Путин можел да превземе Украйна за две седмици

Намекнал пред Барозу, че може да стигне дотам, ако ЕС засили санкциите срещу Русия
Обновена: 2 сеп 2014 14:21 | 2 сеп 2014 09:24, Александър Попов
410
Путин можел да превземе Украйна за две седмици
Снимка: Reuters

Изявление на руския президент Владимир Путин, че може да превземе Киев до две седмици, ако пожелае, е изведено на първа страница на британския вестник "Дейли телеграф".

Путин се похвалил пред европейски лидери, че войските му могат да пометат Киев за две седмици, пред председателя на Европейската комисия Жозе Барозу в разговор за украинската криза, намеквайки, че може да се стигне дотам, ако ЕС засили санкциите срещу Русия, пише "Телеграф", като се позовава на италианския вестник "Република".

Още по темата
Барозу уведомил колегите си за казаното от Путин на срещата на върха на ЕС през уикенда.

"Телеграф" се спира и на обявеното от НАТО създаване на сили за бързо реагиране, които ще могат да достигат всяка точка от Източна Европа до 48 часа. Вестникът цитира генералния секретар на пакта Андерс Фог Расмусен, че НАТО е изправена пред множество кризи по южната и източните си граници, които могат да избухнат по всяко време. Очаква се новите сили да бъдат одобрени на срещата на високо равнище на пакта в Уелс.

Високопоставен служител на Алианса е заявил, че съюзниците ще командват новите сили на ротационен принцип, а в Източна Европа ще бъдат струпани запаси от муниции и военна екипировка. Очаква се да бъде увеличен и броят на военните учения, които да направят очевиден ангажимента на НАТО към колективната отбрана и готовността й да защити всичките си 28 членове от агресия, пише в. "Ню Йорк таймс".

"Тази среща на високо равнище е много важна, защото Русия реши, че може да промени със сила границите на суверенна европейска страна, и това се случва не особено далеч от границите на НАТО", цитира изданието изявление на естонския премиер Таави Рийвас.

Вестникът се спира и на мнението на генерал Джеймс Ставридис, според когото най-голямата ирония е, че НАТО - най-лошият кошмар на Путин, е отново енергизирана, отново засилена вследствие на тактическите действия на руския президент.

Алиансът не е посочил Русия като заплахата, срещу която ще бъде създадена новата сила за бързо реагиране. Разполагането й със сигурност ще бъде сметнато за предизвикателство от Кремъл, подчертава в. "Индипендънт".

"Играта е много притеснителна и може да стане истинска катастрофа за Европа", казва в публикувано от в. "Фигаро" интервю Елен Карер д'Анкос, постоянен председател на Френската академия на науките и специалистка по Русия.

"Путин и Порошенко вече не могат да се спрат", смята тя.

Украинският президент Петро Порошенко "играе същата игра като на тези, които забраниха на рускоговорящите в региона да говорят на своя език - решение, което доведе до революционен процес и даде на Владимир Путин възможността да заграби Крим", смята експертката.

Путин знае прекрасно, че изпращането на наемници и войници без униформа в Украйна е незаконно, но е убеден, че същото правят САЩ в момента в други конфликти и оспорва обвиненията срещу Русия, смята Карер д'Анкос.

"Ако не беше трагично, битката между Русия и Украйна щеше да прилича на битка между момчета, които не могат да се спрат. Руснаците са унизени от санкциите, наложени им от Европа, и смятат страната си за жертва на арогантността на европейските страни и САЩ", допълва Елен Карер д'Анкос.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


410
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
298
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
другарят ква я мислеше, тя ква стана хаха
297
1
 
10
 
! Отговори
Garibaldi преди 9 години
Навремето превзеха Прага за часове с аеропланите,блокираха западната граница с десант.А полковете на собствен ход бяха окупирали градовете за два дни! А сега като превземат цяла Европа ще я присъединят към Евроазийския съюз. Русия е толкова мощна и боеспособна,че бедната ти е фантазията.Тя ще стане фактора в целия свят.Анадъмъ?
296
1
 
6
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
в по-жалък хомосексуален съюз не сме били... хубавото е, че където сме минали - ни съюз, ни империя - и реднеците и ойро-гейовете ще си платят, желая им кръв и мизерия заради това което ни причиниха - говоря за целият бивш СССР и по-специално за Източна Европа!
295
3
 
2
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
И аз мога да изпия шише водка на екс,ама не се хваля.
294
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Prodavam Lada "Samara " zapazena.
293
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
2 седмици?Че той сам ли ще я превзема?2 минути е казал,ама преводача не чул...
292
4
 
17
 
! Отговори
75 преди 9 години
Пореднта капиталистичесоко-ипериалистичско-фашистко-еврейско-масонска манипулация.Путин може да превземе Украйна за по-малко от 1 секунда, и то сам,без да му е необходима армия.
291
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
361 коментара към момента, без никой да е проверил сериозно какво е казал Путин, и какво - Барозу. Тук вече разделиха Европа на части, изстреляха ядрено оръжие, завладяха нови области, оправиха петрола и китайското производство, раздадоха рубли и долари. Ще ме прощавате, ама сме *** племето.:)
290
4
 
1
 
! Отговори
.. преди 9 години
MOETO MNENIE E: CIALA UKRAINA ISKAT DA BADAT CHAST OT RUSIA SEGA, PRED 20 GOD V OCHAKVANE DA BADAT CHLEN NA EC ? SEGA EC GI LAGAT A USA MANIPULIRAT ! UKRAINA ISKAT DA SA CHAST OT RUSIA, ZA TIAX TOVA E CHEST NO GI E STRAX DA GO KAGAT NA GLAS , PRI VOENNITE DEISTVIA V STRANATA! PITAITE GENITE : ISKATE SEGA CHANEL ILI SLED 20 GOD VITON? RAVNOSILNO ZA SITUACIATA V UKRAINA SEGA !
289
20
 
6
 
! Отговори
No Islam In Europe преди 9 години
Олигарха-убиец закопава страната си малко по-малко, а шепа панелни плъхове залитащи по комунизма тук му се радват. Така инфлация в Русия, като тази след налагането на санкции от стана на запада, не е имало от падането на комунизма насам и ще става все по-зле
288
0
 
3
 
! Отговори
До Хонорик преди 9 години
Държавата е разделена на корумпирани и на българи, а не на определенията които даваш щото мн. Малко им знаят значението , камо ли да са такива!
287
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Борбата в Украйна е дали Путин ще успее да запази контролния пакет в управлението (Кучма, Янукович си бяха 100%-ви ***, изпълняващи нарежданията на Кремъл). Ако не успее - колко територия ще успее да откъсне от Украйна.
286
4
 
31
 
! Отговори
me преди 9 години
Предполага, че истинското изказване е било нещо в стила "ако искаме, можем да превземем Украйна за Н-дена, но не искаме". Което Барозо е преразказъл както му изнася. Руснаците със сигурност могат да направят големи бели ако поискат, същото се отнася и за САЩ и за Турция и за Китай, и за арабските страни. Ключовият момент е, че обикновено целта на международната дипломация е да ги разубеди да го правят. Проблемът с Русия е, че целта на ЕС и САЩ изглежда е да ги накарат да го направят.
285
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Типчно изказване на дребен комплексар, домогнал се до власт.
284
3
 
34
 
! Отговори
а ние? преди 9 години
Кое дупе ще целуваме се пита в задачата??? Няма какво да гледаме у чуждата чуния...народа ни ( според мен) е за Русия, а политиците ни май за НАТО.
283
5
 
38
 
! Отговори
Реалист преди 9 години
Това за двете седмици не го вярвам - вероятно някой журналист не е чул добре - истината е, че на Путин му трябват не повече от два часа. Явно от Вашингтон и брюкселските гей-зелчици не са го ядосали достатъчно, но ако се постараят още малко (ако им стиска) ще им се наложи да пеят отново "Варшавянка" в центъра на Берлин, а във Виена ще танцуват основно казачок вместо виенски валс. Това вече се е случвало през 1945 година - може да се наложи опресняване на спомените.
282
2
 
33
 
! Отговори
Orido преди 9 години
EU-то веднага да преразгледа статута на Косово, набързо избомбиха суверенна държава като Сърбия, и я разпарчетосаха за нищо.. Брюкселските дантели само чифутщини мислят..разделяй и владей не съм го измислил аз.Нека подскачат,.. зимата иде.. още малко.. :)
281
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Заекът имал рожден ден. Решили вълците да му изпратят поздравителна телеграма.Седнали, написали я, дошли до подписа и взели да се чудят какво да напишат: "глутница вълци" или "група другари".Накрая се решили на компромис: "глутница другари".
280
11
 
34
 
! Отговори
ЕМО преди 9 години
МАЙ РУСКАТА АРМИЯ ЩЕ ВЛЕЗЕ ЗА ТРЕТИ ПЪТ В БЕРЛИН .....ТАКА Е ПРЕДРЕЧЕНО
279
10
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много ме е яд и на нашите платени медий,как се опитват да изкарат Русия агресор,путин диктатор и тнт!Ама монетата винаги има и две страни-защо никой не говори за Натовските и американски воени съветници в украйна,за незаконият и платен преврат които се случи в Украйна,за избиването и клането на мирни руснаци от украйнската армия,за системните американсйки провокаций срещу русия чрез дрънкане на оръжия,разполагане на бази и ПРО до границата с Русия!Русия за разлика от САЩ не се меси по целия свят