ЕС: Руският конвой в Украйна е "явно нарушение" на границите

"Призоваваме Русия да преразгледа решението си"
Обновена: 22 авг 2014 20:51 | 22 авг 2014 18:41, Веселина Йорданова
196
ЕС: Руският конвой в Украйна е "явно нарушение" на границите
Снимка: Ройтерс

Европейският съюз определи като "явно нарушение на украинската граница" навлизането на руския хуманитарен конвой, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Заместник-говорителят на Дипломатическата служба на ЕС Себастиен Брабан изрази съжаление от решението на Русия конвоят й да влезе на украинска територия, без да бъде придружен от коли на Червения кръст и без разрешение от украинските власти.

Още по темата
Говорителят поздрави украинските власти, които обвиниха Москва в "пряка инвазия", че проявяват сдържаност и имат готовност за диалог за "избягване на допълнителна ескалация на кризата".

"Призоваваме Русия да преразгледа решението си", каза говорителят на Катрин Аштън, върховния представител на ЕС по сигурността и външните работи.

Брабан припомни, че за да се осигури пълно спазване намеждународното хуманитарно право, конвоят, който трябва да бъде от стриктно хуманитарно естество, трябва да бъде ескортиран от Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) и украинското правителство трябва да е дало съгласие за навлизането му на украинска територия.

Част от автоколоната с руска хуманитарна помощ, която от седмица чакаше разрешение да влезе на територията на Украйна, тръгна днес към сепаратисткия град Луганск. По-късно сепаратисти съобщиха, че първите камиони вече са в Луганск.

От Москва заявиха, че всички необходими гаранции за безопасността на конвоя са взети и за маршрута му е уведомен МКЧК. От МКЧК обаче уточниха, че автоколоната не е придружена от техни сътрудници поради липсата на достатъчно гаранции за безопасността им.

Украинският президент Петро Порошенко определи навлизането на конвоя като "грубо нарушение на международното право", но обеща, че Киев ще направи всичко възможно да избегне ескалацията.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още по темата: РусияЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
1
 
9
 
! Отговори
СОВА преди 9 години
Влязоха камиони с хуманитарна помощ и украинците не можаха да гъкнат, а ми ако бяха влезли броня машини? армията им щеше да избяга чак до полската граница.
113
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Автоколонна с российской гуманитарной помощью востоку Украине подверглась миномтному обстрелу при подъезде к украинскому городу Луганск в пятницу.При подъезде к Луганску на холмистой местности автоколонна была обстреляна из миномтов со стороны района, занятого подконтрольными Киеву военными формированиями
112
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
dnes.bg/world/2014/08/22/putin-vsiako-novo-zabaviane-na-konvoia-e-nepriemlivo.236579#comment-newest
111
1
 
3
 
! Отговори
ruseborn преди 9 години
Марин РусеборнКаква граница на една държавица подарена от Мистър Водка Елчин. ОК, нека да си съществуват еврейчета гейове там но Русия ще си вземе тяхното назад...
110
1
 
7
 
! Отговори
MITKO PASEV преди 9 години
RUSIA E NAI SILNATA DARGAVA NA ZEMIATA BLAGODARENIE NA PUTIN !!!!!!!!
109
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕС да си го начука. Вече 7 години сме уж в "съюз", а в България все още има хора, които работят за заплата равняваща се на 2 дни средния надник в ЕС. На Гърция наляха милиарди, на България един среден. Не искам да чувам повече за Европейски ценности и псевдо приятелите ни от ЕС и САЩ, които са гледат как да изцоцат ресурсите и благата ни и да ни превърнат в поредната колониална държава в света. А най-жалкото е, че вече почти сме се превърнали в такава държава.
108
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В този конвой е скрито оръжие за сепаратистите! Рано или късно, но Кремъл ще си плати за тази братоубийствена война, която започна! 2017 година наближава, а тогава според не едно и две пророчества властта в Русия ще бъде пометена след гладни бунтове, цели градове ще горят в новата революция, която ще избухне в Русия точно след 100 г. от Октомврийската!
107
3
 
29
 
! Отговори
123 преди 9 години
Лишцемерието на ЕС и САЩ е безгранично. Умират от глад цивилни хора и на тях им е безразлично. Всички военни действия-гафове вкл. и свалянето на самолета се мъчат да припишат на Русия и стават все по-смешни. ЗАЩО СЕ ЗАМЪЛЧА ЗА САМОЛЕТА? Ако Русия го беше свалила, да са вдигнали олелия, но МЪЛЧАТ. Едно целенасочено убийство на 300 души и мълчат. СЪД за убийците и презрение за покровителите.
106
2
 
35
 
! Отговори
роро преди 9 години
ЕС, яжте си ябълките и доматите и слушкайте добрия чичко Обама. За друго явно не ви стига багажът.
105
31
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Голями лицемери са тия руснаци, първо предизвикват военни действия като много добре знаят, че ще има много цивилни жертви сред етническите руснаци, палят фитила без да ги интерусува колко ще загинат от куршуми и глад, после се правят на загрижени за тези хора, които заради Кремъл станаха пушечно месо и си напуснаха къщите, съсипаха им живота сега се загрижили за тях, айде стига с тия комунистически лъжи и Путинска демагогия на килограм!
104
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Stom na Zapada ne im haresva , znachi hoda na Putin e pravilen.
103
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
US и ЕС за това ще горите в АДА не този на Данте, а в ядрен до пълното ви разпадане на атоми.
102
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всичко от ООН до Червения кръст Е под контрол на US . Конвоя по половината път е бил съпровождан както от червения кръст така и от опълченците , след което първите поискали да премине по най-опасния път (с боеве за него) се е стигнало до напускане на ЧК от конвоя. Конвоя е продължил по осигорения от опълченците безопасен път и е пристигнал благополучно.
101
2
 
34
 
! Отговори
ъъъъъъ преди 9 години
Като гледам последните "хуманитарни интервенции" на ЕС и САЩ в Либия, Ирак, Сирия, Косово третополовите *** изобщо не трябва да си отварят устата.
100
1
 
26
 
! Отговори
Веселяка преди 9 години
До gostАко останете без ток, вода, храна и лекарства ще предпочетете да умрете или ще сте доволни на каквато и да е помощ с радост.
99
3
 
7
 
! Отговори
Веселяка преди 9 години
До АнонименНие избиваме ли турци с армия и гвардия за да имат повод.
98
2
 
33
 
! Отговори
комисар преди 9 години
А защо ли така зелките от ЕС, не са загрижени за избитите цивилни ? Защо не прати ЕС, хуманитарна помощ на хората без храна вода, и ток ? И последно, нека зелките проверят има ли регистрирана граница в ООН от Украйна...май ще останат доста изненадани....смешници.Шефа на ООН заяви, че Украйна няма регистрирана граница при тях...!! Границате при тях са още от СССР, ха сега де...
97
29
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
време е за нов пакет санкции ми се струва ...
96
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Украйна майна много обичат КОНЧИТА ВУРСТ ама ще ми ядът САЛЯМЯ...
95
5
 
26
 
! Отговори
СЪР ПИЧук преди 9 години
НРБ и СССР !ВЕЧНА ДРУЖБА !НАТО ВЪН ! ООН !