Самолет на украинските ВВС е бил обстрелян над Славянск

Турчинов нареди възобновяване на спецоперацията в Източна Украйна
Обновена: 22 апр 2014 21:18 | 22 апр 2014 21:06, Веселина Йорданова
128
Самолет на украинските ВВС е бил обстрелян над Славянск
Олександър Турчинов. Снимка: архив, Ройтерс

Неизвестни лица са стреляли днес със стрелково оръжие по самолет Ан-30 от ВВС на Украйна, който извършвал наблюдателен полет над Славянск, съобщи министерството на отбраната в Киев, цитирано от Франс прес.

Няколко куршума попаднали в турбовитловия самолет, който обаче успял да кацне благополучно на базовото си летище. Няма пострадали.

Междувременно и.д. президент на Украйна Олександър Турчинов поиска от силовите структури на страната да възобновят спецоперацията в източната й част, съобщи пресслужбата на Върховната рада.

"Изисквам от силовите структури възобновяване и провеждане на резултатни антитерористични мероприятия, насочени към защитата от терористи на украинските граждани, които живеят в Източна Украйна", заяви Турчинов, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Още по темата
В изявлението си президентът посочи, че е взел решение за възобновяване на спецоперацията след откриването на две тела със следи от жестоки изтезания близо до град Славянск, намиращ се в ръцете на проруски бойци.

Едното било на Володимир Рибак, член на партията на Турчинов "Баткившчина", който наскоро бил отвлечен "от терористи". "Тези престъпления се извършват с пълната подкрепа на Русия", заяви и.д. президент.

По-рано стана ясно, че Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) ще увеличи числеността на наблюдателската си мисия си в Украйна до 500 души, за да осигури изпълнението на женевските договорености, постигнати на 17 април от външните министри на Русия, САЩ, ЕС и Украйна.

На специално заседание на Постоянния съвет на ОССЕ ръководителят на Центъра по предотвратяване на конфликти към организацията Адам Коберацки заяви, че всички страни в Украйна трябва да се откажат от стъпки, засилващи конфронтацията.

Той каза също, че трябва да бъде освободен задържаният предишната вечер от неизвестни лица началник на милицията в град Краматорск Виталий Колупай. "Насилието спрямо представители на държавната власт е недопустимо и аз настоявам полковник Колупай да бъде незабавно освободен", заяви Апакан.

В Донецка област днес пристигна група военни наблюдатели на ОССЕ, съобщиха местни медии, цитирани от ИТАР-ТАСС.

"Намираме се тук по покана на правителството на страната и следим действията на въоръжените сили на УКрайна в района, както и тяхната реакция на случващото се", отбеляза на брифинг в Донецк ръководителят на мисията, полковникът от германските въоръжени сили Аксел Шнайдер.

Помолен от журналисти да коментира съсредоточаването на украински войски в района, представителят на ОССЕ отговори: "В момента мога да кажа, че концентрацията на украински въоръжени сили в Донецка област не противоречи на никакви международни споразумения и норми".

Мисията на ОССЕ, която включва представители на въоръжените сили на Германия, Чехия, Дания, Швеция и Полша, ще наблюдава ситуацията в областта в течение на шест дни.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
3
 
! Отговори
Троцки преди 10 години
Всичко е дело на световната еврейска мафия.И комунизмът е тяхно дело , и войната срещу православието също.
93
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Турчинов - соросоиден *** нещастен запътил си се към бесилото.Ум царува, ум умува, ум патки пасе.
92
1
 
2
 
! Отговори
опасна игра преди 10 години
Турчинов-украинския Милошевич
91
0
 
8
 
! Отговори
ма то боляло преди 10 години
"Насилието спрямо представители на държавната власт е недопустимо и аз настоявам ..."*** верно?Я да си спомним майдана!насилието срещу държавни служители не беше ли спорт?
90
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хубаво наредил ,ама да седне в първата кола ,начело на операцията.
89
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
AТАКА е партия на простаците!
88
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
атака е партия с лицемерно поведение.
87
8
 
0
 
! Отговори
меня преди 10 години
Е какво прави там като знае че е горещафзона тоя *** ли е после се и оплаква.
86
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
аз се чудя армията как му се подчинява на този самопровъзгласил се военноначалник, такива след време отиват в Хага
85
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоя *** вече не праща БМП-та и МТЛБ-та, че ще му ги вземат!
84
41
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 114Путин ще пукне по-рано, отколкото можете да си представите.
83
8
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
SLAVA NA PRAVOSLAVNA RUSIQ.DA JIVEE PUTIN 100 GODINI ZA UJAS NA VAS USA PEDEGEICITE.
82
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
TI STE MI KAJE6 RABOTQ S RUSNACI I VINAGI MOGA DA RAZ4ITAM NA TQX NO OT KRAVARIN XLQB NE SYM QL I VODA NE SYM PIL NI VODKA TEB KRAVARIN DAL LI TI E NE6TO TE ZNAQT SAMO DA VZEMAT.
81
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Da i teb nikoi te ne znae v USA kaput probit
80
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
VSEKI RUSNAK ZNAE KYDE E BYLGARIQ---------------Това ти си го мислиш, че като им целуваш Г3 те са във възторг от тебе.
79
12
 
21
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 10 години
до 104Такива като теб миналата година казваха, че с Атака е свършено защото няма да вземе и 3% вот за да влезе в парламента, а те бяха 7,4% Аз се чудя на такива *** като теб, как имате очи да казвате, че ВИЕ българските граждани сте отишли да гласувате миналата година за АТАКА, като изобщо не гласувахте или гласувахте за Тиквата???Мръсен смешен кавал!
78
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
KAK NE RAZBRAXTE,4E AKO USA SE 4UVSTVAXA ZA MOMENT PO SILNI OT RUSIQ 6TQXA DA I SKO4AT.NO V MOMENTA USA ARMIQTA E V SUKKRA6TENIQ I USA V RECESIQ A RUSIQ V PODEM I VYZXOD.BLAJENI STE VIE TYPITE USA PODLOGI.KVO LI PRAVITE V BG KOI VI ZNAE.
77
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
RAZLIKATA MEJDU NAS RUSOFILITE I VAS USA PODLOGITE E 4E KATO PITA6 VSEKI RUSNAK ZNAE KYDE E BYLGARIQ A KATO PITA6 EDIN AMERIKANEC DE E BYLGARIQ I MU KAJE6 4E SI BYLGARIN IMA DA TE GLEDA UMNO KATO ISTINSKI KRAVARIN XAXAXA
76
10
 
11
 
! Отговори
До атакист преди 10 години
Сменяш темата както ти е угодно, но все пак ще ти отговоря ... ако не бяхме отишли българските граждани да гласуваме, се партия Атака нямаше да е в Парламента и нямаше да има кинти за екскурзии до Варадеро и за четиристайни апартаменти на Витошка, нямаше да има и пари за адвокати и счетоводители, които да въртят доказаните ошфорки на партията ви... Не ме разбирай погрешно, не се заяждам просто давам факти, които могат да се проверят. Та първо си изясни каузата и тогава гласувай!
75
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
SPOKOINO USA TRETOPOLVI PODLOGI I GEIOVE SKORO BALONYT VI USA STE SE SPUKA I 6TE ZAGINE PETRODOLARA I USA OTIVA PO DQVOLITE OGROMNIQT DEFICIT STE SPUKA BALONYT SPOKOINO