Турция с мерак да демонстрира, че е значим играч

Свалянето на Су-то възродило сблъсъка й с Русия от 15 век
Обновена: 27 ное 2015 14:44 | 27 ное 2015 13:00, Анисия Иванова
90
Турция с мерак да демонстрира, че е значим играч
Снимка: БТА

Основните причини за конфликта между Москва и Анкара са геополитическите проблеми, които възникват в този регион, коментира пред национална телевизия Bulgaria ON AIR журналистът Валери Тодоров по повод сваления Турция Су-24.

Според главния редактор на в. "Заман-България" Мехмед Юмер чрез тези си действия Турция иска да покаже, че е значим играч.

"Премерването на силите вече започва да се изостря. Закъсняха дипломатическите и политическите усилия. Военното противопоставяне може да създаде такива прецеденти като този със свалянето на руския бомбардировач, който наистина е тежък. Заради него може да има сериозни последствия за регулирането на сирийската криза оттук нататък. Вижданията на Русия и Турция как да бъде разрешен конфликтът в Сирия, кои да са победилите сили и изобщо как да се върви оттук нататък са диаметрално различни", поясни Тодоров.

Още по темата

Според него инцидентът не е случаен, той е замислен. Очевидно Турция иска да играе по-голяма роля, тя се безпокои от засилване на влиянието на Русия в този регион.

Турция и Русия са водели много войни, припомни Тодоров. Имало е 10 войни, от които Русия е била победителка в 8. "Една от войните е протекла със запазване на статуквото, а при друга не е излъчен победител. Това противопоставяне беше забравено от XV-XVI век, сега изведнъж с един нелеп инцидент беше възобновено", добави Тодоров.

Разговорите между Путин и Оланд в Кремъл бяха интересни с общото им съгласие, че групировките, които се борят срещу ИД, няма да бъдат подлагани на въздушни удари, аналиризира Тодоров. Интересното е кои ще са сред тези общности, например дали там ще са тюркмените, защото една от версиите е, че свалянето на самолета е заради това, че Русия ги снабдява с оръжие, обясни Тодоров.

Свалянето на руския бомбардировач показа, че Русия и Турция мислят коренно различно за конфликта в Сирия, уточни Юмер. Според него Турция е искала да демонстрира, че е значим играч в региона.

"Дори и Пентагонът обяви, че самолетът е свален на сирийска територия, така че между големите лидери САЩ и Русия, и Турция искаше да се изяви и това стана", поясни Юмер.

"По отношение на анексирането - то е свързано със зоната за сигурност, която Турция иска да формира. Това обаче няма да стане, защото в момента тази територия не е възможно да бъде обозначена като такава", добави Юмер.

Главния редактор на в. "Заман-България" отбеляза, че никой не гледа факта, че в Турция в момента има много вътрешнополитически проблеми. От друга страна Турция е енергийно много зависима от Русия - 57% от природния газ се внася от оттам.

"Доста анализатори смятат, че Турция е можела да има по-сдържана политика и това според едни анализатори буквално въвлече Турция в "блатото на Сирия и няма как да се върне назад". Затова не се говори, но Турция има вътрешнополитически проблеми. Тепърва ще видим как ще се развиват нещата в самата Турция, защото тя не изглежда стабилна", поясни Юмер.

Русия вижда като един от изходите на кризата федерализацията на Сирия, което означава разпределяне на интересите в региона, смята Тодоров.

"Едно такова развитие би довело евентуално и до формирането на сирийски Кюрдистан. Той би станал опора на кюрдите в Турция и на кюрдите в Ирак. Това са най-силните страхове на Турция. Тя би искала да играе една по-значителна роля и да се съобразяват с позицията й и това е една по-категорична позиция оттук нататък. Друг е въпросът как ще реагират съюзниците от НАТО и Русия", поясни Тодоров. Реакцията на Турция се появява в много рисков момент - не навреме и ще има много рискови последици.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
5
 
! Отговори
no comment... преди 8 години
Имало е 10 войни, от които Русия е била победителка в 8. "Една от войните е протекла със запазване на статуквото, а при друга не е излъчен победител.не заемам ничия страна в конфликта, но като те победят 8 от 10 пъти, а 2 е реми, не е много разумно да си чукаш кратуната пак в същия камък.
50
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е "значимия" рязън играчще си получи купата от играта: Независима Република Кюрдистан,да му е честита:))
49
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тая Турска ислямска държава на територията на правослявната источна Римска империя е некоректно да съществува дори от историческа гледна точка. Трябвало да е да я разцепят още след първата светновна. Не знам защо не са го направили тогава.
48
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Откога сви рка стана нецензурна дума.
47
6
 
8
 
! Отговори
f преди 8 години
турция это вам не украина с грузией!
46
37
 
8
 
! Отговори
f преди 8 години
Шамарът който султанът удари на жужето идва съвсем навреме!
45
5
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Време е Русия да си вземе проливите и да освободи Цариград.
44
2
 
42
 
! Отговори
Баба Ванга преди 8 години
Туркия ке падне!
43
30
 
2
 
! Отговори
до богнемил преди 8 години
Прочети и погледай малко световните инф. агенции, а не само руската пропаганда и ще разбереш, че ушанките-твоите йумири участват в И.Д с дял близо 50%.Най-големите главорези притерористите са рускоезични.
42
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Имали са огромно желание да си направят сами СЕПУКО и да видят колко боли, и резултатите надминават очакванията им
41
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
в основата на бързоразвиваща сеТурция са кюрдите и създаде ли сеавтономия на кюрдите,край наикономическия бум на Турция!това е и основния страх на турците,затова предпочитат да поставят важниикономически решения заедно с Русияпод въпрос за реализация,отколкотода се създаде държава Кюрдистан!да не забравяме че основни съюзницисрещу ИД са кюрдите!ЗАЩО?!и атаката на самолета е подготвена,добре осмислена и изпълнена,а далище се изпълни турския или този на кюрдите план-ще видим!
40
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не прочетох добре, 8:1 или 9:0 за Русия?Я пак?
39
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе вие що се перчите върху гърба на други аз не мога да резбера.
38
0
 
2
 
! Отговори
Богомил преди 8 години
Ей, как може да ти сладко да пиеш сам? Аз не мога. Затова ще взема та те посетя. Какво мезе да нося?
37
2
 
50
 
! Отговори
Богомил преди 8 години
Имате печатна грешна. Не Русия въоръжава тюркмените, а Турция
36
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Турция спира военните си полети над Сирия"ХА-ХА-ХАТурчаците напълниха шалварите!!!!ГоУемите бабаити се оакаха от страх.Въйййй
35
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мюслитата не могат да разберат, че само те живеят в 15 век още. Разберете, че сега е 21 век и има оръжия които могат да изравнят цял континент за 10 мин
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Az ne znam samo zashto se obijdame , che ne sme vkliucheni v spisuka s vragove na ISIS , tova samo moje da ni radva , zashtoto tia ma...li iavno shte se kultivirat v Evropa , taka che ne samo Parij shte gurmi , predpochitam da ne sme vrag na Isliamska Durzhava.
33
1
 
4
 
! Отговори
НямаСмисъл преди 8 години
Не знам за какъв сблъсък от 15век говорят но първата руско турска война е 1568-1570, което както и да го гледаме е 16век. за справка https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%BE-%D1%82%D1%83%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B8
32
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В този тон е и заплахата на ИД срещу съседните ни държава само ние сме пропуснати. Това е така, защото за ИД да заплаши България е, като да заплаши Турция.ИД е източния, а ние западния вилает на новата империя.