САЩ и ЕС "за" дипломатическо решение на кризата в Украйна

Русия трябва да изпълни поетите в Женева задължения
Обновена: 7 май 2014 14:09 | 7 май 2014 07:57, Елка Василева
158
САЩ и ЕС "за" дипломатическо решение на кризата в Украйна
Държавният секретар на САЩ Джон Кери и първият европейски дипломат Катрин Ащън. Снимка: архив, Reuters

САЩ и ЕС се опитват да постигнат дипломатическо решение на кризата в Украйна, се подчертава в изявление на пресслужбата на Белия дом, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Съобщението беше направено след среща между първия европейски дипломат Катрин Ащън и съветничката на президента на САЩ Барак Обама за националната сигурност Сюзън Райс. На срещата за кратко се е появил и самият Обама, съобщиха от Белия дом.

Двете страни отново са потвърдили, че са решени да постигнат напредък в преговорите с Иран и в разрешаването на украинската криза. Обама, Райс и Ащън са подчертали, че САЩ и ЕС са решени да подкрепят украинското правителство и да търсят начин за решаване на кризата по мирен път.

Още по темата

От гледна точка на Вашингтон и Брюксел Русия трябва да изпълни поетите в Женева задължения, включващи използването на своето влияние сред въоръжените украински сепаратисти. ЕС и САЩ смятат, че Русия трябва да помогне за разоръжаването им и включването им в мирния политически процес. Двете страни в преговорите са били на едно мнение и за необходимостта от  предсрочни президентски избори в Украйна на 25 май.

Ащън се е съгласила с Обама и Райс и за необходимостта на Русия да бъдат наложени нови санкции, ако САЩ и ЕС сметнат, че Москва продължава с опитите си да дестабилизира Украйна.

По въпроса за Иран САЩ и ЕС се придържат към общото становище, че всякакво решение на иранския ядрен проблем трябва да гарантира, че ядрената програма на Техеран ще има чисто мирни цели.

В същото време помощник държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд заяви, че САЩ ще въведат санкции срещу цели сектори от руската икономика, ако Москва признае резултатите от  предстоящите референдуми в Донецк и Луганск и вкара свои войски в тези региони. Тя обвини Русия, че оказва и материална подкрепа с пари и оръжие на противниците на киевските власти, както и в координиране на действията им и изпращане на руски агенти в конфликтните региони. Тя не показа нито едно доказателство за твърденията си, отбелязва ИТАР-ТАСС.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още по темата: УкрайнаСАЩРусияЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
1
 
8
 
! Отговори
БГ преди 10 години
Ами дипломатическото решение е да се проведе референдум кой какво иска. Не да се забранява това и да се изпращат военни срещу тези хора, искащи самоопределяне ! То май ЕС и САЩ само приказват а иначе въоръжават и подкрепят терористите в Киев да потушат желанието на източните области за референдум.
95
1
 
10
 
! Отговори
Zohan преди 10 години
Нищо ново в стратегията на САЩ- финансирай война и проповядвай мир и дипломатически изход от кризи.
94
0
 
4
 
! Отговори
Мишо преди 10 години
В интеренет има петиция за признаване на Десен Сектор в Украйна за терористична организация. https://secure.avaaz.org/ru/petition/Sovet_Bezopasnosti_OON_Ostanovit_fashizm_na_Ukraine/
93
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Преди години човек можеше да срещне такива физиономии само в психо-диспансера, а сега редят световните карти. Жална ни майка!
92
0
 
0
 
! Отговори
KuraMiiTerminator преди 10 години
Хаха, пак си прекалил, лепилар. Ти не си малцинство даже - ти си сам самичко соростутско *** на амрбазурата
91
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЛИЦЕМЕРИ И ЕКСПЛОАТАТОРИ СА АМЕРИКА И ЕС,*** КОЙТО ИЗСМУКВАТ ПРИРОДНИТЕ БОГАТСТВА НА МАЛКИТЕ ДЪРЖАВИ ЗА СМЕТКА НА ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА
90
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пишещи, не се хабете да давате разумни доводи на тоя ***. На него му плащат на брой постинги. Не му изкарвайте парите и не го ограмотявайте. Не виждате ли, че в него няма логика. А фактите му са лъжливи, неверни, прочел нещо някъде, харесало му и го разпръсква веднъж тъй и следващия път иначе. Неуравновесен маргинал, тип древен тъмносин седесар.
89
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До TrollTerminatorТролски глупости на добре платен манияк. Пуснете го да си пукне сам - от лудостта, при която болният живее от удоволствие да дразни другите и да е център на внимание. Този е с модифицирано заболяване от яко користолюбие в зелено.А за Шведско руската война - Швеция напада Русия (поробила е и Британия, англичаните още сънуват кошмари). Русия винаги води отбранителни войни изключая Руско-турската, та сега свободно да плюем срещу нея. Но черната неблагодарност винаги се плаща, НАТО пръста си няма да мръдне да ни защитава, унищожи ни армията - по-натам не му трябваме, Гергьовде
88
2
 
1
 
! Отговори
TrollTerminator преди 10 години
До Анонимен 131Мооля? Аз никой не съм спрял, нито съм се лепнал към някого! Отново повтарям за пореден път на анонимните ***, които вече в защитата си за Путин съвсем изтрещяха! Ако Крим бе обявил независимост и си бе останал независим, нямаше копче да кажа! Сега ясно ли ти е? Останалото за моята корист са си чисти простотии, никой не ми плаща да ви казвам истината!
87
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо се бъркат в чужди работи?
86
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До TrollTerminatorГовориш измислици, залагаш на незнанието на хората. Грешка. Я провери, кога е дошла звездичката в Пуерто Рико? И трябва ли да пазим едно порочно статукво отпреди 70 години, това не НОВА история. Значи ли, че нещо несправедливо трябва да се поддържа и защитава, защото е изгодно на едни държави, известни, нали. Защо Британия и сега е най-колониалната държава? Австралия и Канада все още имат за патрон кралицата- това е далечна история, нали. Ти просто се мъчиш користолюбиво да се лепнеш към силните, но ти е трудно, защото са няколко, а когато атовете се ритат, магаретата
85
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гледам че и БГ-фашетата на Боко Тиквата и на Рамадан Кунев са окупирали форума и ще се задавят в антируската си злъч. Ако пък вземат да пропикият и газ, може да станем енергийно независими и най-накрая да се диверсифицираме от тая омразна Русия.
84
0
 
0
 
! Отговори
TrollTerminator преди 10 години
До Анонимен 124Много си глупавичък сладкото малко *** се напъва да мисли! Ти не четеш ли аз не защитавам САЩ ***! Аз съм против САЩ и Путин едновременно! Знам какво е подсъдно в САЩ, вероятно повече от теб! За народа на САЩ и Русия не съм казал нищо! Под гадни *а просто правих асоциация с филма в който играе Брад Пит, но явно не си разбрал нищо! Войната на Русия с Швеция започва през 1699 и завършва през 1721 г. Това ли наричаш митология ***?
83
0
 
0
 
! Отговори
TrollTerminator преди 10 години
До Боби 121Да го кажем така в 11-ри век придобиването на чужда територия по какъвто и да е начин е грешно. Аляска случаят е в друг век! И там Русия е сглупила да я продаде на щатите! Когато се самоопределиш не придобиваш чужда територия а тя става твоя, защото живееш на нея! Крим не е нищо от изброените! Защото кримляните не се самоопределят като кримляни а са украинци, руснаци и татари и не се отделят като независима Република Крим а се присъединяват към Русия! Сега разбра ли?
82
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До TrollTerminatorСъвсем издиша логиката ти. Нямаш време за ново листче от пропагандната централа. Обърка се, пишеш до себе си ти си 88. Смяташ за правилно да си служим с нова история, а ползваш скандинавската митология на-а-й древна, ***. А САЩ не се нуждае от твоята защита достатъчно са силни да не ползват ***, виж, ти просиш финансовата им милостиня. Надяваш се да те оценят. А защо обиждаш индианците, казвайки ти си истински индианец. Не знаеш ли, в САЩ обидата на негъри индианеце подсъдна? И помни САШ не са гадни *ета-народът им си е много свестен.
81
0
 
0
 
! Отговори
TrollTerminator преди 10 години
До НФБНапълно съм съгласен с теб, но според мен отиваме към Трета световна, историята се повтаря, дано не съм прав!
80
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Едно страче ми е комшия, ветеран е от Виетнам. До ден днешен, плаче като ми е разказва за "подвизите" на тяхната армия...и никога не иска да говори пред жена ми за това, срам го е човека.Тези който днес ще пратят в Украйна е хубаво да се срещнат с ветерани от Корея и Виетнам. Да не станат, като моя комшия.Обикновенния американец страда заради външната политика на страната си.
79
3
 
2
 
! Отговори
TrollTerminator преди 10 години
До Mexican American WarНапротив, ти четеш ли коментарите ми! Няма верно и грешно! И САЩ и Путин са грешни! Това е факт! Това че САЩ са грешни не оправдава Путин ***, омръзна ми да го повтарям! Изтрябвал му е на Путин такъв защитник като теб!
78
1
 
0
 
! Отговори
TrollTerminator преди 10 години
До НФБСъгласен съм, но това оправдава ли Путин? Според мен не! И вече говорим за 22-ри век човеко!
77
1
 
0
 
! Отговори
TrollTerminator преди 10 години
До Анонимен 113Обикновено островните държави са различен случаи, но въпросните случаи за които говорим са станали във времена, когато войните за територии са били нещо нормално през 19-ти 20-ти век, отново наблягам, аз не намирам войната за нещо нормално!