"Опасността от нахлуване на Русия в Украйна расте с часове"

Получаваме информация за това, увери Доналд Туск
Обновена: 6 авг 2014 14:11 | 6 авг 2014 12:51, Елка Василева
369
"Опасността от нахлуване на Русия в Украйна расте с часове"
Доналд Туск. Снимка: Reuters

Опасността от пряка руска военна намеса в Украйна е нараснала през последните два дни, заяви полският премиер Доналд Туск, цитиран от Ройтерс.

"Имаме основания да подозираме - за което получаваме и информация през последните часове, че рискът от пряка интервенция (на руските военни в Украйна) със сигурност е по-висок, отколкото беше преди няколко дни", каза той на пресконференция във Варшава.

Русия провежда военни учения край границата с Украйна, което поражда загриженост за обстановката на място в редица западни столици. Москва настоя и за спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН заради хуманитарното положение в Украйна, отбелязва Ройтерс.

Още по темата

"Ако се стигне до пряка намеса на руските сили в Украйна, това очевидно би създало качествено нова ситуация и по мое мнение никой няма добър, безспорен отговор как западната общност трябва да реагира на нея", отбеляза Туск.

Той каза също, че санкциите, наложени от ЕС на Русия, ще струват скъпо на европейската икономика, но липсата на реакция спрямо руските действия в украинската криза би имала "най-катастрофални последствия", пише БТА.

Властите в Полша са едни от най-яростните критици на действията на Русия във връзка с кризата в Украйна, посочна NEWSru.com. Те многократно призоваха за засилване на силите на НАТО в Източна Европа заради военна заплаха, идваща според тях от Русия. Самият премиер Туск се обяви за засилване на санкциите срещу Русия и предлага мерки, които чувствително ще ударят руската икономика. През април той предложи на европейските си колеги да се консолидират с цел намаляване на зависимостта от руския газ чрез създаване на общоевропейски енергиен съюз.

Западът обвинява Русия, че оказва помощ на сепаратистите, включително и с оръжие. След налагането на остри санкции на фона на разследването на катастрофата на малайзийския Боинг в Донецка област, свален според западни страни от подкрепяните от Москва сепаратисти, експерти заговориха за възможна подготовка на нахлуване на руската армия в източната част на Украйна.

Според западни анализатори Москва може в най-скоро време да предприеме бойни действия в Украйна. Не е изключено нахлуването да бъде наречено „миротворческа операция“, предположиха военни експерти от САЩ и ЕС. Западът посочва като тревожни тенденции продължаващото концентриране на руски войски близо до границата с Украйна, което Москва отрича, както и нарастващия брой военни учения.

Специално за отпор на наближаващата руска „агресия“ страните от НАТО спешно готвят сили за бързо реагиране, които ще отразяват заплахата от страна на Москва както по земя, така и по въздух. Генералният секретар на Алианса Андерс Фог Расмусен определи като справедливи призивите на западни лидери към ръководството и членовете на НАТО за мобилизация във връзка с изострянето на ситуацията в Украйна. „Агресията на Русия срещу Украйна накара някои да призоват за това НАТО да се подготви по-добре за отразяване на подобни внезапни атаки. Напълно съм съгласен“, написа Расмусен във „Файненшъл таймс“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


369
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
233
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
чиста измама! на русия изобщо не и трябва украйна с нейните туреници, корумпирани политици и гладен народ! тя си го има в изобилие! това си е чиста пропаганда и измама, с цел да си вдигнат военните бюджети и да оправдаят злоупотребите!
232
1
 
12
 
! Отговори
тра-ла-ла преди 9 години
До Анонимен 316... хм, ти знаеш ли до къде се простира Жечпосполита, според ***... Това Западна Румъния, Хърватска, Черна Гора, Сърбия... Видинско, Монтанско, Софийско. *** има по "сите земни кълбета".
231
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
TOVA BESHE KAZANO OT TUSK PREDI NIAKOLKO 4ASA . PREDPOLAGAM 4E PRI TOVA STREMOGLAVO NARASTVANE SIGURNO VE4E SA NAHLULI. DAAAA,TO NE BEHA EPRUVETKI ,TO NE BEHA NEOPROVERZIMI DOKAZATELSTVA . TO NE BESHE CIRK.
230
2
 
31
 
! Отговори
Янко преди 9 години
Доналд Туск - какво типично полско име! Не дразни мечока, той и без това не пламти от любов към ***. Руснаците дадоха 600000 убити при освобождението на Полша от немците, на които сега целувате задниците и им купувате "Леопардите". По-добре се замисли, какво ще правите, ако тевтонците си поискат Силезия и Поможе? Казват, мнозина си пазели нотариалните актове! Бидло!
229
2
 
21
 
! Отговори
Генев преди 9 години
Запомнете думите на Плевнелиев- "МИРЪТ НЕ НИ Е ДАДЕНОСТ" и после сами решете какви политици искате да ви държат в ръцете. Нищо чудно да изкарат пари от здравеопазване и образование и да ги пренасочат към НАТО "за да ни пазят". Не мога да разбера дали българите не го разбират или просто живеят ден за ден и не ги интересува нищо освен някоя интрига на Борисов?
228
1
 
30
 
! Отговори
Национал преди 9 години
Русия може да да направи каквото си иска, а на запада и сащ явно май не им изнася ! Голямо промиване на мозъците е таз Информационна война!!! Нато и сащ стойте си мирно, за да не ви отрепат руснаците като маче у дирек! Гадняри и лъжци прикриващи се зад демокрация, равноправие, свобода и мир. А всъщност подстрекатели на всички войни беди и страдания по света ! Россия Вперед !
227
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Малайзийският "Боинг" вероятно е бил свален в Източна Украйна с ракета и оръдие на изтребител Су-25, твърди малайзийският в. "New Straits Times", като се позовава на експерти. Специалистите смятат, че изтребителят е изстрелял ракета "въздух-въздух" срещу самолета, а после го е "доубил" с изстрел от 30-милиметрово оръдие.
226
1
 
13
 
! Отговори
Генев преди 9 години
България ще дава по 2% от годишния бюджет като членка на НАТО.... "ЗА ДА НИ ПОДСИГУРЯТ СИГУРНОСТ В СЛУЧАЙ ЧЕ РУСИЯ НИ НАПАДНЕ" . Тоест ние сме във военен конфликт с Русия???.... И НАТО просто идва да ни помогне с няколко ракетоносители в Черно море. Мисля че народа вече е безсилен и е невъзможно БГ да излезне от НАТО и ако се опита със сериозни протести ще ни последва сценария в Украйна и Косово...е как един работещ българин може да да напусне работа и да се бори с организирани мильонери.
225
0
 
4
 
! Отговори
тра-ла-ла преди 9 години
До Анонимен 296... що не продължи де... от благодарност, България обяви война на САЩ, а САЩ ни спаси в Ялта, като ни остави в съветската сфера на влияние... Ха-ха-ха, интелигент...
224
0
 
4
 
! Отговори
ОФ преди 9 години
До Одисей 1 Княжетсвото си коетов последствие е преразнало в Царство русия чаааааааак при Иван Грозни==========Горното твърдение няма общо с историческата истина. Ако Иван Грозни е първият руски цар той няма да се казва Иван IV Василиевич, с прякор Грозни. Повтарям Иван IV. Син е на Василий III.
223
0
 
6
 
! Отговори
тра-ла-ла преди 9 години
... странна работа. Параноя или пропаганда... преценете сами. През април имаше близо 45 хил руснаци на учение там... вчера обаче НАТО съобщи за УВЕЛИЧЕНИЕ на броя им... на 19-21 хил... Пусната е "удължена програма за изплакване" на мозъци...
222
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен--290;Всички интелигентни българи са русофоби,защото знаят ,че всичките злини които са сполетяли Б--я са дошли от Русия.Колкото по--далеч от Русия толкова по--добре.САЩ предизвика Цариградската конференция и от там Руско турската война. САЩ ни спаси в НЬОЙ за да не бъдем унищожени като държава, по искане на Русия.
221
1
 
18
 
! Отговори
Генев преди 9 години
Само забележете - Агресорите от Русия, конфликта между Украйна и Русия, терористите в източна Украйна. И сега - САЩ помогна за демокрацията в Украйна...??? Яйценюк в САЩ на среща с Обама....??? Шефа на ЦРУ в Киев под фалшива самоличност....??? Почти половината от украинската армия действаща в източна Украйна са от Германия, Полша, Франция, САЩ, и др..??? С помоща на съставки в храните, повтаряне на едни и същи манипулации по всички възможни медии в света се надяват че народа съвсем е оглупял.
220
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ето на,пак Русия виновни,чудят се как да вкарат легално натовска армия в украина ми се струва,то сега не че няма но отричат,ама руснаците такъв ще им го набият че черния урангутан очите му ще станат на х ми се струва
219
2
 
10
 
! Отговори
*/* преди 9 години
Че те ако искаха досега 100 пъти да са влезли бе ***.Накрая с тия "санкций" такъв ще го хапнем .че ни е бедна фантазията.Като британци и французи са толкоз ербап,що не изгонят Абрамович и Риболовлев(ама ,че име има тоя).
218
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Одисей 1--288;Москва е основана от сина на АЛМУШ,Владетел на Волжка Б--я, приел исляма. Сина му се казвал МОСХА /Крава /
217
1
 
14
 
! Отговори
-- преди 9 години
Американците да си отиват в Америка. Няма нужда отАмериканци.
216
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
янки вън от България! Всички българи и целия свят ви мрази! Убиици и обирджии!!!
215
0
 
6
 
! Отговори
хаха преди 9 години
Малееее,страх,хаха!!!!
214
1
 
5
 
! Отговори
Мелес преди 9 години
До бай ПетолъчкоНяма как никой българин да се има нито за славянин, нито за българин, нито дори за турчин. Причината е, че тук са минали поне 50 племена, от които е останал само дим, но не и представители на тия племена. Дим под формата на ***. Мо пък никой не отрича, че езика ни е славянски. Обикновено народностите се обединяват по език или религия. останалото е въпрос на ДНК изследване, за което на никой не му стиска.