Санкциите ще ни принудят да заложим на науката, рече Путин

Така Русия ще разработва свои собствени технологии
8 дек 2014 20:20,
291
Санкциите ще ни принудят да заложим на науката, рече Путин
Владимир Путин Снимка: архив, БТА

Президентът на Русия Владимир Путин каза днес, че страната трябва да направи скок в развитието на фундаменталните науки, след като западните страни ограничиха достъпа й до модерни технологии като част от санкциите срещу Москва заради действията й в Украйна, предаде Ройтерс.

Говорейки на правителствено съвещание в Санкт Петербург, Путин каза, че наложените й забрани могат да стимулират Русия да разработва свои собствени технологии.

Вашингтон забрани износа на високотехнологично петролно оборудване за Русия и наложи санкции на руските петролни гиганти, като Роснефт, Лукойл и Газпромнефт, като забрани на западни компании да им помагат в разработването и експлоатацията на дълбоководни находища край арктическите брегове, както и на шистови петролни залежи.

Русия, която е вторият световен износител на петрол, разчита на арктическите и на шистовите си петролни залежи, за да поддържа дневния си добив от около 10,5 милиона барела, след като добивите от западносибирските петролни полета вече намаляват. Руската икономика е сериозно засегната от спадането на цените на петрола и растящия натиск върху рублата, което изправя страната пред риск от рецесия.

Путин каза, че Русия няма да реже субсидиите за наука и ще ги държи над нивото от 834 млрд. рубли (15,56 млрд. долара) до 2020 г., както е планирано, въпреки нуждата да се преразгледат бюджетните разходи заради спадащите приходи от износа на нефт и газ. Тази година това са половината от всички руски приходи от износ., отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


291
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
183
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До въпросДа правилно ,което не може да се купи ще се открадне.Русия има първокласи разузнавателни служби.
182
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До До Анонимен 238Нали това казах и аз - избиха си елита. Сега наука ще ми правят.
181
11
 
7
 
! Отговори
nimportequi преди 9 години
Путев инвестирай в науката и ще откриеш как направиш от петрола водка за пияндурниците ви учени...
180
5
 
3
 
! Отговори
въпрос-анкета преди 9 години
Я гласувайте сега най-актуалното:Във връзка с пропадането на петрола кого ще обесят най-напред на Майдана:Путин (-)Мадуро (+)?
179
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не мога да разбера защо плюем другите а не виждаме какво става в нашата държава!!! 15.5 милиарда И ТОВА СА СУБСИДИИ а на Бг. бюджета е 400 милиона за 2014 и ако направя най простата сметка че са 20 пъти повече от нас -тоест 140 милиона. Сега нашия бюджет умножете по 20 и ще получим 8 милиарда.ТОВА Е ПОЛОВИНАТА ОТ ТЯХНАТА СУБСИДИЯ?!?!??!
178
5
 
2
 
! Отговори
Работник преди 9 години
Това ми намирисва на нов Гулаг,където да бъдат затворени научните им работници и докато не се роди нещо - няма излизане от там! Ами правили са го вече,та затова няма да им е трудно...
177
1
 
4
 
! Отговори
Tina преди 9 години
Българите могат да са му в помощ.Не само за добив на петрол.За високи технологии, за космически технологии, за алтернативни източници на енергия и т.н.
176
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
къде да ги видиш пияни руснаци бе, те кацат, влизат в хотела и след две минути са пияни, десет дена само пият и спят в стаята, после ги отнасят до летището, хоп на самолета и у дома
175
4
 
14
 
! Отговори
до 261 преди 9 години
Да ти кажа пян руснак редко се вижда по морето НО трезви англичани,скандинавци няма.Ти си прави изводите
174
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ще умара от смях!
173
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЗАПОЧВАЙТЕ ИЗНОС НА НАЙ ЦЕННОТО ВИ рускини КОИТО ПРАКТИКУВАТ ПРОФЕСИЯ рускиня ЕВРОПА ИМА НУЖДА
172
1
 
10
 
! Отговори
правец преди 9 години
проблемът не е в науката им, имат едни от най-добрите учени, проблемът им е икономическия и политическия модел, наука се прави с много пари, а технологиите само за военни цели не носят приходи, те трябва да се изкарат на масовия пазар и да донесат пари за нови разработки, това което правят Запада и Китай, Япония и Южна Корея
171
8
 
25
 
! Отговори
ФАКТ преди 9 години
Руснаците имат авангардни разработки, но те не комерсиализират резултатите от работата си. И не е вярно, че всичко е копирано от запада - западът също копира.
170
5
 
11
 
! Отговори
въпрос преди 9 години
ще имат научно-техническо разузнаване, сиреч?
169
3
 
5
 
! Отговори
slan преди 9 години
Списание на Българската академия на науките, кой го чете. Аз получавам тука по абонамент списание "Шпигел" и е много по интересно.
168
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бля, бля кой да му мисли. Ние с нашата БАН сме най-великата напикана държава, но се мислим за голяма работа. Още от бай ганьово време и преди това сме един народ от олиг*ни.
167
0
 
1
 
! Отговори
разлики преди 9 години
До 247 АнонименЕ не са този път руски! Еврейски учени са за генетиката! :)))
166
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
kogaro rusnacite izgoriha s lazera kitaiskite voinici v sibir , amerika go imashe samo na filma stargeit
165
15
 
10
 
! Отговори
Дядо Петър преди 9 години
"Русия ще разработва свои собствени технологии".Чети: ЩЕ ЗАСИЛИ КРАДЕНЕТО И КОПИРАНЕТО НА ЗАПАДНИТЕ ТЕХНОЛОГИИ.Нещо, което десетилетия е правила, прави и сега.
164
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Огледалата на Козирев представлява цилиндър от алуминий, с който виждаме миналото, настоящето и бъдещето.Козирев монтирал своя телескоп и наблюдавал една звезда.Наблюдавал звездата малко по-късно. Накрая обозначил къде ще се намира звездата след време.По този начин направил холограми, с които обобщил, че минало, настояще и бъдеще съществуват паралелно.+++Руски учен в действие.