ФБР ще помага при разследване на самолетната катастрофа

Меркел: Ролята на втория пилот добавя нови измерения в трагедията
Обновена: 26 мар 2015 19:46 | 26 мар 2015 19:21, Анисия Иванова
118
ФБР ще помага при разследване на самолетната катастрофа
Мястото на катастрофата. Снимка: БТА

Френските власти са се обърнали към американското ФБР за помощ в разследването на катастрофата на германския пътнически самолет А320 във Френските Алпи, съобщи телевизионният канал Си Ен Ен, цитиран от ТАСС.

Според ДПА следователите от ФБР сами са предложили помощта си на своите европейски колеги, за да се сглоби пъзелът на обвитата в догадки катастрофа, след като от прослушването на записите от черната кутия се наложи версията, че вторият пилот - 28-годишният Андреас Лубиц, съзнателно е разбил самолета. Днес следователи обискираха апартамента му в Дюселдорф.

Представителят на германската прокуратура Кристоф Кумпа каза, цитиран от Ройтерс, че полицията претърсва адреси в Дюселдорф, както и на други места, за документи и доказателства. По думите на прокурор Кумпа обиските не са приключили и ще е необходимо време, за да се направи оценка на резултатите от тях. Той обаче не даде повече подробности. "Ние сме готови да изпълним всяко искане за информация или помощ от страна на хората, които се занимават с разследването, защото сме партньорски страни, чиито граждани са потърпевши от тази трагедия", каза говорител на ФБР, цитиран от ДПА.

Репортери на Ройтерс пред семейния дом на Лубиц казаха, че са видели полицаи да влизат и излизат, носейки кашони.

Още по темата

Пълният списък на пътниците от полет 4Ю9525 все още не е  огласен, а според разследващите може да отнеме месеци, докато бъдат установени жертвите по ДНК-уликите, посочва също ДПА. Агенцията представя списък с броя на пасажерите по националностите им въз основа на огласената информация от компанията "Джърмануингс" и представители на германското правителство. Общият брой на пътниците и екипажа на борда е 150 души, но според списъка на ДПА те са 153, вероятно поради това, че някои от хората са имали двойно гражданство: 75 германци, 50 испанци, трима американски граждани, трима британци, трима казахстанци, трима аржентинци, двама австралийци, двама колумбийци, двама мексиканци, двама иранци, двама венецуелци, двама японци, един холандец, един датчанин, един белгиец, един израелец.

Изявленията на прокурорите, че вторият пилот умишлено е разбил самолета Еърбъс на авиокомпанията Джърмануингс добавя ново и напълно неразбираемо измерение към катастрофата, заяви германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от ДПА.

"Тази новина ме потресе много дълбоко. Тя надминава всичко, което мога да си представя. Това е нов товар за семействата в тези дни, изпълнени със страдание. Не знаем всички причини", продължи Меркел и обеща, че Германия ще направи всичко  възможно, за да помогне на следствието.

Норвежката нискотарифна авиокомпания Норуиджън еър шатъл (Norwegian Air Shuttle) ще въведе постоянно присъствие на двама души в пилотската кабина на самолетите, заяви неин висш представител днес.

Това съобщение бе направено, след като френските власти информираха, че вторият пилот на самолета А320 на Джърмануингс (Germanwings), който се разби във вторник във френските Алпи, отнемайки живота на 150 души, умишлено е предизвикал инцидента, след като е попречил на пилота да се върне в кабината на самолета.

"Когато единият от хората в пилотската кабина излезе, ще трябва вътре винаги да остават двама души", заяви ръководителят на полетите на Норуиджън Томас Хестхамер, цитиран от АФП.

"Обсъждаме този въпрос от дълго време, но този епизод ускори нещата", допълни Хестхамер. Според него тази нова мярка ще влезе в сила в петък, след като получи зелена светлина от норвежката администрация на гражданската авиация, която реагира положително на предложението.

В момента европейският регламент не налага в пилотската кабина на самолетите непрекъснато да има двама души, когато се  налага първият или вторият пилот да излезе от нея, за да отиде до тоалетната, например.

Единствено Европейската агенция за авиационна безопасност (AESA) има правомощията да наложи тази практика като правило на Стария континент, отбеляза АФП. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
0
 
! Отговори
Иван - Д преди 9 години
За съжаление, този трагичен случай не е първия, вероятно няма да е последния, който ще остане загадка.... Историята на авиацията помни доста случай, при които самолетните компании прехвърлят вината на пилота, защото така им е най-икономически изгодно. Ако се потвърди тезата, че самолета е паднал заради повреда, следват доста съдебни искове от роднините на загиналите, както и отлив на клиенти, което предвещава огромни загуби... Светла им памет на всички загинали и дано истината излезе наяве.
55
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
що ти какво смяташ че се е случило?
54
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И другият вариант е някаква трагична гей афера.Жената в семейството не е издържала и се е самоубил?Офф колко са елементарни.
53
0
 
0
 
! Отговори
до 96 преди 9 години
Много филми гледаш. На вратата на кокпита има "шпионка" , винаги може да види кой тропа отвън.
52
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А не е ли възможно друго.Обикновено нещата са твърде банални а хората от скука ги драматизират.30 годишната кошница е дала фира по някаква причина на възраста на голф 1 или опел аскона е.За да се прикрие резилът и за да няма скъпи съдебни дела е най удобно младият пилот който тъкмо е изхарчил стойноста на един нов мерцедес ес клас от най скъпите да се сети че в тоя момент има проблеми с неква дет се е чукал известно време пък после са спряли.Та затва е решил да се самоубива...Готин виц,а?
51
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Hans Rus След 11 септември щатите въведоха нови правила- в пилотската кабина през цялото време трябва да има 2 души. Когато някой пилот излезе, вътре влиза стюардеса или стюард.
50
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А не мислите ли ,че може да се е случило следното:Командира излиза от кабината. След това се връща. Започва да блъска по вратата.За втория пилот това е прозвучало като нахлуване с взлом. Според т.н "чек листи" това е терористично нападение и за това не пуска никого. И понеже е с малък стаж действа според инструкциите. И за да не се случи сценарият 9.11 се решава на отчаяна постъпка за да не загинат повече хора.
49
1
 
5
 
! Отговори
ss преди 9 години
Sega FBR che otrkrie ruska sleda.moge 2 pilot da e vervuvan rusnacite.
48
0
 
2
 
! Отговори
Kummer und Traenen преди 9 години
Riesiger Kummer und Traenen ! " Ohne dich " !!!
47
1
 
6
 
! Отговори
до ФБР експерта преди 9 години
А на ФБР не направи ли впечатление, че инцидента е с Еърбъс, а не с Боинг?
46
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не казват, че в записите се чуват аларми, звънци, освен изскърцване на стол после само равномерно дишане, потропване, повикване, блъскане по вратата, накрая писъци. Аз това разбрах.
45
4
 
5
 
! Отговори
Иванчо преди 9 години
Хахахха - постоянно двама души. Кажете ми какво би се променило ако в този самолет вместо командира е била влезнала 20 годишната стюардеса?!! Чий ще го държи вътре и какво ще прави?!! НИЩО!! Пилота пак е щял за си направи каквото е искал.
44
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 85Ало "иЧспИетЪ", ти конструктор ли си?? Собственик на компания ли си?? Или пилот??Мухльооооо, аре у лево.
43
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Избягвайте да летите и над България. Летят безпилотни самолети с нова технология: снимат небето над самолета и го проектират отдолу. Аз лично случайно видят такъв, и летеше доста бързо и безшумно като не излиза съответния бял дим като при реактивните самолети. Може да е и лазер или отново несъгласуваност с военните и сега прикриват, тъй като другия обект е американски. Сюжета е нещо като командосите в Коиловци, но с драматичен завършек.
42
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Луфтханза даде фира.............
41
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От това което чета виждам че що е *** все е *** и на самолет се е качвало само до Испания за маслини да бере и обратно.Тази пасмина е за ............
40
4
 
4
 
! Отговори
До 82 преди 9 години
Плитка, плитка, ама много плитка лъжа. И ФБР леко така срамежливо попредложили услугите си. Щото нещо им се изплъзва информацията от разследването или по точно американската наглост не издържа да не насочи разследващите към "правилната" хипотеза. И всъщност 150 или 153 или 154 или 156 са пътниците - последно
39
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
аз ще гледам как единия капитан блъска по вратата и иска да влезе....ще виждам че самолета пада...и ще си седя мирно на седалката....еми повярвайте ми ще изрина де що мога от тая врата като знам какъв ще ми е края ако не се отвори....предполагам и другите мислят така....кво излиза тогава...че пак пробутват лъжи
38
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
хептен за балъци ни взеха.луд бил а?ако искам да се самоубия не е нужно чак на работа да ходя...после се бил заключил сам вътре и никой от пътниците не разбрал как от 11хил метра слизат на 2хил...еми ние пък сме се качвали на самолет и знаем какво е усещането дори при нормално снишаване.
37
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
те да помогнат в разчитането на оня дето падна в Украйна преди доста време че много се бавят там...тука ги разчетоха за два дни..