Бивш затворник от Гуантанамо може би стои зад атаката в Бенгази

Суфиян Бен Куми сега живее законно в Либия
Обновена: 21 сеп 2012 11:00 | 21 сеп 2012 10:38, Елка Василева
5
Бивш затворник от Гуантанамо може би стои зад атаката в Бенгази
Бен Куми сега живее законно в либийския град Дерна. Снимка: Reuters

Атаката срещу американското консулство в Бенгази, при която беше убит посланикът Крис Стивънс, може би е била ръководена от бивш затворник от Гуантанамо, върнат на Либия при президента Джордж У. Буш, пише британският "Дейли телеграф".

Американските разузнавателни служби подозират, че Суфиян Бен Куми, един от лидерите на свързаната с Ал Кайда ислямистка гурпировка "Ансар аш Шария", вероятно стои зад нападението.

Бен Куми, който сега живее законно в либийския град Дерна, на около 150 км източно от Бенгази, е освободен от военния затвор в Гуантанамо през 2007 г. Хвърлен е в затвора в Триполи след връщането му в Либия, но по-късно е освободен от режима на Муамар Кадафи. Той сформира "Ансар аш Шария" (Последователи на шериата) след либийската революция миналата година.

53-годишният ислямист отказва да коментира твърденията, че членове на "Ансар аш Шария" са присъствали на нападението миналата седмица, но повечето либийски власти, включително милициите, натоварени да отговарят за сигурността в Бенгази, вярват, че то е организирано от членове на групировката и в него са участвали нейни членове.

"Вече е ясно кой е отговорен за това", заяви за вестника Мохамед ал Гараби, лидер на най-голямата проправителствена милиция в града. "Били са хората от "Ансар аш Шария", не всички, но някои, и мисля, че организацията знае кой го е извършил", каза той.

"Фокс нюз" вчера съобщи, че разполага с информация, според която Бен Куми вероятно е замесен в атаката и дори може би я е ръководил. Американските разузнавателни служби смятат, че е е имало комуникация между групировката и Ал Кайда (най-вероятно с нейния клон в Северна Африка) в деня на нападението. Това увеличи въпросите защо Стивънс не е бил защитен. Консулството е било атакувано и преди, а Гараби твърди, че е предупредил американските дипломати три дни преди нападението, че в Бенгази не е сигурно.

Бен Куми има досие за връзки с Ал Кайда. Според документите от Гуантанамо той е бил свързан с финансистите на атентатите от 11 септември, а дипломатически документи, които разкри "Дейли телеграф" миналата година, показват че някога работел като шофьор на камион в компания, собственост на Осама бин Ладен.

Говорителят на Белия дом Джей Карни заяви, че очевидно атаката в Бенгази е терористичен акт. Първоначално се смяташе, че е резултат от спонтанен протест заради антимюсюлманския филм, който просто е излязъл извън контрол, но сега властите сега са убедени, че атаката е преднамерена и целенасочена.

Либийското разследване продължава. Междувременно в Бенгази се носят упорито слухове, че "Ансар аш Шария" е принуждавана да предаде водачите си, а имало и страхове, че САЩ може да предприемат своя наказателна акция. "Това би било голяма политическа грешка", подчерта Гариби.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Докато ислямистите правеха преврата в Либия, СаЩ ги наричаха борци за свобода и демокрация. Докато линчуваха Кадафи, в САЩ се заливаха от смях. А, сега - оле-ле!
4
0
 
1
 
! Отговори
sando преди 11 години
Еми поне си е отмъстил човека! Да те държат години без съд и присъда, изтезания. И да е бил невинен след това няма как. Такива неща не се забравят с едно извинявай. Хамериканците да си направят равносметка, защо толкова много ги обичат по целия свят!
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хайдеее ....и тук си намериха виновните! А, това кои са , в същностг няма никакво значение ! Просто трябва да се бият *** и то много!Те и без това от друго не разбират!
2
2
 
3
 
! Отговори
Кво искат преди 11 години
Кво искат тия хора, от добрите мирни американски овчици??????
1
2
 
4
 
! Отговори
МИР преди 11 години
Точно за Гуантанамо стана скандал с изнесени данни за издевателства срещу ''затворниците". Както се казва - каквото посееш, това ще пожънеш. Тъжно е когато на насилието се отговаря с насилие. Вярвам не на това учи Корана (както и Библията). Но агресивната американска политика е факт и това до нищо добро не води.