Брюксел обвърза "Южен поток" с позицията на Русия за Украйна

Еврокомисарят Йотингер посочи условията за продължаване на преговорите
Обновена: 1 юни 2014 18:15 | 1 юни 2014 14:31, Елка Василева
268
Брюксел обвърза "Южен поток" с позицията на Русия за Украйна
Снимка: архив, Reuters

Перспективите на проекта "Южен поток" зависят от позицията на Русия за Украйна. Това заявява в публикувано днес интервю за германския в. "Фракфуртер алгемайне цайтунг" еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер, съобщи ИТАР-ТАСС.

Според Йотингер осъществяването на проекта се бави, тъй като Русия, първо, "не приема европейските указания" в енергийната сфера, и второ, "кризата в Украйна се отразява на всичко".

Още по темата

"Ще продължим преговорите, ако руските ни партньори се върнат към нормите на международното право и проявят готовност за конструктивно сътрудничество въз основа на нашето енергийно право", казва той.

 "Южен поток" е глобален инфраструктурен проект на руския "Газпром" за изграждане на газопровод с капацитет 63 милиарда куб. метра през акваторията на Черно море към Южна и Централна Европа. Москва се стреми чрез него да диверсифицира маршрутите за износ на природен газ, избягвайки рисковете, свързани с транзита.

Европейската комисия обаче се опасява, че проектът съществено ще разшири влиянието на Русия в Европа и ще възпрепятства строежа на конкурентния европейски газопроводен проект за "южен коридор", който да свърже Европа с Централна Азия, заобикаляйки Русия.

Миналата есен Европейската комисия започна антимонополно  разследване срещу "Южен поток", тъй като според оценката й проектът е в разрез с нормите на "третия енергиен пакет" на ЕС.

Споразуменията на Москва с европейските страни, участващи в проекта, обаче са подписани, още преди да влезе в сила "третият пакет", посочва руската агенция, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
9
 
1
 
! Отговори
КВО ШЕ ОБЯСНЯВАШ ... преди 9 години
...КОЛКО ЗАПЛАТА ВЗИМА ШЕФА ТИ , КАТО ДЕПУТАТ В БРЮКСЕЛ ,ЛИ......ХА,ХА,ХААААААА...ЩО НЕ ХОДИ ПРИ ПУТИН ДА ГИ ВЗИМА ТИЯ ПАРИ....НАЛИ Е КОМУНИСТ/ ..или социалист/??!!!*** РОЗАВИ ....ПУХКАВИ ......ха,ха,хааааааааааааа...."ше обяснява тъпака --куууур-турно"!!!
125
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На 13-ти юни този европедераст щял да идва у нас.Ха да видим сега дали сме народ и дали можем да го посрещнем така,както биха го посрещнали в Италия,Гърция или Унгария.
124
18
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Напишете в Google "Руската провинция без пиар: Нищетата в една от нефтогазовите столици на Русия (фоторепортаж)" и ще видите какво е Русия. Студ, кал, комари, пияници, болни хора, мафиоти, нацисти, пустеещи земи... Ако не бяха суровините, тия земи отдавна щяха да опустеят. Няма иновации, няма технологии. Дори собствения си газ и петрол добиват с чужди компании.Затова и руските хора бягат масово. А Путин трупа милиарди.
123
1
 
17
 
! Отговори
Да, ама... преди 9 години
Може да останем без газ и да ставаме все по-бедни, но пък ще слушаме Кончита Вурст и ще се "наслаждаваме" на гей паради :)
122
0
 
9
 
! Отговори
НЕМА СТРАШНОООО преди 9 години
....НА ГЛАДЕН КОРЕМ------СЕ МИСЛИ , НАЙ-ДОБРЕ.....ха,ха,хаааааааааа....!!!!!!!!!!!!!!!!!В БЪЛГАРИЯ --НЕМА УМРЕЛИ ОТ ГЛАД !ВРЕМЕ Е .....ДА ИМА!
121
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен139 "Ако съм на мястото на Путин още сега спирам газът през Украйна и връщам руските туристи от България."Гениално. След това на Путин ще му остане само един вариант - оставка. ЕС е най-големия пазар за руски стоки. Основно Русия изнася за Европа енергийни суровини. От целия износ на петрол 88% отива за ЕС, 70 на сто от природния газ и 50% от въглищата. Сделката с Китай е капка в морето, сравнена с износа за Европа.
120
21
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вижте сега путинофили, докато вашия спонсор е в Кремъл ЮП няма да има, и не само че няма да го има, ами и дела на руския газ в ЕС ще спада, докато не стане 0 куб. м. след 3-4 години :)И не трябва да подлагате на съмнение това, просто никой в цивилизования свят, не купува от продаавч, който размаха пушката пред клиентите си
119
0
 
17
 
! Отговори
:) преди 9 години
"... Русия, първо, "не приема европейските указания"..."И защо Русия трябва да ПРИЕМА УКАЗАНИЯ ? Русия не е България, а Путин не е Тиква или Съсел ! Западняците трябва да разберат, че вече не те са на върха и колониализма свърши отдавна. Никой не ги смята за честни партньори, нито Източна Европа, нито Русия, нито Китай.
118
12
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнгелЗабарвете за Япония, те дори нямат мирен договор сключен с Русия, иняма да има докато не им върнете островите, а за Китай ..... видяхме Ви на каква цена сключихте д-ра по 13 млрд на година и то след 2018
117
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Брюксел обвърза "Южен поток" с позицията на Русия за Украйна"Чшшш, ало, Брюксел - проекта ще се състои. Ако не можете да го приемете пак ще си го построим газопровода с наши финанси - обаче тогава вместо да получавате газ по тръбата ще врътнем кранчето и ще взимате по тръбата фекалии от собственните ни пречиствателни станции вместо газ. Така ми звучи справедливо. Българите тук дерзаят и едвам се справят с живота като хора, а еврогейците празнуват, че не можем да си вдигнем доходите.
116
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя чирус Йотингер що не отиде в Унгария да им се кара за Южен Поток.Само че поне един месец след това ще ходи със слънчеви очила,заради близката среща с лапите на Виктор Орбан.
115
0
 
12
 
! Отговори
Даола преди 9 години
Питам се, защо " нормалните държави" търгуват със САЩ, след като те не потъпкаха, ами стъпкаха хиляди пъти международното право - Виетнам,Афганистан, Ирак и т.н ???
114
14
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хахаха, абе руснак газ пие ли ?
113
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако съм на мястото на Путин още сега спирам газът през Украйна и връщам руските туристи от България.Е,чак тогава на соросоидната *** у нас няма да и се размине.
112
0
 
16
 
! Отговори
лудия преди 9 години
да им дадем каквото са ни дфали от европа а те да ни платят загубите орт затворения козлудуй и това което са ни окрали и мисля че хем ще имат да ни дават хем ще се махнем от тоя хашиски саюз дето е американска колония
111
13
 
2
 
! Отговори
НЕМА СТРАШНО преди 9 години
ЕВРОПЕЙСКИТЕ ФИНАНСИСТИ НЕМА ДА ПУСНАТ РУСИЯ , БЕЗ ДА СИ ПЛАТИ ЗА ТРАНЗИТА И ЕКСТРИТЕ!!ЕВРОПА ЩЕ СИ ПРИБЕРЕ ПАРИТЕ --БЪДЕТЕ СИГУРНИ!РУСИЯ ЩЕ СИ ПЛАТИ ЗА КРИМ И УКРАЙНА......защото , който продава СУРОВИНИ --винаги губи!ВИНАГИ , ГОТОВИЯ ПРОДУКТ Е ПО-СКЪП!!!ДА СТЕ ЧУЛИ ВИСОКО ТЕХНОЛОГИНИЯ ЗАПАД--- ДА ПРОДАВА СУРОВИНИ И СЕЛСКО-СТОПАНСКА ПРОДУКЦИЯ...??НЕ , НАЛИ...??
110
25
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Казах Ви, още когато Путин окупира Крим, забравете за ЮП, и за всякакви други енергиини проекти с Русия през следващите 20-30 години, просто никоя нормална държава не иска да търгува със режими които потъпкват по подобен начин международното право.
109
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За тези които казват,че южен поток ще ни заобиколи да кажат през къде ще мине? Знаят ли,че всеки тръбопровод независимо дали за газ или петрол на турска територия е турски и петрола и газта по него се продават от турците на трети страни,или ще мине през Румъния,която използва само 3% руски газ и ще си търси интереса до дупка.Руснаците просто не могат да намерят по големи продажници от българските политици.
108
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гадовете от Европа се чудят всячески как да подминат България. Да живеят на наша сметка. За тях ние сме една страна-робиня, която им служи само за взимане на доходи.Според тези *** само малки държави нямат своето законно право да отстояват икономическите си интереси. Оттам излиза, че според тях не може и да се храним или да живеем нормално.ЕС= терористи, българо-убиици и грешници спрямо България.Вие и децата ви ще плащате прескъпо за греховете към родината ни.
107
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
и със сидеров и без него едно е ясно ес е силно набрал скорост надолу.скоро ще стигне стената.