Съд определи стачката на Lufthansa за незаконна и я спря

От протестите са засегнати 140 000 пътници
Обновена: 9 сеп 2015 15:41 | 9 сеп 2015 15:40, Бойчо Попов
1
Съд определи стачката на Lufthansa за незаконна и я спря
Снимка: БТА

Градският съд по трудовите спорове на Хесен постанови временно преустановяване на стачката на пилотите на най-голямата германска авиокомпания Lufthansa. Съдът издаде съдебна забрана срещу съюза на стачкуващите пилоти Vereinigung Cockpit (VC). За засегнатите пътници обаче вероятно нещата няма да се променят бързо, защото завръщането към нормалните полетни операции вероятно ще отнеме няколко часа, предава DPA.

Още по темата

Съдът обяви стачката за незаконна. С това той отмени решение на друг съд по трудовите спорове от Франкфурт, който отхвърли във вторник искането на Lufthansa.

Концернът обвинява VC, че организира "мнима стачка". В действителност не ставало дума за преходните заплащания при пенсиониране за около 5 400 пилоти в групата, както твърди синдикатът, а за концепцията за свиване на разходите Wings. В конкурентната битка с редица други съперници Lufthansa възнамерява да предостави нискотарифни полети по повече дестинации. Но персоналът на Wings няма да бъде заплащан по тарифите на Lufthansa, а по по-ниски.

Авиокомпанията междувременно обяви, че възнамерява да потърси от профсъюза 60 млн. евро компенсации за понесените щети.

В продължаващия вече година и половина трудов спор във вторник VC даде старта на 13-ата стачка. Първоначално тя засегна само полетите на дълги разстояния, но след това се разпространи и над тези на къси и средни дестинации. От протеста са засегнати полети от и до София и общо над 140 000 пътници. Днес отпадат над 1000 полета – една трета от планираните.

По време на общо 12-те стачки от април 2014 г. насам по собствени данни компанията е загубила 300 млн. евро.

Четете още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари