Румъния се отказа от „Южен поток”, не й бил необходим

Траян Бъсеску: Ще сме износител на природен газ
Обновена: 25 окт 2014 19:05 | 25 окт 2014 15:41, Екип на Investor.bg
357
Румъния се отказа от „Южен поток”, не й бил необходим
Снимка: архив Reuters

Властите в Румъния се отказаха от участие в проекта "Южен поток", предава руската агенция "Росбалт". Президентът Траян Бъсеску заяви, че страната му занапред ще бъде износител на природен газ и този газопровод няма да ѝ е необходим.

Още по темата
"След началото на експлоатацията на новите газови находища в Черно море, Румъния ще бъде в състояние да изнася газ, но само с едно условие – нито един кубичен метър от румънския газ няма да бъде изнасян през газопровода "Южен поток", който ще бъде изграден на територията на България", каза държавният глава в петък в Брюксел.

За да може страната да изнася газ, ще бъде необходимо обаче преустройство на държавната компания Transgaz“, подчерта Бъсеску, цитиран от ZN.ua.

Той добави, че вносът на газ в Румъния няма да е проблем, тъй като страната ще може да си осигурява само до 80% от необходимото гориво. Останалите едва 20% ще идват от Русия.

Междувременно румънският министър за енергетиката Ръзван Николаеску съобщи, че страната в момента разполага с 2,8 млрд. куб. метра газ, или с 1 млрд. куб. метра над законовите изисквания за студения сезон.
По думите му това прави Румъния добре подготвена и разполагаща с достатъчно енергия за зимата.

"Трябва да имаме също резерви на въглища и горива, резервоарите трябва да бъдат пълни до определено ниво и трябва да имаме колкото може повече запаси от газ", изтъкна той.

Николаеску отбеляза значението на добрата подготовка за успешното преминаване на зимния сезон, добавяйки: "Успехът за мен означава преди всичко населението да не бъде засегнато", коментира той. 

Още икономически новини четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


357
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
223
1
 
6
 
! Отговори
ТИТО преди 9 години
До ARHANGEL DO 284Напълно съм съгласен с теб--а това със щрауса е направо в десетката....
222
6
 
15
 
! Отговори
ARHANGEL DO 284 преди 9 години
Не съм писал 20 автомобилни компании, а 20 фабрики - повечето на Тойота, Хонда, Нисан, БМВ. Мерцедес. Хюндай, ФВ, Бойнг отдавна не е монопол в авиацията, компютри и всичко останало се произвежда в азия! Останали са в сащ само малко крави, царевица и жито....е - и към 320 млн. двукраки прасета, чийто мозъци са закърнели както крилата на щрауса. Само изключително *** и зомбиран човек може да вярва, че сащ са "велики"! Те отдавна са една виртуална общност, в която всичко е "холивуд"!
221
2
 
7
 
! Отговори
до 298 преди 9 години
До Анонименеми ако незнаеш,да те светна--то така става--с четене бе пич....ти досега не си ли знал.Четенето е в основата на знанието--дори и от гугл......
220
6
 
12
 
! Отговори
до 299 преди 9 години
Според мен Русия не е свършила, защото си плаща то не с фалшиви хартийки без никаква стойност, а със суровини! :) Разбра ли овча главо слънчасала? :))))) Това са фактите, а това кой кого мрази и обича си е съвсем отделен въпрос :)
219
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
лека ви нощ пичове, русия свърши...
218
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 287До АнонименМоже би *** манталитет най-ти допада---днеска има,утре няма.Само че богатите няма да ти оставят и тези "блага" ако продължаваш така да мислиш--погледни тенденцията.Богатия е все по-богат,а ТИ все по-беден.....това е най-елементарния начин по който може да се обясни...------богатия става по-богат , обаче и яз ставам със времето, от къде ги намираш тея материали как се обеднява, единственото което знаете е да влезнете в google и да прочетвте нещо.
217
3
 
14
 
! Отговори
ф преди 9 години
*** балкански е най-верния фен на екологоята. Обаче къде то и да отиде , всичко осрано.
216
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А бе Румъния се оправиха ...
215
1
 
9
 
! Отговори
бай Вълчо от Хисаря преди 9 години
На снимката един засмян и неблагонадежден политик./Неблагонадежден-според румънците/.За 2013г. Румъния е внесла 39.8% от потребяемия газ./според тяхната статистика/Черно море е нещо което тепърва ще се разработва и до тогава-я камилата, я хамиларя/според А.Садат./Дотогава и ние и те ще внасят газ.Е , ако ще и от Марс но ,тръбите пак ще са собственост на Газпром./според тяхната стратегия/Според моята ,откъдето ми е най-изгодно.Така,че по-малко,, краставичари.,,/според Ицето Стоичков/
214
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бухаххах отказали се от нещо,което дори не им е предлагано хахахха,голямо натягане на еврогейтаците прави мамалигарина бухахахах.Роско ****ту спокойно може да се откаже от участие в програмите на БРИКС!!!
213
3
 
7
 
! Отговори
до архангел преди 9 години
Умник, когато калвинистите са взели властта в Швейцария, точно с тези "ценности",тя 200г. е изостанала и бедна страна. Просто животът е спрял.Впрочем, и ислямистите пробутват същите лозунги. И лапат благата на запада.Аналогично беше и при комунистите.
212
6
 
13
 
! Отговори
читател преди 9 години
Румъния винаги е вземала верни, макар и трудни, решения в исторически план.Да си спомним, че бяха едни от първите които започнаха да странят от СССР.И днес са с по-добра икономика и по-добър растеж.Екоидиотите там са рядкост.Хората са прагматични, правителството също.
211
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименЕс е съюз от много държави, не ми давай сравнения както ти е удобно. Ес съюз както вие троловете обичате да казвате е един балон :)
210
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Голяма част от обясненията за ползите за САЩ от ниската цена на петрола са ... нереални. Фактите са:1)САЩ вдига собственот производство2)САЩ намаля вноса. При това положение за бюджета им няма значение(акциза е на литър, не на долар). Единствената полза е, че евтиния петрол трябва да стимулира индустрията. Само че това ще се случи за цял свят, което не дава конкурентноспособност на стоките от САЩ. Другата полза е, че някои от опонентите ще обеднеят(Русия, арабите).
209
8
 
13
 
! Отговори
шопето преди 9 години
Браво на румънците! Така трябва.
208
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е четох, четох и пак не разбирам. Какво означава 20 автомобилни компании,малко бойнг. Бойнга е 80% от гражданската авиация в света :)Къде са фармацевтичните компании, къде е земеделието, краварството, къде са компютрите, къде са новите процеси като 3D printing, което навлиза във всяка сфера. Какви са тея комунистически опорни точки които "обясняваш"70 години слушахме вашите тъпизми как Америка щяла да загине и пак са номер едно...
207
0
 
6
 
! Отговори
Обяснявам преди 9 години
Цитат на прецедателя на Федералния резерв на САЩ от петък--Джанет Йелън--Не е тайна,че последните няколко години на раширяване на неравенството се характизират със огромен ръст на доходите и състоянието на богатите,за сметка на стагнация на мнозинството.Което показва,че финансовите активи(богатите хора)винаги търсят най-високата възвращаемост и правят балоните на 100% реални заплахи.
206
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На САЩ публичния дълг е 85.7% от БВП, а не 200%. Япония е с 246%, Гърция със 151%.ИЗМИСЛЕНИТЕ ЧИСЛА СА КРАЙНО ЗАБЛУЖДАВАЩИ. КОЙТО ГИ Е ИЗМИСЛИЛ ГО Е НАПРАВИЛ С ЦЕЛ.
205
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Публичния дълг на Китай като % от брутния вътрешен продукт е 17%. Стига с тея глупости 200%.Данните са на The Economist и са взети 30 секунди преди постването на този пост. На китаец при средна месечна заплата от 680US$ се пада 1269.69$ дълг(два месеца ). На САЩ 44738$ при заплата... намерете си я преди да се правите на експерти четейки блогове. Радвам се, че сте страстни защитници на разни тези. Обаче е добре да има и обективност. В Щата Ню Йорк има 6% бездомни... Примерно...
204
3
 
4
 
! Отговори
АРХАНГЕЛ до 269 преди 9 години
Реалната икономика е реалното производство. Фридман и Хайек отидоха в историята. Там замина и сатанинската идея за глобализацията на всичко. Ще се върнем към традиционните ценности - вяра, труд, съзидание, семейство, нация, раса, пол! Всичките глобалистични дяволии ще умрат до 10 год. Царството на корпорациите ще умре, както умряха Рим, Египет и империята на ацтеките. Страшното е само, ако в предсмъртния си гърч сатанистите от сащ и ес не предизвикат апокалипсис. А може и това да е целта им.....