Нова демокрация и ПАСОК заедно имат абсолютно мнозинство

Консерваторите печелят 30.1%, СИРИЗА – 26.57%, ПАСОК – 12.48%
18 юни 2012 08:43,
152
Нова демокрация и ПАСОК заедно имат абсолютно мнозинство
Нова демокрация спечели 30.1% от гласовете в Гърция. Снимка: Reuters

Консервативната партия Нова демокрация и социалистическата ПАСОК получават заедно абсолютно мнозинство от 163 места в 300-членния парламент, обяви гръцкото министерство на вътрешните работи, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Според резултатите от преброяването на 81 процента от избирателните бюлетини консерваторите печелят 30,5 процента от гласовете и ще имат 130 места в парламента.

На второ място е Коалицията на радикалната левица СИРИЗА с 26,57 процента и 71 депутати, а трета е социалистическата ПАСОК с 12,48 на сто и 33-ма депутати.

Четвърти са дясната партия "Независими гърци" със 7,46 на сто и 20 места в парламента, следвани от крайнодясната "Златна зора" с 6,93 на сто и 18 места, Демократична левица с 6,1 на сто и 16 места и Гръцката комунистическа партия (ККЕ) с 4,48 процента и 12 места.

Днес сутринта министърът на вътрешните работи на временното правителство ще се срещне с председателя на парламента, за да му връчи официалните резултати от изборите. След това с резултатите официално ще бъде запознат президентът Каролос Папуляс.

По-късно днес Папуляс ще приеме 61-годишния лидер на НД Андонис Самарас, за да му връчи, съгласно конституцията на страната, първия мандат за съставяне на коалиционно правителство.

Нова демокрация получи най-много гласове на изборите, но не достатъчно за сформиране на самостоятелен кабинет. Самарас още вчера призова всички партии да участват в правителство на националното единство. Той ще има три дни за съставянето на правителство.

Още по темата
Лидерът на социалистите Евангелос Венизелос заяви, че иска в правителството на националното единство задължително да влязат освен НД и ПАСОК, също Демократичните леви и СИРИЗА, която обаче вече отхвърли възможността да участва в управлението заедно с Нова демокрация.

Ако Самарас не успее да състави кабинет, президентът ще предаде мандата на лидера на втората по значимост политическа сила в парламента - левите радикали. В случай че и СИРИЗА не успее да се договори с никого, мандат ще получи лидерът на ПАСОК, която зае трето място на изборите.

Ако и той се провали, последната възможност за съставяне на правителство ще стане срещата на лидерите на политическите партии под егидата на президента. При пореден неуспешен опит Гърция ще бъде изправена след месец пред трети парламентарни избори.

Лидерите на основните политически сили заявяват, че е необходимо да се постигне споразумение и да се избегне подобен вариант по всякакъв начин, защото страната няма да издържи на нови избори, отбелязва агенцията, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
1
 
1
 
! Отговори
гербер преди 11 години
гърците избраха ФРЕНСКИЯТ МОДЕЛ ,умно постъпиха този път
135
5
 
5
 
! Отговори
обективен преди 11 години
много руски филми сте гледали- "гражданска война" в страна от Еврозоната ха, ха, ха, ха, ха, няма смисъл от коментар повечето простотии тука. Гърция ще получат ново опрощаване на дълга, защото са европейци, българите пък са стара задунайска губернийка, разликата е голяма:)
134
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако и сега не се направи правителство, Гърция отива към гражданска война или фашистки режим, или към и двете заедно.
133
3
 
3
 
! Отговори
k;dflk преди 11 години
Само се замислете какви избори имат и в Гърция.Сириза вземат само 3.5 % по- малко или около 1/10 по- малко от "Вова демокрация", а представителите им в парламента са близо два пъти по- малко.Има и по- зле от нас в избирателните системи.
132
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гърция върви към безкрайни избори или към премахване на сегашната конституция с преврат на военните и фашистите.
131
2
 
6
 
! Отговори
До 137 преди 11 години
Сметката е точна. Според гръцкото законодателство първият в класацията получава БОНУС 50 места в парламента !!"Лидерът на социалистите Венизелос заяви, че иска в правителството на националното единство задължително да влязат освен НД и ПАСОК, също Демократичните леви и СИРИЗА, която обаче вече отхвърли възможността да участва в управлението заедно с Нова демокрация".ТОВА ОЗНАЧАВА, ЧЕ ГЪРЦИЯ СКОРО НАМА ДА ИМА ПРАВИТЕЛСТВО И ЕВРОПА ПАК ЩЕ ТРЕПЕРИ ЗА СЪДБАТА НА ЕВРОТО.Чок тарикати са гърците !!
130
1
 
10
 
! Отговори
Меркел преди 11 години
На кой му пука за гърците. Ще си плащат заемите като попове и ще рупат сухи корички.
129
3
 
13
 
! Отговори
111 преди 11 години
СТИГА СТЕ СЕ ЗАБЛУЖДАВАЛИ ОТСЕГА НАТАТЪК ИМ ПОЧВАТ МЪКИТЕ НА ГЪРЦИЯ!!КОЛКОТО ПОВЕЧЕ СЕ ДЪРПАШ ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ ТИ ВЛИЗА,НЯМА ТАКАВА АНОМАЛИЯ В СВЕТА БЕДНА ДЪРЖАВА БОГАТ НАРОД ЩЕ ГИ ИЗСТИСКАТ КАТО ЛЕМОН ОТКОГА СА ИМ УДАРИЛИ ОКО И АКО ВИДИТЕ ГЕРМАНСКОТО ЗНАМЕ ДА СЕ ВЕЕ НАД АКРОПОЛА ТОЯ *** ДЕТО САМО С НЕГО СЕ ХВАЛЯТ ДА НЕ СЕ УЧУДИТЕ !НИКАКВИ ТЕАТРИ И НИКАКВИ ТЪРКАЛЯНИЯ ВЕЧЕ НЕ ВЪРВЯТ!СТАНА ВЕЧЕ ЕДНА ГОДИНА БЕЗ ПРАВИТЕЛСТВО НАПРАВЕТЕ СИ СМЕТКАТА КАКВО КРАДЕНЕ ПАДА!!
128
1
 
2
 
! Отговори
Do 123 преди 11 години
To4no taka mar6o pozna ot 1 vi pat,za razlika ot teb az sam BG i obi4am rodinata si ,sre6tal sam takiva mar6i kato teb na van i te ne izkat da 4uvat i pluat po BG a pak posle izkat da si govorim na BGski otrepki tova ste vie prodavate se za zalti stotinki .
127
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гърците ще продължават театъра до пълно опрощаване на дълговете и са прави. Само ние българите на колко държави опростихме милиони та сега на гърците ли да не се опростят. Щом ние най-бедните в Европа можем да опрощаваме милиони, защо най-богатите да не опростят дълговете на Гърция.
126
1
 
2
 
! Отговори
до 131 преди 11 години
да бе, те гърците още малко ще приемат наш'та валута като официална.
125
8
 
5
 
! Отговори
бундесканцлер Меркел преди 11 години
Гърците са умствено изостаналите деца на Европа. Ще ги лекуваме по европейски програми с трудова терапия.
124
2
 
4
 
! Отговори
НАСО преди 11 години
и как едните като имат 30.1%, другите 12.48% и заедно имат пълно мнозинство???
123
2
 
2
 
! Отговори
до 136 преди 11 години
*** да не коментират този пост. Те винаги ще са бедни. --На *** по принцип не трябва да им дават компютри, за да не замърсяват интернет пространството. *** от всички страни - вън от интернет! Както е казал Маркс!
122
4
 
4
 
! Отговори
НАСО преди 11 години
СМЕТКАТА НЕ ИЗЛИЗА, ИМА ГРЕШКА В ЦИФРИТЕ!Първите за 30% получават 130 депутати, вторите за 26% получават 71. Нещо журналиста се изложи май!
121
5
 
8
 
! Отговори
white gang преди 11 години
И кво сега - гръцките мошеници ще трябва да плащат заемите и лихвите. Какво падение за велите елини.Гръцките *** отново ще видят какво значи бедност. Преди БКП да бъде поставена на власт от КПСС България беше икономичеки по-добре от гърците. И пак ще е по-добре!*** да не коментират този пост. Те винаги ще са бедни.
120
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Европейците трабва да са ни много благодарни, че не им еб.... ***...та! Повтарям ЕВРОПЕЙЦИТЕ!!! Вие в гетото на Европа, може да продължавате да злобеете и псувате, това е единствения начин, да олабите малко!:)
119
8
 
6
 
! Отговори
обективен преди 11 години
по- тъпо от комунягата е само русофила- ***. Защо се зъбите злобно на гърците, след като те НЕ тръгнаха по пътя на анархията (сириза), ами техния народ просто си е европейски и иска бъдещето си в единна Европа с просперираща икономика. Гърците ще получат нови отстъпки от Брюксел защото са именно ЕВРОПЕЙЦИ, и Запада държи на това, те да са част от Съюза! А българите какво- "строят" руски централи само дето руснаците нямат рублях за това, продават икономиката си на руски фирми- олигарси и т.н
118
4
 
7
 
! Отговори
До 128 преди 11 години
Не знаешли, че банките в България са поделения на чужди банки?Поделенията на гръцките банки ОББ, Пощенска , Импорики, Алфа банк, Пиреус, прехвърлят вложените в тях депозити на *** българи в Гърция, за да платят депозитите на гърците които теглят по 1 милиард евро на ден!! Това е толкос просто и логично. ТАКА Е В ЖИВОТА - ЕДИН ПИЕ ДРУГ ПЛАЩАГЪРЦИТЕ ЯДОХА И ПИХА И СЕГА СИ ТЕГЛЯТ ДЕПОЗИТИТИ КОИТО НИЕ ИМ ПЛАЩАМЕ !!!А ти вервай на гърците и техните банки !!ХА - ХА - ХА !!
117
5
 
6
 
! Отговори
ДО 129 преди 11 години
СПОКОЙСТВИЕТО И ОПТИМИЗМА Е ТИПИЧНА ЗА НАС ЧЕРТА.Разбира се , че когато имат проблем с плащанията в Гърция местните банки ще вземат кешовите пари на спестовните българи вложили ги на депозит в поделенията им в България!!ТОВА Е ТОЛКОЗ ПРОСТО И ЛОГИЧНО !!После нека българските вложители се надяват българската държава да им гарантира депозитите които са направили в поделенията на чужди банки. ХА - ХА - ХАДянков само това каза. ХА-ХА-ХАБЛАЖЕННИ СА ВЕРВАЩИТЕ.СПЕТЕ СПОКОЙНО ИЗМАМЕНИ ВЛОЖИТЕЛИ