Никога няма да приемем анексирането на Крим!

Не се опитваме да изолираме Русия, уверява шефът на НАТО
26 май 2015 20:02, Елка Василева
265
Никога няма да приемем анексирането на Крим!
Йенс Столтенберг. Снимка: архив, Reuters

В ексклузивно интервю за руския вестник "Новая газета" генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг казва, че въпреки трудните времена и напрегнатата обстановка заради анексирането на Крим Алиансът ще държи отворени каналите за политически диалог с Русия. "Ние не се опитваме да изолираме Русия" и е "много важно да поддържаме пряк политически контакт", добавя той.

Столтенберг разказва за последна си среща с руския външен министър Сергей Лавров преди няколко дни. "Разбира се, нашите мнения по най-важните въпроси, включително и за Украйна, полярно се различават. Аз потвърдих позицията на НАТО, която се заключава в това, че ние не признаваме незаконната, нелегитимна анексия на Крим, и призовах Русия да прекрати подкрепата си за сепаратистите в Източна Украйна. Но ние обсъдихме и въпроса за връзката по военните канали. Аз отбелязах важността на предсказуемостта и прозрачността на всяка военна активност, включително и на ученията. Това е особено важно в днешната обстановка, защото и НАТО, и Русия засилиха военното присъствие по границите си", отбелязва шефът на Алианса.

На въпрос за Минските споразумения Столтенберг казва, че те са най-добрата възможна основа за мирно уреждане на конфликта в Източна Украйна по пътя на преговорите и посочва като едно от условията за изпълнението им Русия "да прекрати подкрепата си за сепаратистите".

"Руски военни инструктори ги обучават, Русия ги снабдява с оръжие и бойно снаряжение, с техника, изпраща свои военни в контролираните от тях райони", обяснява той.

Запитан има ли доказателства за тези твърдения, Столтенберг отговаря, че "доказателствата следват едно след друго, включително и данните от нашето разузнаване".

Той припомня как Москва е отричала изпращането на свои войски при анексията на Крим, като е прехвърлила свои войници там без опознавателни знаци, а после е признала, че там е имало пряко участие на руската армия.

"Разузнавателните служби на страните от НАТО публикуваха снимки, но всеки път Русия просто отричаше фактите, оспорваше истинността на снимката или съвпадението с конкретната местност. Ние имаме голям обем различна информация, доказващ военното присъствие на Русия в Източна Украйна. ... Може да не вярвате на нас, но интервюта със семейства, с войници има на открит достъп", казва Столтенберг.

На въпрос дали сътрудничеството между НАТО и Русия може да се възобнови след реализирането на Минските споразумение даже при запазване на статуквото в Крим, шефът на НАТО отговаря: "Да, ние настояваме за изпълнение на Минските споразумения за уреждане на кризата в Източна Украйна, но това съвсем не означава, че сме готови да се съгласим с анексирането на Крим".

На друг въпрос за засилването на военното присъствие на НАТО на териториите на новите страни членки, Столтенберг отговаря: "Всичко, което правим в източната част на НАТО, е в пълно съответствие с нашите международни задължения. Да, ние засилихме военното присъствие, но то е много по-ниско от всяко разумно определение за съществени бойни сили. Това е отбранителна мярка, тя е пропорционална и е пряк отговор на поведението на Русия."
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


265
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
0
 
1
 
! Отговори
Аз преди 8 години
Не е необходимо да приемате каквото и да е. Достатъчно е да спазвате международните закони и решението на ООН по отношение независимоста на Косово. Може много да ви се иска, но не сте над законите, които САМИ ПИШЕТЕ !
156
0
 
4
 
! Отговори
морски преди 8 години
Ние имаме доказателства че САЩ имат военни бази във всяка точка на света и извършват незаконни военни действия,бамбардировки,убийства и жестокости в суверенни държави.И някой държи ли ги отговорни за това или техните безчинства са демократични!!!
155
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А нещо за Косово? Или са създаването на Ислямска държава?
154
0
 
7
 
! Отговори
Крим преди 8 години
В 1954 г. Крим е бил прехвърлен на Украйна незаконно, без съгласието на народа на Русия, без съгласието на народа на Крим, без референдум. Днес, справедливостта е възстановена. Няма връщане назад!
153
0
 
3
 
! Отговори
boza преди 8 години
I az si mislja i do dnes ,che Kosovo e Srubska Teritoria
152
0
 
6
 
! Отговори
Сашо преди 8 години
Най-много ме кефи, като си представя как обръщат назад корабите, които са пренасяли мебелите и останалата покъщнина на американските госпожи - съпруги на военните, дето са щяли да се настанят в Севастопол. Егати унижението! Кефи ме, че вече има няколко батареи "Панцырь" и С-300. Голямо съединение на бомбардировачи Ту-22 М2 с крилати ракети Х-55 и Х-101/102. И започнаха да населяват Черно море с подводници-"черни дупки" (6 бр.). Не се трае! И тези "непрофесионални" полети над "Доналд Кук" - позор
151
1
 
10
 
! Отговори
разчленител преди 8 години
А двуполовите като анексираха Украина нещо маи нищо трябва да си мълчиме?Ми цяла украина трябва да си вземат Русите на само Крим.Цяла украйна е Руска земя. Няма такова нещо украина. Украйна е измислена от ЦРУ. Има си даже проект Украйна.Д аживее Руския.
150
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще признаете и хоро ще играете. Нека му дойде времето.
149
0
 
7
 
! Отговори
Nox преди 8 години
SENIOR NATO OFFICIAL: WELL PROBABLY BE AT WAR THIS SUMMERTheAlexJonesChannelyoutubeСатаНАТОвците очакват да са във война с Русия или Китай (или и двете) до края на лятото. Тогава завършват много учения. Надяват се да не била "атомнма".Причинете за такива действия са икономически, а дали поводът ще е анексирането на Крим или нещо друго, няма значение. Отчаяна игра на "всичко или нищо". Не е въпроса дали ще стане, а кога.И *** се надяват, че Русия ще забрави, че има атомни бомби...
148
3
 
16
 
! Отговори
питащ преди 8 години
А аз като не приемам Косово....И да не би случайно САЩ дане са пратили техника, инструктори и оръжие в Украйна? Че те така "направиха" Майдана!А Севастопол винаги е бил и ще бъде руски!
147
0
 
2
 
! Отговори
KK преди 8 години
До До 167Общо взето - дадена е на консигнация, наречено по модерно... :-)
146
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
айде бе ислямска държава не е гръмнала една пушка срещу израел- най-големият им враг ужкима днес бомбардират сектора газа- май ислямска държава с израел и американците играят в един отбор и целта е европа - дето е приспана от безкрайната американска пропагандаи скоро няма да е най силната икономическа единица в света с американска помощ
145
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ами хрушчов кото го до де на украйна къде бяхтевсичко от комуниса лошо ако не ви оттърваама като е във полза е хубаво- айде стига *** на краварите - европейциикви европейци сте - индиански резерваами косово що не е в сърбия ами кипър що е окупиран от турциядемокрация и справедливост - друг пътама нали има *** дето ви се връзват
144
1
 
7
 
! Отговори
любе преди 8 години
а бе, хора, невиждате ли че американите изкат да контролират целия свят, и да смучат петрол и какво ли не само за тях. Как може някой да дойде в "къщата" ти разбирай странатас тая тяхна демокрация запалиха блиския изток а сега се глася и за русия и европа и който не е съгласен с тях значи е против тяхАми да против е никой не изка да му казват от коя страна в кой крачол да си носи
143
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя може само до го.. на Путин!
142
1
 
21
 
! Отговори
Анал Итик преди 8 години
Говорителят на Вашингтон за губерния Европа не звучи хич убедително.
141
1
 
19
 
! Отговори
ЧАР преди 8 години
КАКВО ПРАВИ НАТО ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ И КОГО ЗАЩИТАВА ???
140
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*демикрацията
139
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стига с тоя смешен плач, бъдете мъже и коректни, седнете на една маса и се разберете! Политиката на двойните стандарти автоматично отрича документацията!
138
1
 
6
 
! Отговори
Боби преди 8 години
4. Побликуваме сателитни снимки - ако всеки малко по-разумен човек може да оспори снимките какво остава за специалисти. Когато Рашките побликуват снимки на снимката има Символ точка с географски координати и дата и час на заснемане на снимката и оразмеряване т.е. колко е 1/10/100м от снимката..5. Ние придвижихме войски на изток защитно. - НАЙ-малкото нарушихте договора За регулация на обикновените въоръжения в Европа като РФ отегли подписа си от документа се чу вой до планетата Нептун