Румъния се отказа от „Южен поток”, не й бил необходим

Траян Бъсеску: Ще сме износител на природен газ
Обновена: 25 окт 2014 19:05 | 25 окт 2014 15:41, Екип на Investor.bg
357
Румъния се отказа от „Южен поток”, не й бил необходим
Снимка: архив Reuters

Властите в Румъния се отказаха от участие в проекта "Южен поток", предава руската агенция "Росбалт". Президентът Траян Бъсеску заяви, че страната му занапред ще бъде износител на природен газ и този газопровод няма да ѝ е необходим.

Още по темата
"След началото на експлоатацията на новите газови находища в Черно море, Румъния ще бъде в състояние да изнася газ, но само с едно условие – нито един кубичен метър от румънския газ няма да бъде изнасян през газопровода "Южен поток", който ще бъде изграден на територията на България", каза държавният глава в петък в Брюксел.

За да може страната да изнася газ, ще бъде необходимо обаче преустройство на държавната компания Transgaz“, подчерта Бъсеску, цитиран от ZN.ua.

Той добави, че вносът на газ в Румъния няма да е проблем, тъй като страната ще може да си осигурява само до 80% от необходимото гориво. Останалите едва 20% ще идват от Русия.

Междувременно румънският министър за енергетиката Ръзван Николаеску съобщи, че страната в момента разполага с 2,8 млрд. куб. метра газ, или с 1 млрд. куб. метра над законовите изисквания за студения сезон.
По думите му това прави Румъния добре подготвена и разполагаща с достатъчно енергия за зимата.

"Трябва да имаме също резерви на въглища и горива, резервоарите трябва да бъдат пълни до определено ниво и трябва да имаме колкото може повече запаси от газ", изтъкна той.

Николаеску отбеляза значението на добрата подготовка за успешното преминаване на зимния сезон, добавяйки: "Успехът за мен означава преди всичко населението да не бъде засегнато", коментира той. 

Още икономически новини четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


357
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
203
1
 
4
 
! Отговори
Обяснявам преди 9 години
А за да работи поне малко американската икономика, е нужен още един балон--той може да бъде във всеки сектор на промишленоста....в случая е шистовия балон....мисля че ме разбрахте.....А и да допълня-- това са данни на "Кредит Суис"
202
1
 
6
 
! Отговори
ARHANGEL do 269 преди 9 години
До Анонимен - Много ми е интересно кое е "американската икономика"? В САЩ няма реална индустрия. 20 автомобилни фабрики, бойнг, малко несамостоятелна военна индустрия и толкова. Историята, момче, се движи по ясни правила. Тя има един край, който се нарича АПОКАЛИПСИС! щатските зомбита си мислят, че със зелени хартии и военни бази ще продължат да смучат целия свят. Да, ама не! Няма как....вече!"Глобалното неолиберално общество" умира. Иде ред на новата социална революция! Историята е спирала!
201
0
 
6
 
! Отговори
Обяснявам преди 9 години
Не съм Тито,но ви обяснявам--Богатството е скочило,движено основно от фондовия пазар,който облагодетелства САМО най-богатите.В същото време средния доход пада.Същият коефициент е бил 1999-годината преди спукването на "технологичния" балон,и през 2007 год когато се срива жилищния сектор......сега схванахте ли....
200
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До анонимен 269пост.Грешиш приятелю.Най-голямата икономика е тази на ЕС. Провери го.Еврото.След 3г.Ще ти пиша къде е САЩ и къде е Китай.
199
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 271не искам да чета,обясни го защото го използваш. такава тъпня не съм чувал досега.
198
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименПрочетох го, нищо не стана ясно, аз ли съм ***, той ли не знае да обяснява...
197
0
 
3
 
! Отговори
до 271 преди 9 години
До АнонименКакво е това съотношение богатсво-доход ?---Еми чети и се образовай бе момче...ще ти е полезно.
196
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен269---прочети коментара на Тито и тогава се кефи на американската икономика....смехурко
195
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ТитоКакво е това съотношение богатсво-доход ?От къде са ти опорните точки ?
194
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кеф ми е да срещам интелигентни коментари, явно руските *** ги няма. Долара е бил приет като рзервна валута след втората световна война като американската икономика е била водеща тогава. Днес икономиката на Сащ е пак водеща. "Покритието" на долара е икономиката на Америка, не злато, не ***, не някакви редки метали. Никой няма да се откаже от долара защото няма друга икономика в света която да гарантира стойността на която и да е валута.
193
2
 
4
 
! Отговори
вовата преди 9 години
От малък знам,че най-добрият приятел на човека е американският долар!
192
1
 
7
 
! Отговори
Тито преди 9 години
Няма да влизам в дискусията ви, само едно инфо--Съотношението богатство--доход в САЩ е на опасно високо ниво.Последният път когато коефицента е бил по-висок,е по времето на Голямата депресия.Това са офицялни данни.Има ли място за спор,накъде отива САЩ,даже и с шистовата си революция......
191
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До СтабилинНЕ е вярно-долара не най-стабилната валута.Какво е фактическото покритие на долара? Защо трябва да е резервна валута на всички-защото се печати безкрайно и безотговорно.Докато долара играе тази роля,целия свят ще страда и никога няма да излезем от тази рецесия.
190
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До СтабилинРазбери,че ако не са измамите,изнудванията и двуличието САЩ няма как да доминират във цял свят-те не са богове...нали така.Човешките възможности са ограничени.И затова тези измами се "обличат" в прелесни приказки за демократични ценности и т.н.А истината е проста--който не слуша нас и не работи в наш интерес-е диктатор и трябва да му се навре акъл в главата-обикновенно с бомби.Затова и доминират засега в международната политика.
189
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименАко се запази тенденцията на падане цената на нефт-САЩ първи ще изгърмят...--------Пак има нещо което не сте разбрали, единствения който печели от ниската цена на нефта е Сащ.Технологиите вдигат добива , и от там фирмите са на печалба дори при ниска цена.Губещите са голямата бензиностанция и арабите, за с. арабия предполагам че ще има компенсация, за *** няма да има...
188
1
 
3
 
! Отговори
Стабилин преди 9 години
До Анонимен 260Били ме подсетил ,коя валута е по стабилна от $ за такъв голям период от време!Писна ми дави напомням,че парите са метъра и кантара на стоките,ти искаш ли да мериш със непостоянна мярка,да не знаеш какво купуваш и какво продаваш?Икономиката държи една валута твърда и понеже на САЩ е най голяма то и $ е най твърд и сигурен,проверен от времето.Китай вече настигна по дълг САЩ и ги задминава 200% им е дълга на китайците !
187
1
 
6
 
! Отговори
Стабилин преди 9 години
До Анонимен 257Грешно си ме разбрал..Чичо Сам е синоним на щатската власт и правителство и то няма да търпи някоя американска фирма ,пък била тя и нефтена да не се съобразява със санакциите наложени от конгреса/сената/парламента!Щатите си плащат като попове има си борсови цени,ако не знаеш да ти кажа,най големия купувач на Венецуелския петрол е САЩ !Човече разбери с измами не можеш да измислиш Интернет,Фракинг,Силиконовата Долина...
186
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До СтабилинИма валути които са МНОГО по стабилни от долара...сам го знаеш-личи си че имаш познания.Въпроса е-защо точно долара? Отговора е-ще е долара,докато САЩ имат влияние навсякаде по света,НО това влияние рязко пада,дори и в Европа,а за останалия свят-сам виждаш.И натрапващия извод е,че това няма да продължи вечно,а търговията със национални валути ще става все по-популярна...защото е изгодна на търгуващите от двете страни.
185
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименАко се запази тенденцията на падане цената на нефт-САЩ първи ще изгърмят...
184
1
 
3
 
! Отговори
Стабилин преди 9 години
До Анонимен 254Няма по сигурно място от нефтената борса,там виртуални неща не вървят,ето сега точнотакива играчи заложили на спотови сделки на по скъпа цена на нефта, панически продават!За $ също си в голяма грешка,разбери всеки иска да има твърда валута/твърда значи да не играекурса и надолу и на горе и това е $ ,за това го използват.Представи си продадеш нещо и вземеш някакви различни пари от $ и след време решиш да ги използваш ,но те са обезценени и губиш 20% ,ще ги използваш ли пак?