиваване“.

В Токио хората изкупуват всичко от магазините, ако в случай на изтичане на радиация се наложи да се чака вкъщи.

В магазините вече са свършили фенерчетата, свещите, спалните чували, радиоприемниците. Един човек е написал в профила си: „Имам три напълнени туби с вода и пълна бутилка с газ. Ваната също съм си напълнил с вода, така че ще мога да си чистя тоалетната и да се мия, ако спрат водата“. 

Джанко Ябе пише в профила си във Facebook: “Ситуацията в атомните електроцентрали във Фукушима е все по-лоша и ме хваща страх. Сега с болното си дете ще отида по магазините да търся вода и други необходими неща“.

Едно от най-популярните съобщения, които се появяват в социалните мрежи, е показателно за състоянието на хората, оказали се в зоната на бедствието. То гласи: „Молете се за нас“.

Като цяло паниката се нагнетява от това, че няма достатъчно информация за случващото се, хората не вярват на правителството.

В социалните мрежи те си обменят последни данни, слухове и мнения.

В един от профилите пише: „Не вярвайте на уверенията на правителството, че нивото на радиация е безопасно. Махайте се от Япония още сега“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още по темата: трусът в Япония
Още от
Напиши коментар Коментари
180
0
 
17
 
! Отговори
NEKA SE POMOLIM ! преди 13 години
Koito ima dusha i sarce, neka se pomoli za tezi hora! Tova e edinstvenoto koeto mojem da napravim za tezi hora! Kadeto i da ste,chovek moje da se pomoli navsiakade dori pod otkrito nebe. Izpravete se, obarnete se na yugo-iztok- posoka Erusalim i se pomolete. Prosto kajete dumichki koito sa vi na sarceto. Zauchinata molitva ne e po- cenna ot tova koeto ti e v sarceto. Ako zapalvate svesht, parvo se pali sveshtta, posle se kazva molitvata.Tova go znam ot starozavetnicite.
179
0
 
36
 
! Отговори
sis преди 13 години
Напълно съм съгласен със 182. Да приютим колкото се може повече японци при нас. В замяна можем за им пратим наши роми да разчистват разрушенията и събират старо желязо. По този начин хем България ще цъфне и върже, хем разрушенията в Япония ще се разчистят за няколко месеца.
178
2
 
79
 
! Отговори
ГРУПА фейсбук преди 13 години
Не е лошо да се направи една група във Фейсбук как можем да им помогнем .1 000 000 японци спасени от най бедната държава в ЕС.Навремето спасихме еврейте от концлагерите сега можем да направим същото.Може би това да ни е съдбата да помагаме на другите,но да не можем да помогнем на себе си.
177
0
 
12
 
! Отговори
феномен преди 13 години
Трагедията е ясна. Но ако позволите искам да обърна внимание на феномена - интернет. Ясно е ,че вече всичко ще се организира по интернет.Поради това си мисля , че в близо бъдеще, дори и демократичните държави ще се изкушат да поставят капак върху интернет.Дано да не съм прав.Но..........
176
1
 
26
 
! Отговори
Deborah преди 13 години
"радиация, безопаснa за здравето ?!!!"изкупуват всичко от магазините, ако се наложи да чакат в къщи."Koгo да чакат в къщи ? Да мине радиациятa ?Боже, хора махайте се от Япония !Kogato jivota i otide parite ti ne struvat nishto !
175
4
 
26
 
! Отговори
Pon4o преди 13 години
Ще се молим за вас разбира се.Само Бог може да помогне в тази беда, както и да предпази целият свят от такива трагедии.Жалко, че много хора не разбират, как неверието ни и безбожието, могат да ни донесат по-големи проблеми и от тези.
174
0
 
50
 
! Отговори
съгласен с 182 преди 13 години
можем да помогнем на тях,и те на нас......и по-добре да дойдат те,а не разни африкански породи.......
173
7
 
15
 
! Отговори
blabla преди 13 години
Да ги менкаме с ***.
172
13
 
2
 
! Отговори
Ристу преди 13 години
Богове и молитви няма да помогнат. Пари трябват и добри идеи.
171
4
 
56
 
! Отговори
елате в България преди 13 години
Бойко тикво в България при толко празни апартаменти имаме мъзможност да приемем спокойно 1 000 000 японци.Естествено ,че Япония ще се погрижи за за поданиците си и би ви помогнала с инфраструктората и магистралите.
170
2
 
39
 
! Отговори
val преди 13 години
Бог да ни пази!Предпочитам да съм в Япония,огколкото тук.И аз като другите 250000 онкоболни в България най-ясно осъзнаваме положението.Тъпчат ни с долнопробни лекарства-спомнете си сем.Арсенови и се надяваме да преживеем малко.Що за наглост от страна на управляващите.Такъв геноцид и бездушие спрямо нацията къде я има.Дано децета ни имат късмет!Бог да ни пази
169
0
 
51
 
! Отговори
позитивен преди 13 години
Подкрепям 137. Всички имаме имоти, вили, вповече отколкото те имат и можем да помогнем. Това са честни и достойни хора и не е проблем да бъдат настанени в нечия къща и вила.
168
1
 
7
 
! Отговори
Килъра преди 13 години
Аз вече се помолих за японците,а вие атеисти?
167
19
 
11
 
! Отговори
Килъра преди 13 години
От една страна е добре за България да гръмне АЕЦ-а им и може да речем 1 милион японци да дойдат в пустеещите ни села и тук ще стане рай пък и японците не са мъже само на приказки като вас и не са комплексари и няма да търпят *** много-много.
166
5
 
24
 
! Отговори
Смут преди 13 години
до бургазлийката. Да ок нек да дойдат.И к'во ще ги пратиш на полето ли да работят,а ти ще си кибичиш тук във форума да расъждаваш.За пореден път се доказва,че на българина някой друг трябва да му свърши работата,а самия българин иска да е само шеф на водопад/ТОВА СЕ ОТНАСЯ ПОНЕ ЗА 60% БЪЛГАРИ/Защо не осиновиш примерно едно дете,на което са загинали родителите му,а си мечтаеш живите родители да дойдат и да вкарат ред в държавата ни.Да кефи ме,че има солидарност,но все се търси изгода
165
2
 
17
 
! Отговори
???? преди 13 години
Бойко Борисов и за това виновен.....Скоро беше в Япония и вижте до какво ги докара.....??????
164
1
 
11
 
! Отговори
Данчо преди 13 години
През 1986г.и у нас правителството не казваше истината за Чернобил,от който остана само"был"!Същото ще се окаже и при Японците!Хората ще се окажат прави!
163
0
 
4
 
! Отговори
DO ADMIN преди 13 години
Персоналът на японската АЕЦ "Фукушима 1" бе евакуиран заради повишената радиация
162
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да заменим един милион *** за един милион японци .може и малко обльчени. Ех мечти мечти.
161
1
 
59
 
! Отговори
7777 преди 13 години
Бог да ви пази!!! Явно в България останаха много малко човеци, че да разберат за какво става въпрос!!!