Беше Касапница! Говорят очевидци на ужаса в Париж

Френската столица беше окървавена по безпрецедентен и ужасяващ начин
14 ное 2015 08:50,
152
Беше Касапница! Говорят очевидци на ужаса в Париж
Снимка: Reuters

Най-малко 120 души загинаха по време на почти едновременните нападения извършени на 6 различни места в Париж.

Френската столица беше окървавена по безпрецедентен и ужасяващ начин, като на този етап подробностите все още се уточняват. В страната беше обявено извънредно положение.

Още по темата

2 експлозии избухват около 21,20 часа на пред стадиона "Стад де Франс", където се играе мачът между Франция и Германия. Там загиват четирима души, сред които поне двама терористи камикадзе.

"Настъпи объркване, чухме две експлозии, но си помислихме, че са самоделни бомбички. Започнаха да се разпространяват слухове, че може да е стрелба. Из целия стадион настъпи объркванe. Не знаехме какво точно става", разказва пред Франс прес Грегори.

Почти по същото време, на около 10 километра оттам в централната част на Париж са извършени още няколко нападения. Най-малко 18 души са убити при атаките срещу кафене и ресторант в 10 парижки район.

Един човек губи живота си при стрелба на булевард "Волтер", а други пет недалеч от Площада на Републиката. 14 са жертвите са при стрелбата срещу ресторант с камбоджанска кухня.

Най-тежка обаче е равносметката в концертната зала "Батаклан", където терористите откриват безразборен огън срещу публиката. По това време прочутата парижка е зала е пълна и всичките 1500 места са заети, а на сцената е американската група "Eagles of Death Metal".

"Бях близо до бара и чухме нещо като избухването на пиратки. Обърнах се и видях двама млади мъже, на не повече от 25 години с автомати "Калашников". Казаха ни да лягаме на земята. Всички легнахме, над мен имаше още хора, а те продължаваха да стрелят", сподели Жером Бартелеми.

Очевидци сравняват положението по време на драмата като касапница. Част от зрителите успяват да избягат навън, а останалите остават вътре като заложници. Малко след полунощ  елитни части щурмуваха концертната зала. Убити са четирима нападатели, трима от които задействайки експлозиви върху себе си. Равносметката е най-малко 80 жертви. 

Терористичните атаки снощи в Париж са били добре координирани, което говори за високо ниво на подготовка на техните организатори и изпълнители. Такова мнение изказа ръководителят на отдела за международни изследвания на британския кралски институт на обединените родове войски /RUSI/ Рафаело Пантучи.

"Даже и на начален стадий това изглежда като координирана, сериозна атака по множество цели", цитира думите му вестник "Файненшъл Таймс". Всичко това прилича най-малкото на по-мащабна версия на нападението на "Шарли ебдо", допълва той.

През януари бе извършено нападение над редакциата на сатиричния ежеседмичник "Шарли ебдо", при което бяха разстреляни 12 сътрудници на изданието, а други 11 бяха ранени. По думите на анализатора парижките атентати ще станат едни от най-крупните в Европа от 11 септември 2001 г. насам.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много ми е интересно каква карикатура ще пуснат смешниците Шарли? Видя се че са много остроумни при случая с руския самолет ....
46
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На практика Париж е обграден от подобие на ИД. В предградията има само мюсулмани, които са доста озверели. И е така поне от 30 години. Нищо чудно атентаторите да са с френски паспорти.
45
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Можете да продължавате да слушате баба Меркел и САЩ и да се хилите на терористите- бежанци, метани да им правите. Скоро ще се наложи да се съобразявате и с Корана.
44
1
 
12
 
! Отговори
До 44 преди 8 години
Ама ти си голям тапир бе човече.Помниш ли ,че наскоро на полигона на ВМЗ Сопот загинаха американски търговци ,дошли да купуват оръжие.А АК се произвежда и търгува не само от Русия.Това го правят най-вече американци които изкупиха оръжията на соц страните на килограм
43
1
 
10
 
! Отговори
до 44 преди 8 години
"А що са били с калашници а не с м4а1?"..................Чавка ти е изпила акъло, с0р0соид продажен.
42
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТОВА ТРЯБВАШЕ ДА СЕ СЛУЧИ ЗА ДА РАЗБЕРАТ ЕВРОГЕЙЦИТЕ ЧЕ С ТОЛЕРАСТИЯ СЕ ПОСТИГА САМО КЪРВАВА КАСАПНИЦА. АКО СЕГА НЕ ВКАРАТ АРМИЯ СРЕЩУ ИДАЛ В СИРИЯ И ИРАК ТОВА ОЗНАЧАВА ЧЕ ДЖИХАДИСТИТЕ СЕ ПОДКРЕПЯТ ОТ КРАВАРИТЕ И ОТ ЕВРОГЕЙЦИТЕ.
41
7
 
1
 
! Отговори
Azahar преди 8 години
Сега си припомних защо отдавна спрях да чета коментари... Хора, всички вие, които злорадствате и казвате да им е урок и т.н. сте пълни ***! Загинали са невинни хора и за вас това е само поредния случай да ревете как великите сили са ви изяли десерта. Гадни хора сте, това е...
40
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Обамата и Володята имат там по едно червено копче за рестарт и не мога да разбера защо се мотаят, а не го натискат.
39
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Интересна ми е позицията на "Български хелзинкски комитет" по този случай. Дали не са били нарушени човешките права на атентаторите ?!
38
1
 
19
 
! Отговори
xxx преди 8 години
Това е резултатът от политиката на САЩ в Близкия изток и използването на терористични групи като инструмент за постигане на интереси. Това е резултатът и от сляпата толерантност и подчинение на Европа. На виновните ще им бъде ли потърсена сметка ? Когато социалните мрежи бяха пълни със снимки на бивши бойци на ИД представящи се за бежанци, мерки бяха ли взети ? Дадоха живот на хиляди бежанци и пожертваха многомилионна Европа - неоправдано ! Не съм русофил но единствено Путин мисли в перспектива.
37
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никой, ама никой в Европа не е застрахован, тези болни мозъци всеки един момент може да са непридвидими и да решат да нападнат който си искат. Но няма проблем, това да умреш в собствената си страна, застрелян от някой черен мюсюлмански боклуук е една от най-новите европейски ценности, да не се правим много, отваряйте вратите за тези хора, както казват от ЕС!
36
17
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А що са били с калашници а не с м4а1? Нали американците са терористи? Ясно кой въоръжава терористите, не случайно оръжията им са само руски! Това е руският отговор на карикатурите на Шарли Ебдо! Докато руската *** не бъде затрита изцяло светът няма да стане по спокойно място! Русия е най голямото зло!
35
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТОЛЕРАСТИЯТА ВОДИ ТОЧНО ДО ТОВА. "НАЙ-УМНИТЕ" ГЛАВОЦИ В ЕВРОГЕЯ ДОКАРАХА ТАЗИ КЪРВАВА КАСАПНИЦА. ВСИЧКИ ТЕЗИ УМНИЦИ ТРЯБВА ДА СЕ ЛИНЧУВАТ И ИЗТРИЯТ ОТ ЛИЦЕТО НА ЗЕМЯТА. ЕДНА ШЕПА БЕЗМОЗЪЧНИ МАЙМУНИ КОИТО СЕ ПРАВЯТ НА ВЕЛИКИ УПРАВЛЕНЦИ УНИЩОЖИХА ЦЯЛА ЕВРОПА. НАРЕД Е БАБЕТО МЕРКЕЛ ДА ОПИТА КАКВА Е НА ВКУС ТОЛЕРАСТИЯТА.
34
0
 
7
 
! Отговори
престъпно безхаберие преди 8 години
Престъпно безхаберие на политиците, на полицията, на тайните служби. Политиците не могат да управляват. Полицията не може бързо да реагира. Тайните служби не могат да предотвратят престъпления.
33
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Изумен съм...какви промити мозъци пишат в този форум. С хора като вас, България върви към дъното.
32
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Що не сте запазили живота на терориститеАйде сега на съд в СтрасбургИ ..най- важното - искаме снимките на френските командоси, семействата им, адреси, телефонитеДа не забравя- дръжте изкъсо Волен Сидеров
31
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Другари французи. Съчувствам ви много, но не мога да ви разбера толерантността и приютяването на почти 7 млн. "хора", които много-много не ви обичат и ви правят регулярно безобразия из държавата ви.
30
6
 
19
 
! Отговори
До 28 преди 8 години
Няма как човек да не радва на такава новина, след като същите тези французи са изгавриха с жертвите на сваления руски самолет. Да правиш карикатури на 224 жертви е меко казано цинично. Е, нека сега *** рани и да разберат как се чувстват близките на загиналите. Вече 25 г. се нагледахме и начетохме на коментари като твоя, в които отново се прилагат двойни стандарти. Когато загиват "демократи" е ужасно, но щом са руснаци, всичко е наред.
29
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дали Шарли ще се подиграят с цивилните жертви сегаНищо чудноКаквито са гейове
28
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Италианският вестник Република публикува фотография на табела, окачена пред входа на концертната зала "Батаклан", на която е написано Je Suis Charlie.