Брюксел обвърза "Южен поток" с позицията на Русия за Украйна

Еврокомисарят Йотингер посочи условията за продължаване на преговорите
Обновена: 1 юни 2014 18:15 | 1 юни 2014 14:31, Елка Василева
268
Брюксел обвърза "Южен поток" с позицията на Русия за Украйна
Снимка: архив, Reuters

Перспективите на проекта "Южен поток" зависят от позицията на Русия за Украйна. Това заявява в публикувано днес интервю за германския в. "Фракфуртер алгемайне цайтунг" еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер, съобщи ИТАР-ТАСС.

Според Йотингер осъществяването на проекта се бави, тъй като Русия, първо, "не приема европейските указания" в енергийната сфера, и второ, "кризата в Украйна се отразява на всичко".

Още по темата

"Ще продължим преговорите, ако руските ни партньори се върнат към нормите на международното право и проявят готовност за конструктивно сътрудничество въз основа на нашето енергийно право", казва той.

 "Южен поток" е глобален инфраструктурен проект на руския "Газпром" за изграждане на газопровод с капацитет 63 милиарда куб. метра през акваторията на Черно море към Южна и Централна Европа. Москва се стреми чрез него да диверсифицира маршрутите за износ на природен газ, избягвайки рисковете, свързани с транзита.

Европейската комисия обаче се опасява, че проектът съществено ще разшири влиянието на Русия в Европа и ще възпрепятства строежа на конкурентния европейски газопроводен проект за "южен коридор", който да свърже Европа с Централна Азия, заобикаляйки Русия.

Миналата есен Европейската комисия започна антимонополно  разследване срещу "Южен поток", тъй като според оценката й проектът е в разрез с нормите на "третия енергиен пакет" на ЕС.

Споразуменията на Москва с европейските страни, участващи в проекта, обаче са подписани, още преди да влезе в сила "третият пакет", посочва руската агенция, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
166
10
 
8
 
! Отговори
Adam1966 преди 9 години
Путин никога няма да врътне кранчето на брадатата жена, той е джентълмен !>>>
165
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин, врътвай им кранчето на тия дърти европидали, които си мислят, че са в позицията да поставят условия.
164
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
XORA NE IZBIRAITE TYPATA MUTRA BOKO NA SEKUNDATA STE BLOKITA IUJEN POTOK I STE NI PRODADE NA USA
163
2
 
34
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 9 години
А ЗАЩО БРЮКСЕЛ НЕ ОБВЪРЖЕ СЕВЕРНИЯ ПОТОК КЪМ ГЕРМАНИЯ С ПОЛОЖЕНИЕТО В УКРАЙНА? НЕКА БРЮКСЕЛ СПРЕ РУСКИЯ ГАЗОПРОВОД ЗА ГЕРМАНИЯ.
162
4
 
18
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 9 години
ВИЖТЕ КАКВО ПРАВИ ТОЯ ЯИЦЕТО ИСКА С НАСИЛА РУСИЯ ДА ИМ ОБЯВИ ВОЙНА.УБИВАТ ЖЕНИ ДЕЦА НА ЮГОИСТОК В УКРАЙНА И НЕ ПЛАЩА ЗА ГАЗТА.УКРАЙНА ИМА ГОЛЯМА ПОДКРЕПА ОТ САЩ И ЕС.УКРАЙНА НИМА НЕ ЗНАЯТ ЧЕ САЩ ЧЕ ЩЕ ГИ ИЗЛЪЖЕ. А САЩ ГЛЕДА ЕС ДА ПОМОГНЕ НА УКРАЙНА ФИНАНСОФО.А ЕС ОТ СТРАХ ИЛИ ВИЕ СТЕ ЕВРОПЕЦИ ПОМОГНЕТЕ ИМ.АНГЛИЯ СЕ ОТКАЗВА ДА ПОМОГНЕ.ФРАНЦИЯ ИСКА ДА ИЗЛИЗА ОТ ЕСДА СИ ПОМИСЛИ БЪЛГАРИЯ .ФРАНЦ И АНГЛ. СА БОГАТИ ЩЕ СЕ ОПРАВЯТ А БЪЛГАРИЯ НА КЪДЕ КЪМ БРАТУШКИТЕ ЗА ПОМОЩ.РУС И БГ БРАТЯ.ОТГ.ЗАКЪСНЯХТЕ
161
3
 
23
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 9 години
САЩ СА НА 2 ВАРИАНТА ДА СИ СЛОЖИ БАЗИТЕ В УКРАЙНА И ДА ВЛЕЗЕ В ЕС ТЕХНИЯТ ГАЗ САЩ СЕ ОПИТВА СЪС КАКВОТО МОЖЕ ДА СЕ ПОЛУЧИ БАЗИТЕ ИЛИ БИЗНЕСА .ЕС РАЗБРА ЦЕЛТА НА САЩ СЕГА ВСЯКА СТРАНА ОТ ЕС ГЛЕДА НЕГОВИТЕ ИНТЕРЕСИ.БГ АКО НЕ БЕШЕ ВЪВ НАТО И ЕС ЩЕШЕ ДА ПОЛУЧИ ОТЮЖНИЯТ ПОТОК ЕВТИН ГАЗ.КАКТО ПОЛУЧАВАХА УКРАЙНА.УКРАИНСКИТЕ ПОЛИТИЦИ ТОЛКОВА СА *** ОТКАЗВАТ СЕ ОТ ГАЗТА НА РУСИЯ.САЩ ИМ ОБЕЩА ТЕХНИЯТ ГАЗ.А ТЕ НЕ ЗНАЯТ ЧЕ ГАЗТА НА САЩ Е МНОГО СКЪПА
160
22
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
Без *** моля...
159
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Когато взимаш под наем магазин, наемът започва да тече от първият ден, когато строиш на отстъпено право на строеж, наемът тече от първият ден, когато ползващ земята на съседа си за да си прекараш водата през него, плащаш уговореното още преди да копнеш и една копка !За чий *** ни е тоя тръбопровод ,като наемът за земята ни ще почне да се плаща след 23 г. ЕВЕНТУАЛНО ?
158
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Каква е ползата са страната ни от тоя поток ?
157
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А пък България трябва да обвърже Южен поток с членството си в ЕС!
156
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
A VE GOVEDCA NIE 25 GODINI ZAKRIVAXME AECOVE,IKONOMIKA,ARMIQ,selsko stopanstvo i dyrjava za da ugodim na ES i priravnqvaxme zakoni.E UKRAINA E VYN OT ES I VYV VOINA.ZASHTO PAK NAS PRECAKVAT?
155
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Докога ще се снишаваме и ще обслужваме сляпо американските интереси? Какво стана с националните суверенитети на страните от ЕС? Откъде-накъде САЩ ще използват такъв политически натиск срещу независими и суверенни държави, разчитайки на действията на корумпираните европейски чиновници?
154
3
 
32
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Ако в Киев на власт бяха дошли що годе нормални хора,да стиснем зъби и си зарежем интереса ,ей тъй,от солидарност!Ама при условие,че там управляват пълни ***,убийци и изнудвачи,голяма глупост и лудост ще е да им уйдисваме на акъла!Европа има нужда от Ю.Поток!Пречи само на САЩ и украинските им ***!
153
2
 
20
 
! Отговори
as преди 9 години
Аз съм си ***,ама не чак толко.Едно е да пътуваш за София-Пловдив през Украйна друго е директно до Пловдив
152
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
EVROPA SE OPRAVLQVA OT GERMANIQ .NIE PROSTO SME CHLENKA BEZ PRAVO NA MNENIE.PRISUSTVIETO V EVROPARLAMENTA NI E PROSTO FIKTIVNO.AMA DO KOGA ....
151
2
 
10
 
! Отговори
ДО 191 преди 9 години
Само една забележка-не е ако,а си е направо ***.
150
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АБЕ, ТРИПОЛОВИ ПСИХОПАТИ, СЕВЕРЕН ПОТОК МОЖЕ, А ЮЖЕН НЕ МОЖЕ. Ние не сме ли хора, гърците, италианците, сърбите, австрийците, не са ли хора. Я ДА ВЪРВИТЕ НА МАЙНАТА СИ И ЕС И НАТО И МВФ И ЦЯЛАТА ТАЛМУДО-ФАШИСТКА ПАСМИНА, МАМКА ВИ ***. РАДВАМ СЕ, ЧЕ *** НАРЕЧЕНА *** СЪЮЗ СЕ РАЗПАДА БЕЗВЪЗВРАТНО.
149
29
 
8
 
! Отговори
Не намь, не намь..! преди 9 години
Eвропа знае много добре, че "Южен поток" е жизнено важната "тръба" на троянскияте коне и няма да позволи да бъде рекетирана чрез нея от Кремъл.
148
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
MOJE LI DA VI ZABIQ EDIN VYPROS.ZASHTO ZABRANQVAIKI IUJEN POTOK I OBVYRZVAIKI VYPROSA S UKRAINA PAK NIE SME NAI-PRECAKANATA STRANA I DOKOGA?NIE SME CLEN NA ES.ZASHTO SME POSTAVENI PO ZLE OT NECHLENYT UKRAINA?ZA KVO NI EBAVAT ZARADI UKRAINA KOQTO E IZVYN ES?VYPROSITE STAXA MNOGO AMA TOGAVA ZA KYV *** NNIE SME CHLENOVE NA ES I 25 GODINI RUCHAME JABETA? DOKOGA STE NI EBAVAT TIQ?
147
5
 
27
 
! Отговори
Hehehe преди 9 години
Вместо ЕС вече трябва да го прекръстят на ЕС ЕС