Японци в нета: Молете се за нас!

Не вярвайте на правителството, махайте се още сега
Обновена: 16 мар 2011 14:28 | 15 мар 2011 22:12, Елка Василева
281
Японци в нета: Молете се за нас!
Йоко Мияи, на 61 години, пред развалините на отнесената й от цунамито къща. Снимка: БТА

Авариите в атомната електроцентрала „Фукушима-1“ и разпространението на радиоактивни частици далеч извън карантинната зона от 20 км, от която бяха евакуирани всички жители, породи паника в японската блогосфера.

Хората не вярват на правителство, не могат да си представят кой и как ще контролира ситуацията в електроцентралата, ако нейните служители, както и всички останали, бягат от радиацията.

По улиците на Токио обаче не се забелязва никаква паника, предаде кореспондент на РИА Новости. Животът по токийските улици тече както обикновено: децата се прибират от училище, служителите бързат за делови срещи, майки се разхождат с бебешките колички.

В атмосферата в Токио бяха измерени микродози радиация, но засега те са безопасни за здравето.
 
Ако се съди обаче по постовете на японци в интернет, хората са силно изплашени поради топенето на ядрените елементи и са готови на всичко да се измъкнат от страната.

Новината за регистрирани радиоактивни елементи в Токио предизвикаха истинска паника в социалните мрежи въпреки призивите на властите да се успокоят и уверенията, че засега няма опасност за здравето на хората, предаде Ройтерс.

Някой е написал в Twitter: „МОЛЯ ТЕ, събирай семейството, документите, ценните си вещи и се махай оттук. Отивай на юг, в Тайван. Ако можеш, в Австралия. Ако нямаш възможност да заминеш от Япония, отивай колкото се може пò на югозапад, за да има максимално разстояние между територията, засегната от земетресението и твоето временно местопребиваване“.

В Токио хората изкупуват всичко от магазините, ако в случай на изтичане на радиация се наложи да се чака вкъщи.

В магазините вече са свършили фенерчетата, свещите, спалните чували, радиоприемниците. Един човек е написал в профила си: „Имам три напълнени туби с вода и пълна бутилка с газ. Ваната също съм си напълнил с вода, така че ще мога да си чистя тоалетната и да се мия, ако спрат водата“. 

Джанко Ябе пише в профила си във Facebook: “Ситуацията в атомните електроцентрали във Фукушима е все по-лоша и ме хваща страх. Сега с болното си дете ще отида по магазините да търся вода и други необходими неща“.

Едно от най-популярните съобщения, които се появяват в социалните мрежи, е показателно за състоянието на хората, оказали се в зоната на бедствието. То гласи: „Молете се за нас“.

Като цяло паниката се нагнетява от това, че няма достатъчно информация за случващото се, хората не вярват на правителството.

В социалните мрежи те си обменят последни данни, слухове и мнения.

В един от профилите пише: „Не вярвайте на уверенията на правителството, че нивото на радиация е безопасно. Махайте се от Япония още сега“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още по темата: трусът в Япония
Още от
Напиши коментар Коментари
240
5
 
9
 
! Отговори
DO 253 преди 13 години
BLAGODARA NA 253 - mnenieto e TOCHNO, ISTINSKI OBOSNOVANO, OBEKTIVNO !!! BLAGODARA OT SARZE !
239
23
 
21
 
! Отговори
cs преди 13 години
Тука май повечето не са чели история! Японците са едни от най-жестоките хора на Земята, по време на войните с Китай,Кореа, Монголия и Руско-японската война са избили стотици хиляди хора, правели са безумни опити с цивилни хора, като опитни мишки, през ВСВ е известно какви безчинства са вършели с концетрационни лагери и т.н. Във всички случаи войните се започват от Япония. За всички мераклии да приемат японци в България само ще им кажа, че за 10-15 години ние ще им станем роби /биороботи/...
238
2
 
6
 
! Отговори
PRAVOSLAVIE преди 13 години
BOG WTE E S PRAVOSLAVNITE IAPONZI - TAM TE SA MALKO, NO DUHAT IM E SILEN! UBEDENI SME !!!!
237
10
 
2
 
! Отговори
kostanza преди 13 години
чудесна идеа,аз мога също да приема в 3 къщи в селата ,дори и в Слънчев бряг срещу мин.заплащане..може да видите имотите в Laskacenter.говорим и английски
236
0
 
4
 
! Отговори
gerardo преди 13 години
do administrator,mnogo si prav ot edna strana gledat uz da pomognat,a ot druga koi 6te im kopae i na kogo 6te davat pod naem zapadnalite si ka6ti.nie sme mnogo zle qvno i pri nas e udarila dosta radiqciqta.....
235
1
 
2
 
! Отговори
administrator преди 13 години
abe vie ludi li ste?????? pak 4akate nqkoi da doide i da vi raboti i da vi opravi mizernata teritoriq??? horata shte si zarejat stranata i shte doidat v dobri4 da vi kopat dokato vie gi kradete i lajete??? deiba i shibanata rasa e tv bulgarin za vas samo smart i gavra
234
6
 
31
 
! Отговори
елена преди 13 години
Боже, помогни на народа на Япония. Те не заслужават такава съдба!
233
4
 
3
 
! Отговори
IND преди 13 години
КАкто се казва клин клин избива - чудя се не могат ли да пуснат една малка атомна бомба над тази централа за да се спре постоянното изтичане на радиация и да се разградят реакторите без да причиняват повече вреди. Да ще има пак ще има радиация, но не знам дали ако се остави всичко на произвола няма да е по-зле. Хората дето разбират от атомна енергетика да кажат, тъй като аз съм само лаик и само мога да предполагам...
232
5
 
38
 
! Отговори
Тоягата преди 13 години
По-добре японци да приемем,отколкото всякакви *** от Либия,Анадола и не знам откъде...!
231
4
 
17
 
! Отговори
ВЪЛЧЕВА преди 13 години
НЯМА ДА Е ЛОШО БГ ДА ПРИЕМЕ ЯПОНЦИ. В ДОБРИЧКИЯ РЕГИОН ИМА ТОЛКОВА СЕЛА ОБЕЗЛЮДЕНИ//..ИМАМ ПРЕДВИД СЕЛАТА КАРАПЕЛИТ , МЕДОВО.ЯПОНЦИТЕ СА РАБОТЛИВИ, МОЖЕ ДА ИМ СЕ ДАДЕ ШАНС.
230
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
да ги настаним в пустеещите ни села.Японците за кратко време ще ги направят с по-добър стандарт от градовете и условия за живот...
229
1
 
25
 
! Отговори
молитва преди 13 години
Моля се за Вас, както се моля и за Нас всяка вечер преди да заспя!Дано всички започнат да се молят за ВСИЧКИ НАС!
228
6
 
25
 
! Отговори
левскар преди 13 години
Предлагам да поканим всички засегнати японци и семействата им в Бълария та накрая и ние да се оправим
227
1
 
23
 
! Отговори
агент 007 преди 13 години
Боже помогни на Япония! За голяма част от пишещите тук глупости дори и жал не може да ми стане, но за съжаление Бог не прибира при него ненормалниците, просто ги оставя да се мъчат по дълго ..
226
22
 
2
 
! Отговори
Предложение: преди 13 години
Предлагам две къщи по селата за под наем на две семейства японски пенсионери. Ако са примерни могат даже и 4-ри семейства да живевят. Ако разбирам правилно от цените които се споменават в коментарите, тия 150 евро + поддръжка на къща, които ще им ги искам... Направо бълха ги е ухапала. Ако искат - искат, ако не .. толкоз като помощ от мен! Може и да са млади семейства, но трябва да си работят по интернет, защото тук в България работа няма. Така че става и млади хора, но с подсигурена работа!!!
225
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 9999.Че това си е богатство 300 лв.Пенсионерите по болест и другите песионери преживяват с помалко от 200 лв.А колко безработни нямат и това!За това радвай се и със здраве да си ги ползваш!
224
10
 
8
 
! Отговори
do 236 преди 13 години
Аз ти гарантирам че цените на основните продукти са абсолютни еднакви,дори олиото в България е по скъпо.Има разлика да си напълниш резервоира на колата ти с 300 лева и 3000 евро.Ние нямаме и 7 милиона,раста ни е отрицателен,ти си тръгнал да съжаляваш 120 милипна егоисти.Защо ни оставиха без хляб в 90 години?Те хварляха хляба по улиците и чудеха какви деликатеси да ядат а ние хляба на купони,2 2аса ток,2 часа няма ток.Да се управят,ние си имаме по големи проблемеи с мизерията дез цунами и земетресения
223
2
 
4
 
! Отговори
ot Coco do 9999 преди 13 години
vie znaeteli 4e nemojete da si izbar6ete gaza s 3000? v Japanbalgarskiqt narod ne e glupav a prosto zabluden ot izqvi kato va6ite
222
14
 
12
 
! Отговори
9999 преди 13 години
Господи помогни на тоя глупав български народ да се научи първо да се моли за тях преди да се молят за други народи.Японците живеят с минимум 3000 евро на месец докато аз с 300 лева.Аз се моля за един коректен живот на българите
221
6
 
78
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Моля те,Господи помогни на Япония.Те са добри и много трудолюбиви хора,почитат семейните традиции.Помогни им.