"Опасността от нахлуване на Русия в Украйна расте с часове"

Получаваме информация за това, увери Доналд Туск
Обновена: 6 авг 2014 14:11 | 6 авг 2014 12:51, Елка Василева
369
"Опасността от нахлуване на Русия в Украйна расте с часове"
Доналд Туск. Снимка: Reuters

Опасността от пряка руска военна намеса в Украйна е нараснала през последните два дни, заяви полският премиер Доналд Туск, цитиран от Ройтерс.

"Имаме основания да подозираме - за което получаваме и информация през последните часове, че рискът от пряка интервенция (на руските военни в Украйна) със сигурност е по-висок, отколкото беше преди няколко дни", каза той на пресконференция във Варшава.

Русия провежда военни учения край границата с Украйна, което поражда загриженост за обстановката на място в редица западни столици. Москва настоя и за спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН заради хуманитарното положение в Украйна, отбелязва Ройтерс.

Още по темата

"Ако се стигне до пряка намеса на руските сили в Украйна, това очевидно би създало качествено нова ситуация и по мое мнение никой няма добър, безспорен отговор как западната общност трябва да реагира на нея", отбеляза Туск.

Той каза също, че санкциите, наложени от ЕС на Русия, ще струват скъпо на европейската икономика, но липсата на реакция спрямо руските действия в украинската криза би имала "най-катастрофални последствия", пише БТА.

Властите в Полша са едни от най-яростните критици на действията на Русия във връзка с кризата в Украйна, посочна NEWSru.com. Те многократно призоваха за засилване на силите на НАТО в Източна Европа заради военна заплаха, идваща според тях от Русия. Самият премиер Туск се обяви за засилване на санкциите срещу Русия и предлага мерки, които чувствително ще ударят руската икономика. През април той предложи на европейските си колеги да се консолидират с цел намаляване на зависимостта от руския газ чрез създаване на общоевропейски енергиен съюз.

Западът обвинява Русия, че оказва помощ на сепаратистите, включително и с оръжие. След налагането на остри санкции на фона на разследването на катастрофата на малайзийския Боинг в Донецка област, свален според западни страни от подкрепяните от Москва сепаратисти, експерти заговориха за възможна подготовка на нахлуване на руската армия в източната част на Украйна.

Според западни анализатори Москва може в най-скоро време да предприеме бойни действия в Украйна. Не е изключено нахлуването да бъде наречено „миротворческа операция“, предположиха военни експерти от САЩ и ЕС. Западът посочва като тревожни тенденции продължаващото концентриране на руски войски близо до границата с Украйна, което Москва отрича, както и нарастващия брой военни учения.

Специално за отпор на наближаващата руска „агресия“ страните от НАТО спешно готвят сили за бързо реагиране, които ще отразяват заплахата от страна на Москва както по земя, така и по въздух. Генералният секретар на Алианса Андерс Фог Расмусен определи като справедливи призивите на западни лидери към ръководството и членовете на НАТО за мобилизация във връзка с изострянето на ситуацията в Украйна. „Агресията на Русия срещу Украйна накара някои да призоват за това НАТО да се подготви по-добре за отразяване на подобни внезапни атаки. Напълно съм съгласен“, написа Расмусен във „Файненшъл таймс“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


369
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
213
2
 
23
 
! Отговори
морски преди 9 години
Опасноста целия свят да намрази мутантите от САЩ расте с всеки изминал момент.Циркаджий от НАТО,никой не ви вярва вече.
212
1
 
26
 
! Отговори
pero преди 9 години
Хе, хе, хе... егати полските хуморески. Истерията около Русия е като турска сапунка. То не беше рев и сополи по соц мрежите, спекулации с измислени и неофициално потвърдени "доказателства" получени незнайно откъде, компилации от телефонни разговори, то не беше чудо. Руска инвазия, тея са се напушили здраво.
211
1
 
12
 
! Отговори
123124 преди 9 години
не занам тука всички ли са с промити мозъци или какво!!! Алоу журналистчетата и драскачите вместо да повтаряте като папагали бълвоча на западните олиг*френи вземете по прочетете и източните какво пишат - може пък да ви мръдне нещо в замаяните кратуни
210
1
 
4
 
! Отговори
Галя преди 9 години
Долго продолжается эта истерия, но он дождутся они, когда Российские войска войдут в Украину. Не будет этого.
209
0
 
5
 
! Отговори
ГЛУПОСТИ преди 9 години
АМА ОГРОМНИ ГЛУПОСТИ!!!
208
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До сссс-----------Едно време такива хора са пъхали други беззащитни в газови камери и тем подобни изродщини! Какво очакваш. много ясно, че ще подкрепят избиването на нечистата раса!
207
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 266----------И аз разбрах същото от украинец! Точно същата картинка!
206
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Имам колега тук в Америка от Донецка област (наскоро е дошъл). Казва ми , че било страшно, бомбандират цивилни згради. Родителите му са избягали в Русия. Казва , че е пълно информационно затамнение. Там си е воина, самолети , танкове, гаубици...
205
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Боже,как им се иска,та да натиснат всички хапльовци да им купуват оръжията и да поспечелят!Вгадих се от "демократичните"и с "хуманно" мислене и настроение западни политици,да не говорим за нашите жаби,които като видяли вола....
204
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
are 4shyyysho se zverite srestu pisestite s latiniarkibe djanam: brat4edite Kire i Meto sa pisali samo na latiniarski a tve deto mu vikame azbika sa go stakmili po ideologiata na katolicite "razdelai i vladei. razdelili po tozi nacin slavianite na zapadni i izto4ni i kato poglednes- ukrainskite glavorezi kakvo sa napravili prez WWII s polskito naselenie- ama ne sssr-kite im gi bili izbili. da ama neta kogato si poru4vam vodka iskam ot kelnera BOДKA a na alkoholicite -zdrave im kaji
203
0
 
11
 
! Отговори
SS преди 9 години
До БранникПримерът е малко *** и не е съвсем по темата, ама който го усеща го усеща.Един мой приятел ходи до Германия да си вземе кола.Отношението на германците към Българчето било ЛЕДЕНО.На тръгване нашият човек решил по стара Българска традиция да не се прибира празен и минал да вземе някоя гума на старо и ПОЗНАЙ собственик на авто моргата бил чичо Иван руснак женен за греманак. Та моят познат се прибра със закъснение само от 8 дни, прекарани на гости при Иван, който м/у другото изгонил Ж
202
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бранник(ако се представиш така в Норвегия, ще те бият),не е важно къде си роден, какво са ти лепнали като принадлежност,а ти как се определяш. Ти определено не искаш да се определиш като славянин, защото е обидно за теб!Хубаво, ама живей в мир, не като Бранник!А иначе за славянският етнос:Напиши в гугъл - "славяни wiki" и прочети за славянсия етнос за да се ограмотиш малко, недей да твърдиш абсурдни неща по цял ден!
201
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СМИ: эксперты считают, что малайзийский лайнер сбит Су-25Эксперты считают, что истребитель выпустил ракету "воздух-воздух" по пассажирскому лайнеру, а затем "добил" его выстрелом из 30-миллиметровой пушкиРИА Новости ria.ru/world/20140806/1019014818.html
200
10
 
5
 
! Отговори
Бранник преди 9 години
до 258Човеко НЯМА СРЕДНОВЕКОВЕН ДОКУМЕНТ, който да упоменава "славянски" етнос! Няма такъв, няма как да ти обясня по друг начин, слявяните са измислени края на 18 век от Екатерина, за да узакони руските претенции към Полша. По времето на Екатерина със "словен", се е упоменавало словеноговорящо население, но не и ЕТНИЧЕСКА принадлежност!
199
1
 
6
 
! Отговори
SS преди 9 години
До ЛуциферЛуци ти знаеш ли колко човечета е затрил Сталин и ги сравни например с тези на Белгиският крал Леополд в Конго през 1908
198
10
 
2
 
! Отговори
Бранник преди 9 години
до SS За кои народи става дума? Ако говориш за "сходства" между Българи и руснаци- такива няма! Дай пример да видим?
197
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Бранник-------Ти знаеш ли изобщо какво е ЕЗИКА?-------А ти смяташ, че славяните са славяни защото говорят на славянски език така ли?Е*аси мозъка. Спокойно вече можеш да се прекръстиш от Бранник на Айнщайн!
196
9
 
2
 
! Отговори
Бранник преди 9 години
Езика е политическа норма, англичанин може да гожори руски още от бебе, но той е англо- саксонец по кръв, а не азиатец..., нигериеца може да говори японски, но това не го прави японец!!! Великоморавския диалект у нас го въвежда архонт (Княз) БорисI, под натиска на Византия- Източно римската империя, и Украинците (киевска рус) го говорят по същата причина- покръстени са от ромеите!
195
0
 
9
 
! Отговори
SS преди 9 години
До БранникБранник , а относно културните сходства между двата народа имаш ли да кажеш нещо.
194
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Луцифер--------------Тука сте се събрали чудесна група. Ти си някав дето не иска да е свободен, а иска да е собственост на Немски олигарх - чист Ариец. А БРАННИК е чист ариец предполагам. Таман ще се задоволявате - ти ще лягаш на земята, а той ще ти стъпва с кобинката на главата, да ти е готино!