В Сирия умират корените на европейската култура

Разграбват се безценни византийски и средновековни съкровища
Обновена: 17 юни 2012 10:45 | 17 юни 2012 10:45, Елка Василева
126
В Сирия умират корените на европейската култура
Протестиращи срещу сирийския президент Башар Асад в древния град Палмира, ноември 2011 г. Снимка: Reuters

Масовото избиване на невинни хора в Сирия е страшно. Но в страната умират и корените на европейската култура - безценни византийски и средновековни съкровища биват разрушавани и разграбвани. Сирийската трагедия е и наша, пише Дойче веле.

Апамея е град с древна и богата история. Още преди рождението на Христос градът е имал половин милион жители. Останките от славните стари времена дават достатъчно ясна представа какво великолепие е царяло в този град през вековете. Но и те са вече жертва на гражданската война в Сирия. Старинните колони биват обстрелвани с танкове, към цитаделата хвърчат гранати, булдозери рушат стените, за да отворят път за танковете. Апамея принадлежи на снайперистите. И на черния пазар.

Варварства и унищожения

Гражданската война винаги е и културна катастрофа, тъй като превръща цялата страна в бойно поле - включително храмовете, музеите, старинните градски части и гробищата. В случая със Сирия войната засяга страна, чиято изключителна значимост за културната история на човечеството бе осъзната едва преди няколко десетилетия.

Именно поради това и до днес археологическите богатства на Сирия са слабо известни, а драмата със сирийските културни съкровища не ангажира особено западното съзнание. Боевете в Сирия се водят от миналото лято, от месеци постоянно излизат информации за разрушения и разграбвания. Но голям шум и протест срещу извършваните варварства няма.

В средата на май излезе първото мащабно изследване за състоянието на археологическите обекти в Сирия. Негов автор е Ема Кънлиф, а преценката й е смразяваща: от разкопките в Тел Халаф недалеч от границата с Турция до късноримските и ранноислямски сгради в Хауран на границата с Йордания няма вече нито едно място, където сирийската служба за опазване на паметниците на културата да може да защити съкровищата си от унищожение.

Музеите се разграбват, златните статуи и бронзовите оръжия се изнасят, джамиите и църквите се обстрелват с гранати. Старият град на Хомс е разрушен, както и джамията "Ал Омари" в Дара, чийто фундамент е от времената на първите халифи. Списъкът със съсипаните останки от стари времена става все по-дълъг.

Палмира, разграбената

Културното богатство на Сирия е свързано с географското положение на страната. В продължение на четири хилядолетия на това място се кръстосват влиянията на шумери, вавилонци, египтяни, асирийци, хети, перси, гърци и римляни.

Архитектоничният символ на това средище на култури е град Палмира, в който различните строителни елементи са смесени в един уникален локален стил. През пролетта и есента Палмира е пълна с туристи, сега е празна. Некрополите са обирани нееднократно, в средновековната крепост са се настанили войници от армията на Асад. През нощта из града обикалят мародери, които се опитват да измъкнат последните останали ценности.

Не по-малко драматично е положението в сирийските музеи, някои от които се оказват буквално насред бойните действия. През юли 2011 правителството на Асад издаде меморандум, по силата на който някои от най-ценните музейни експонати бяха прибрани в трезора на сирийската централна банка.

Преобладаващата част от експонатите остава обаче беззащитна срещу нападенията на въоръжените грабители. Много от находките нито са описани систематично, нито са заснети. Което само улеснява крадците в пласмента на плячката на международните пазари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
14
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 37 каква е целта според теб на една независима демократична медия , ти какво защитаваш пожизнения Диктатор , който се изправи народа си ли , съмняваш се все още в това , може ли да има толкова ограничени в мисленето хора като теб.
32
8
 
35
 
! Отговори
преди 11 години
Когато мечката играе в комшията,чакай я и у вас! ОтговориWHO CARES
31
9
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 35 е и , ти май тогава не си бил и роден и повтаряш като папагал
30
8
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
абе 34, ти живял ли си там , ходил ли си там изобщо ?и 100 пъти да го повториш, няма да стане истиналъжеш , та пушек се вдига, каквато е целта и на DW и на щатите
29
12
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 31 точно там е работата че това , което си написал си една пълна безмислица от едно отдавна отминало време , явно ти все още живееш в това време.
28
8
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Внасят ДЕМОКРАЦИЯ в Сирия!При нас я внесоха преди 23 години!Честито им!
27
22
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 25 тъпче това е гражданска война а тя е най-страшната война и за хора и за градовете в това число и за археологията и Дойче веле много добре че се е загрижило и за това , единствено Путин не гое грижа ни за хиората ни за градовете ,а най-малко за това.
26
8
 
41
 
! Отговори
tosh преди 11 години
"Масовото избиване на невинни хора в Сирия е страшно".Dnes.bg време е да се спрете. Разбирам, че от интернационала ви натискат да пускате такива новини, но апелирам към моралните и честните хора да се махнат от тази продажна манипулативна медия. Накрая да не станете като Босфор ТВ.
25
10
 
35
 
! Отговори
КАРАКАЧАНОС преди 11 години
БРАТЯ ВУЛГАРИИ-ТОЗИ ГРАД АПАМЕА Е СТАНАЛ СЪБОРА КЪДЕТО--ПАТРАИАРХА НА АНТИОХИА СЕ Е ЗАСТЪПИЛ ЗА МИРНОТО РЕШАВАНЕ НА ИДВАЩААТА ВОИНА--- ВИЗАНТИА--ВУGГАРИА...КОНСТАНТИН АПАМЕИСКИ--ПРЕЗ 679 Г.ИМА ГО И ВЪВ ФИЛМА ХАН АСПАРУХ 1981 ГОД.--ВЕЛКО КЪНЕВ ГО ИГРАЕ--В САМОТО НАЧАЛО..
24
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 28, ами то се иска да имаш акъл за тая работа, иначе не се получава, колкото и да се напъваш
23
8
 
40
 
! Отговори
assen.alekov преди 11 години
Светът днес няма единно мнение как страната да излезе от кризата. Едни виждат необходимост от външна намеса, за да бъде отстранен от власт президентът Башар Асад. Пентагонът не скри, че има и военни варианти за Сирия. Появи се и съобщение, че саудитският имам Али ал Рабиеи бил предложил 450 хил. евро за главата на Башар Асад. Други обаче като Русия и Китай, са обединени в категоричното си противопоставяне на чужда интервенция и промяна със сила на режима в Сирия.
22
8
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
еми последователни са щатите, не може да им се отрече, сега довършват с историята в Азия, следва после и Европа
21
14
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 26 не разбрах какво искаш да кажеш умнико
20
20
 
34
 
! Отговори
WHO CARES преди 11 години
На кой изобщо му дреме за тия диваци , какво се случва там ?
19
10
 
42
 
! Отговори
ан преди 11 години
ОТ КЪДЕ ИМАТ ОРЪЖИЕ БАНДИТИТЕ ЗА ДА СЕ БИЯТ СРУЩУ АСАД? КАКТО В ИРАК ЛИБИЯ И ЕГИПЕТ ИМПЕРИАЛИСТИЧЕСКАТА ХУНТА ПОМАГА НА БАНДИТИТЕ. МОТОТО НА СБИРЩИНАТА ОТВЪД ОКЕАНА Е. КОЙТО НЕ Е С НАС Е ПРОТИВ НАС. ТОВАЕ НОВИЯТ СВЕТОВЕН РЕД. *** НА СБИРЩИНАТА ГИ ЗАЩИТАВАТ. ЗАЩИТАВАТ ОГРАБВАНЕТО И УНИЩОЖЕНИЕТО НА ДЪРЖАВИ КОИТО СА СЪС ХИЛЯДОЛЕТНА ИСТОРИЯ. ЕВРОПАТА И СБИРЩИНАТА ОТВЪД ОКЕАНА СА СЕ КАТЕРИЛИ ПО ДЪРВЕТАТА КОГАТО ТЕЗИ ДЪРЖАВИ СА СЪЩЕСТВУВАЛИ.
18
10
 
47
 
! Отговори
Християнин преди 11 години
Направо изтрещях от наглостта и безочието на Дойче Веле!Какво излиза? Че единственият проевропейски, светски режим, опазил, съхранил и изложил за туристи от цял свят това съкровище, сега го руши?! И с каква цел?***, Западът тотално е изкукал, тази криза си е съвсем закономерна!Единствените, които рушат културни паметници по религиозни причини са ислямисти и талибани. Те съсипаха всички древни останки в Афганистан, преораха Либия и сега е ред на Сирия.Срам за Европа, че има медии като DW!
17
9
 
35
 
! Отговори
Ястр3б преди 11 години
Опитах се да преброя протестиращите на горната снимка, но след 580,000 се отказах. Някой да знае точно колко стотин хиляди са протестиращите на горната снимка? Еврейска поговорка - "Риба се лови в мътни води!" Понеже някои страшно размътиха водата в Сирия, ще рече, че някой се готви за риболов. Ако правим паралел с Ирак - друга страна с изключително ценни антични артефакти, в голяма степен заграбени от рибарите - мисля, че същият процес започна в Сирия. Дали те не бяха първоначалната цел?
16
8
 
32
 
! Отговори
до 16 преди 11 години
я бегом, малчо, при тея, дето те насъскват, да вземат да ти разкажат това-онова (ако могат), че пишеш тъпотии и не им вършиш никаква работа с писанките си
15
12
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
DO 20 боже колко мъка има по земята
14
11
 
41
 
! Отговори
Killuminati преди 11 години
Заад всички тези войнии, наемни бойци, разрушаване и разграбване стоят хазарските ***, синове на Луцифер - Ротшилдови и всички техни тайни и открити агенти. Тази Циониска *** трябва да бъде ликвидирана.