Путин: Русия не може да не помогне на братска Украйна

Москва не е против асоциирането на Киев с ЕС, но ще защитава пазара си
Обновена: 19 дек 2013 14:06 | 19 дек 2013 11:27, Елка Василева
178
Путин: Русия не може да не помогне на братска Украйна
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Русия не е против асоциирането на Украйна с ЕС, но се ръководи от необходимостта да защитава пазара си, каза на голяма пресконференция руският президент Владимир Путин, предаде ИТАР-ТАСС. Той заяви също, че Украйна е братска страна и Москва не може да не й помогне, щом се е в трудно положение.

Ние по принцип не сме против асоциирането, просто казваме, че ще бъдем принудени да защитаваме икономиката си. Защото "не можем да оставим в това състояние разтворените врати днес в рамките на зоната за свободна търговия с Украйна, ако Украйна разтвори вратите си пред Европейския съюз". Ще бъдем принудени "да ги притворим", каза руският лидер.

Още по темата

Според него това ще доведе до спад на украинското машиностроене, тъй като неговата продукция се реализира главно на руския пазар. Едва ли при това положение ще расте и обемът на селскостопанската продукция, добави Путин.

Решението на Москва да намали цената на газа за Украйна и да купи украински еврооблигации е израз на желанието й да помогне на един братски народ, озовал се в сложна ситуация, каза Путин.

Условията по газовия договор с Украйна от 2009 година са справедливи, според руския президент Владимир Путин. "Този договор е икономически обоснован и никой никого не е душил", изтъкна Путин.

Украйна е братска страна и Русия е длъжна да я подкрепя "като близки роднини" в трудна ситуация, изтъкна Владимир Путин, отбелязвайки, че това е главната причина за решението на Москва да направи отстъпка за цената на газа за Киев и влагането на средства от руския Фонд за национално благосъстояние в украински облигации.

Президентът припомни, че Газпром вече два пъти е подписвал допълнения към действащия протокол за отлагане на плащанията на украинската страна - първо през октомври, после през ноември. "Това е прагматично решение", допълни той.

Владимир Путин изрази увереност, че ще постигне споразумение за дългосрочна работа с Украйна по цените на руския газ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
2
 
5
 
! Отговори
за люта чушка преди 10 години
Аз те разбрах, но ти мен - не. Бъркаш база с надстройка. И понеже трябва много да ти обяснявам, по добре се образовай. Явно си продукт на съвременното образование.
81
6
 
4
 
! Отговори
ЛЮТА ЧУШКА преди 10 години
До за люта чушкаСъвременната икономика отдавна надскочи натуралните стойности,с други думи днес по скъпо струват технологиите а не материалите от които се произвеждат,да суровините ще са скъпи,което означава че технологиите които спестяват суровини ще са още по скъпи,следователно по богати ще са не тези със суровините а тези с идеите.Надявам се да ме разбра.
80
10
 
8
 
! Отговори
_anonimen_ преди 10 години
Дъртите комунисти ...наистина ли вярвате, че Путин ще влезе в България подобно червената армия, ще възстанови ръководната роля на БКП, а на вас ще върне младостта ?защото ИМЕННО в това вярвате ... жалки *** :)
79
7
 
2
 
! Отговори
ЛЮТА ЧУШКА преди 10 години
До ама че народПреместих си го в другия крачул,от психоанализата ти.Не че разбрах какво искаш да кажеш,но разбирам по принцип червената глупост.
78
1
 
11
 
! Отговори
за люта чушка преди 10 години
Няма как суровините да имат ниска цена и тя да пада, НАПРОТИВ, В СВЕТОВЕН МАЩАБ ЩЕ СЕ ПОКАЧВАТ. Защото ресурсите са ограничени, а консумацията нараства. Битката винаги е била за суровини, без тях няма икономика и само *** си ги дават без бой и на "концесия"!!!
77
7
 
8
 
! Отговори
ЛЮТА ЧУШКА преди 10 години
Най-голямата заплаха за Русия не е капитализма,не са дори хомосексуалистите,най -опасни за тях сега са ниските цени на петрола.
76
4
 
5
 
! Отговори
Мюра преди 10 години
Нарича се разпределяне на сфери на влияние. Няма как ЕС и САЩ да контролират целя свят. А на Киркорчо, ако му извадя всички глупости и предсказания, които е написал тук за Русия и Путин, има да се смеем цяла седмица.
75
4
 
2
 
! Отговори
Мюра преди 10 години
Нарича се разпределяне на сфери на влияние. Няма как ЕС и САЩ да контролират целя свят. А на Киркорчо, ако му извадя всички глупости и предсказания, които е написал тук за Русия и Путин, има да се смеем цяла седмица.
74
3
 
4
 
! Отговори
ама че народ преди 10 години
До ЛЮТА ЧУШКАЗвучиш така, все едно снощи вратата на хола не е била плътно затворена и си слушал баща ти с приятелите си да разискват геополитиката на *айста чашка. Казвам все едно, не мисля, че си 8 годишен с профил в новинарски сайт и достатъчно вундеркиндски способности по писане.
73
8
 
5
 
! Отговори
ЛЮТА ЧУШКА преди 10 години
Не е случайна военната риторика на Путин.Просто в Москва много искат да подрънкват оръжия.Това е единствения им шанс да консолидират ядосаните Руснаци,те зная ,че са единни само пред външен враг и Путин ще направи всичко възможно да си намери враг който да 'ЗАПЛАШВА' Русия
72
4
 
6
 
! Отговори
Киркорчо преди 10 години
Моля изаенете, Верхняя вольта се нарича сега - Буркина-Фасо.
71
14
 
5
 
! Отговори
ЛЮТА ЧУШКА преди 10 години
Обама бързо си научи урока ,който *** Буш младши му предаде,Единствения печеливш от войната в залива беше Путин.Високите цени на петрола направиха от Путин фактор далеч. надхвърляш реалната му тежест.Сега американската доктрина се завърта и това са лоши новини за Путин,за това е толкова нервен ,сега американците ще задвижат света в посока мир и ниски цени на суровините,което ще прати Путин там където му е мястото
70
6
 
4
 
! Отговори
Киркорчо преди 10 години
До 555. Ако толко хубаво е в Русия, ела, чакаме Ви, за какво на Вас е този мизерийски ЕС- Всички в Русия. А без подбив. " Русия е Верхняя вольта с болистически ракети. Верхняя вольта сега се нарича Шри ланка.Мизерия в цяла страна е повече от вашите ***. 300$ заплата и 100$ плата за желище и парно.Стига бе приказки расказвате, парно струва като 1 бира. *** в България на 100 години още има, ако мислят, че това е истина.
69
11
 
8
 
! Отговори
ЛЮТА ЧУШКА преди 10 години
Само *** повтарят една и съща грешка,случая с Путин е точно такъв.Привидните му дипломатически успехи на практика са дългосрочни загуби.Дадоха му сирия и украйна ще му дадат,но какво от тука на татък,сега ще трябва да заделя и за тези поляризирани държави,да поддържа режимите им и то в условия на непрекъснат вътрешен конфликт,което още повече ще оскъпява поддръжката.Така падна желязната завеса,Русия просто фалира.
68
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
американски турист в края на 1923 се настанява в берлински хотел. Дава на пиколото бакшиш 50 доларови цента. с 30 от тях пиколото отваря фабрика за обувки и става един от най-богатите хора в Германия...... през 1997 годишната инфлация на България беше 500%. Знаете ли колко е била годишната инфлация на Ваймарската република за 1923? 17 000 000%!!!!! заплатите се изплащат в огромни чували, пълни с банкноти. обикновено един работник получавал около 40 чувала заплата. сега, някой ще каже - какво общо има хиперинфлацията във Ваймарската Република с настоящето? има много об
67
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 555Беше това преди 15-20 години, сега средно месечното отопление на 60 кв. жилище излиза около 3000-3500 рубли, което е около 150-170 лв., да наистина е по-евтино отколкото в България ама там зимата си е 6 месеца нон стоп, а да не говорим че кв.м. жилищна площ е 6-7 пъти по скъпа от София например, даже и кирлива маломерна комуналка неможеш да наемеш за под 500 евро, ти за какво мислиш като дойдат тука, цените дори и по курортите им се струват ниски :)))
66
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
непокътнато. цари страх, че немците ще се надигнат бързо и ще искат реванш. затова - да плащат. естествено, немците не са глупави, и за да саботират тоя гениален план започват да печатят пари като луди. искате пари, на ви пари. в 1923 немски студент влиза в берлинско кафене и си поръчва кафе - 5 000 марки. Изпива го и поръчва второ. Изпива и него. Иска сметката. колко мислите, че е? 10 000? не. 30 000. За десет минути инфлацията е нараснала с триста процента. американски турист в края на 1923 се настанява в берлински хотел. Дава на пиколото бакшиш 50 доларови цента. с 30 от тях
65
3
 
4
 
! Отговори
avenir преди 10 години
До pamet позволявам си да продължа:Вий някога знаме Христоворазвяхте за благо човешко-строшихте ни игото тежко,а днеска ни носите ново!И пак не ви мразим(не крия:обича ви още народа);но любим и свойта свобода,стократно по любим я ния.За тоз кумир ние се биеми с чужд,и със близък упорнои няма ний врат да превиемпред никакво иго позорно!О,колко ви,братя,жалея![b]О,как би желал,братя клети,свобода и вам и за неякат нас да живейте и ***![/bИван Вазов]1916г.
64
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
сега. Нека си изсяним какво става в Европа и еврото. Кризата на еврото се корени много много назад в миналото. През Първата световна война Антантата и преди всичко Англия, Франция и Белгия финансират военните си действия с кредити, взети от американски банки. Естествено, войната свършва, и някой трябва да връща кредитите. Кой? ами немците разбира се. Затова на Германия са наложени непосилни репарации, с които съюзниците си изплащат дълговете към америка. Освен това войната се води основно на френска и белгийска територия, жестоки опустошения, а индустриалното сърце на германия - рур - е непок
63
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Леле какви психопати пишат тука един говори за общи военни атаки с Руска армия към мала азия хахах в кой век живееш бе гръкче? Поздравявам те с Istanbul is not Constantinople (They Might Be Giants)