Японци в нета: Молете се за нас!

Не вярвайте на правителството, махайте се още сега
Обновена: 16 мар 2011 14:28 | 15 мар 2011 22:12, Елка Василева
281
Японци в нета: Молете се за нас!
Йоко Мияи, на 61 години, пред развалините на отнесената й от цунамито къща. Снимка: БТА

Авариите в атомната електроцентрала „Фукушима-1“ и разпространението на радиоактивни частици далеч извън карантинната зона от 20 км, от която бяха евакуирани всички жители, породи паника в японската блогосфера.

Хората не вярват на правителство, не могат да си представят кой и как ще контролира ситуацията в електроцентралата, ако нейните служители, както и всички останали, бягат от радиацията.

По улиците на Токио обаче не се забелязва никаква паника, предаде кореспондент на РИА Новости. Животът по токийските улици тече както обикновено: децата се прибират от училище, служителите бързат за делови срещи, майки се разхождат с бебешките колички.

В атмосферата в Токио бяха измерени микродози радиация, но засега те са безопасни за здравето.
 
Ако се съди обаче по постовете на японци в интернет, хората са силно изплашени поради топенето на ядрените елементи и са готови на всичко да се измъкнат от страната.

Новината за регистрирани радиоактивни елементи в Токио предизвикаха истинска паника в социалните мрежи въпреки призивите на властите да се успокоят и уверенията, че засега няма опасност за здравето на хората, предаде Ройтерс.

Някой е написал в Twitter: „МОЛЯ ТЕ, събирай семейството, документите, ценните си вещи и се махай оттук. Отивай на юг, в Тайван. Ако можеш, в Австралия. Ако нямаш възможност да заминеш от Япония, отивай колкото се може пò на югозапад, за да има максимално разстояние между територията, засегната от земетресението и твоето временно местопребиваване“.

В Токио хората изкупуват всичко от магазините, ако в случай на изтичане на радиация се наложи да се чака вкъщи.

В магазините вече са свършили фенерчетата, свещите, спалните чували, радиоприемниците. Един човек е написал в профила си: „Имам три напълнени туби с вода и пълна бутилка с газ. Ваната също съм си напълнил с вода, така че ще мога да си чистя тоалетната и да се мия, ако спрат водата“. 

Джанко Ябе пише в профила си във Facebook: “Ситуацията в атомните електроцентрали във Фукушима е все по-лоша и ме хваща страх. Сега с болното си дете ще отида по магазините да търся вода и други необходими неща“.

Едно от най-популярните съобщения, които се появяват в социалните мрежи, е показателно за състоянието на хората, оказали се в зоната на бедствието. То гласи: „Молете се за нас“.

Като цяло паниката се нагнетява от това, че няма достатъчно информация за случващото се, хората не вярват на правителството.

В социалните мрежи те си обменят последни данни, слухове и мнения.

В един от профилите пише: „Не вярвайте на уверенията на правителството, че нивото на радиация е безопасно. Махайте се от Япония още сега“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още по темата: трусът в Япония
Още от
Напиши коментар Коментари
220
2
 
7
 
! Отговори
lqlq преди 13 години
da vzemem da gi priberem xorata! pone shte ni opravqt kato durjava! az sushto se vuzxishtavam na tqxnata smelost i vuobshte na kulturata i nachina im na jivot! velik narod!nqkolko semeistva mojem da priemem :)
219
2
 
91
 
! Отговори
БОЖЕ, ПОМОГНИ ИМ преди 13 години
БОЖЕ, ПОМОГНИ НА ЯПОНЦИТЕ.ДАЙ ИМ СИЛА, ВЯРА И КЪСМЕТ ДА СЕ ПРЕБОРЯТ С ТОВА ТЕЖКО ИЗПИТАНИЕ.ПАЗИ ДЕЦАТА ИМ.ПАЗИ И НАС БЪЛГАРИТЕ ОТ ТАКИВА ТЕЖКИ ПРИРОДНИ КАТАКЛИЗМИ.МОЛЯ ТЕ!
218
4
 
62
 
! Отговори
darcas преди 13 години
Можем да приютим в България поне 100 000 японци - имаме десетки села без нито един човек. Те поне са работливи и скромни хора и ще се чувстват добре в България.
217
3
 
33
 
! Отговори
mestessa преди 13 години
Не мога да повярвам,че се намериха толкова съпричастни хора у нас.Направо се гордея с вас - 226,220 и всички,които дават идеи как да помогнем.208,дано молитвата ти е чута.Аз мога да дам и подслон на две семейства.Имам къща на село,която стои празна и я обикалят разни как да се изразя bilingual.
216
5
 
7
 
! Отговори
ISTINATA преди 13 години
iaponcite sa nomer edno.nai gotiniat narod.jalko.da s epreseliat v bg
215
5
 
9
 
! Отговори
istinata преди 13 години
iskam da izkaja mnenie.ZA6TO ARABSKA STRANA NE POMAGA NA DRZGITE.imat miliardi a kato stane ne6to sa pas.davat gi za djamii i gluposti a nie im pomagame.za tva nikva milost za libiici i sekva druga imet
214
4
 
47
 
! Отговори
пловдив преди 13 години
боже помогни на японците.добри хора са
213
2
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Силно съм впечатлена от културата на поведение на японците при земетресенията.Дано този ужас да спре и по-малко хора да са засегнати от него.Случилото се в Япония трябва да е урок за всички ни-да пазим природата , да се научим да улавяме предупрежденията и да сме по-добри.
212
25
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Как да се молим за тях, като в България останахме само комунисти и атеисти. Православните християни се броят на пръсти.
211
31
 
6
 
! Отговори
Критик преди 13 години
Кой им разрешава да строят АЕЦ в най-сеизмичната част на света? Заради тях страда цяла източна Азия, ето тези хора са наистина невинни. Защо не ползват ТЕЦ, ветроенергийни или фотоволтаични паркове, нали са една от най-развитите икономики? За пореден път САМИ си съсипват държавата и пак някой друг им е виновен ... и за пореден път Господ ги наказва!
210
2
 
17
 
! Отговори
Българин преди 13 години
до 213 Не за година -две, за два месеца всичко ще е в пъти по-добро!
209
5
 
46
 
! Отговори
бьлгарин преди 13 години
Ако ви остане време молете се и за нас,при нас цунамитата идват през 4 години някой пьт и по-често едното ни дьржа 45 години
208
13
 
4
 
! Отговори
Lestat преди 13 години
Ако викнем обаче японци и ги сложим вместо нашето правителство сигурно ще ни се дръпнат очичките хаха :)
207
2
 
53
 
! Отговори
voce преди 13 години
Молим се за вас и искаме прошка за нас.
206
4
 
14
 
! Отговори
Honorik преди 13 години
До 214:призивът ти е добър.Дано хората,които четат те послушат,понеже невярващите са много.Цялото човечество има нужда от молитва,понеже покварата е навсякъде по света.
205
0
 
17
 
! Отговори
horus преди 13 години
До Sharк - Хубаво си го писал обаче има една подробност - знаеш ли какво значи японец да ти е началник ?! За бай *** това ще е по-лошо и от земетресение 10 по Рихтер
204
2
 
19
 
! Отговори
Азъ преди 13 години
Бе напишете им да идват тук!
203
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Е ако японците се паникьосат, значи верно си е *** майката.
202
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
тази страна не заслужаваше такова нещо-да направим референдум за заселване на страната ни с японци!ще е от полза за България!
201
8
 
19
 
! Отговори
Досев преди 13 години
Всичко това което се случва в Япония и по света е сигнал за чуващите и виждащите да се обърнат с цялото си лице към БОГА, да поискат прошка за себе си и за света, да изчистят мислите си и тялото си, само така ще предотвратят нови катаклизми да се случат на земята и ще спасят себе си. Изказвания и мисли каквито е направил този нещастен човечец Шефът на АЕЦ "Козлодуй" Костадин Димитров само ни въвличат в нова спирала на катаклизмите. Спрете се, и се замислете над това което става. Тук не върви и да започнем и да се страхуваме, защото това също усилва обратния ефект.Истината е в: да се обърнем с цялото си лице към БОГА, да поискаме прошка за себе си и за света, да изчистим мислите си и тялото си. Истината е в вяра, надежда и любов към БОГА.Моля ви, тези които все още има малко останало нещо във вас, помогнете на себе си и на света, преди да е дошла 2012 година.