Време е да се опълчим на тероризма. А сме безпомощни!

Повтарянето докрай, че исляма не е виновен очевидно не помага
23 мар 2016 18:32,
130
Време е да се опълчим на тероризма. А сме безпомощни!
Снимка: Reuters

Терористите отново избиха невинни хора. Този път удариха Европа точно в сърцето ѝ. Крайно време е да ги накажем. И да се запитаме: наистина ли трябва да продължаваме да делим исляма от терора се пита Бернд Ригерт, цитиран от "Дойче Веле".

Терористите удариха Европа точно в сърцето ѝ. Загинаха много невинни хора, а стотици бяха ранени. Насред Брюксел видяхме грозното лице на ислямисткия терор. Белгия тъкмо си беше отдъхнала за малко, след като миналия петък бе задържан един от парижките атентатори. Но ето, че сега се случи и това.

"Je suis Bruxelles"

Бранденбургската врата и Айфеловата кула грейнаха в цветовете на белгийския национален флаг. Всички европейци сега трябва да се хванат за ръце и да изкрещят на терористите: "Je suis Bruxelles!". Няма да се оставим да ни уплашите!

"Господ е велик", извика един от атентаторите на летище "Завентем" преди да се самовзриви. И той изби невинни хора в името на религията. След многобройните атентати на ислямисти ние си внушихме, че трябва да делим исляма от терора, че трябва да разсъждаваме рационално. Но вероятно трябва да преосмислим тази наша позиция. Нима можем да продължаваме да си затваряме очите за това, че терористите ислямисти са прикривани и подкрепяни от техни братя по вяра - и то не само в квартал Моленбек? Нито войните в Близкия Изток, нито пък предполагаемата сегрегация или дискриминация на мюсюлмани не могат да бъдат основание за тероризъм.

Едно е ясно: трябва да започнем да предприемаме много повече действия срещу терора. Защото терористите могат безразборно да избиват хора, да парализират цели държави, да създават хаос. Сега отговорът на държавата трябва да бъде твърд. Ако следователите и полицията се нуждаят от още повече средства, за да отвърнат на терора, то те трябва да ги получат. Защитата на данните и личните права на всеки един от нас трябва да останат на заден план. Става дума за сигурността на всички ни.

Време е да сторим нещо

"Спокойно, разумно и солидарно" - така би трябвало да реагираме сега, според белгийския премиер Шарл Мишел. Не че той не е прав. Само че най-после трябва да се случи нещо, да последва сериозна реакция. От години си повтаряме, че тайните служби в Европа трябва да започнат да си сътрудничат по-добре. Но резултатите така и не идват.

Разузнавателната дейност, а и превантивната трябва да бъдат разширени. Не можем повече да наблюдаваме безучастно как радикализирани ислямисти се връщат от Сирия или Ирак в Европа, където - докато не извършат някакво престъпление - могат да бъдат само наблюдавани. На хората, които образуват гръбнака на терористичната мрежа в Европа, трябва да им бъде отнемано гражданството още когато напускат територията й. За да не могат един ден те отново да се завърнат в Европа.
Разбира се, че се нуждаем и от по-добра защита на външните граници на ЕС. Досега гражданите на ЕС не биваха подлагани на перманентни проверки при влизане и излизане от Общността. Тези мерки обаче отново трябва да бъдат въведени. И то много бързо.

Както разбрахме, на терористичните клетки в Белгия им е било позволявано в продължение на години да се развиват и разрастват. И днес плащаме скъпо за това.

Но нима положението в другите страни от ЕС - във Франция или в Германия - е по-добро? Атаките на подлите терористи ни изпълват с гняв и ни карат да онемеем. Защото се чувстваме безпомощни. Така ли е? И наистина ли нищо не можем да направим?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каква сигурност очакват европейските народи? Кметове, премиери, държавници "меки китки". Ислямистите режат глави, тия ми говорят за правата на човека. Няма мъже. Няма го Хитлер, Сталин Остана един Путин, ама една птичка пролет не прави. Меркел, Бъчварова ще ми гарантират сигурността.И Кончита Вурст ще ми пее с брада по рокля. Като думне всички ще са съпричастни с цветя и свещи. Това много ще е от помощ. Некадърни лицемери. Да пази Бог.
78
0
 
2
 
! Отговори
Решението преди 8 години
Време е да почнем да шием чували от свинска кожа. И останките от терористите -> вътре. Както през 40-те години от миналия век са правили британските милиции в Палестина. Въздейства сигурно и точно, по-добре, отколкото стрелба с *** ...
77
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чудя се още колко време управляващите ще продължават да дрънкат глупости и да не правят нищо?Докато си седиш в бронирания автомобил и те пази въоръжена охрана, е много лесно да се говори за солидарност! Време е за крути мерки, промени в законодателството и край на тая ш"бана толераност!!! Докога ще страдат невинни???Събудете се най-после!
76
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да се опълчиш на тероризма е елементарно, когато на чело на държавата стоят ръководители с топки , но за България това нещо от 26 години не важи. Нашия Султан получава оргазъм ако шефовете на ЕС или папата го погали по рамото. Не е важно как живее народа му , нали неговата сигурност е осигурена. Тук от 26 години тече процес на промиване на мозъци. Започва се с цялостна промяна на материала по история и литература и се мине през облъчване от медии. Всички се подмазват на Султана ,но ефект няма.
75
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Безпомощни срещу тероризма",но помагаме на терористите:""...Нефть, близкая по составу к той, которую добывает ДАИШ, была обнаружена даже в Болгарии...."....През гугъла:Максим Шевченко: ДАИШ это западное явление, просто облеченное в исламский видеоряд
74
0
 
14
 
! Отговори
Полша възстана! преди 8 години
ОК! Изписахте кофи с мастило за Брюксел, палихте свещи, ел. крушки с цветовете на белгийското знаме, поднасяхте цветя и плюшени играчки срещу мюсулманския тероризъм, рисувахте с тебешири по тророарите на Брюксел до още незасъхналата кръв на жертвите на ислямския терор. Как обаче, в цялото българско новинарско пространство не се намери една медия да отрази най-големия поход-протест в Полша срещу ислямизацията вчера, в резултат на който полското правителство отказа да приема и един "бежанец"!???
73
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
100 добре добре продължавайте в същия дух
72
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Така, както съм жена, много се извинявам,но в силовите министерства и структури ръководните постове трябва да се заемат от мъже.Въпросите на сигурността са мъжка работа.Въпросите на културата, изкуството, здравеопазването, демографските проблеми, околната среда са за жени.
71
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Одисей, според теб премиите за работниците ни в оръжейния завод за производство на зеленчуци ли им се дават?Допълнителните поръчки, за които се говори, сигурно са за сортови семена?Хайде стига с това лицемерие!Относно закупуването на петрол от умерената опозиция в Сирия има резолюция именно на ЕК, касае съответните фирми търгуващи с петрол и г-жа Могарини е отговорникът.
70
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Odysseus Европа трябва наистина да се обедини.......Демонстрация на невежество ..... Европа въоражава ИДИЛ, а сега да се обедини ....със песни и пляски срещу тероризма ........Дрън ,дрън ....Невежество .Преди 3-4 зни от летище София излетя поредният самолет препълнен с оръжие за ,,Саудитска Арабия,
69
1
 
3
 
! Отговори
Odysseus преди 8 години
96 Демонстрация на невежество . На кого продаваме оръжие, ти на сключванео на сделките ли беше . И какво значи ЕС купува петрол . Каква е ЕС че да купува петрол , ЕК комисия ли имаш предвид или Европейският парламент или може би някоя от останалите общоевропейски институции. И да знаеш за съжаление няма ОБЩ отговрник както казваш по сигурността на ЕС , но си на прав път , защото е крайно време да има такъв , както и Общоевропейска външна политика и съответни служби за сигурност
68
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България да спре да продава боеприпаси на Ислямска държава, а ЕС да престане да купува евтин петрол от умерената сирийска опозиция като жест на добра воля.Освен това отговорникът по сигурността в ЕС да си подаде оставката.Всички това са мерки за ограничаване на тероризма.
67
0
 
2
 
! Отговори
Odysseus преди 8 години
94 Как предлагаш да бъде премахнат исляма в Европа Дай идея
66
1
 
7
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Докато в Европа има ислям-така ще е!Явно в Западна Европа не са осъзнали последствията от "съжителството"....То е мисия невъзможна-или ние,или те,среден път няма!Просто Европа трябва да се прочисти от тая па.п.лач и това си е!
65
0
 
0
 
! Отговори
Бакунин преди 8 години
Трудно е да се бориш с държавата си.На оня "търсения" имали ДНК от поясите във Франция(той ги правил),знаели къде ходи,стар 'познайник" бил.Да ама човечеца набира кадри за ИДИЛ,майстори си бомбички,ходи до Сирия и обратно,и всичко това се знае от "СЛУЖБИТЕ"...ТОЕСТ това е доносник...и не е "бежанец", а отдавна устроил се в Белгия.Значи това е тероризма на НАЕМНИЦИТЕ,АГЕНТИТЕ и платените ПРЕСТЪПНИЦИ.Значи това е държавен тероризъм(помнете 9/11).Значи US и EС са ТЕРОРИСТИ...Турците също...
64
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ДА ЖИВЕЕ ЕС и НАТО!Вярно е - поизчисти се България от "патриотите".2.5 милиона българи бяха принудени от същия тоя ЕС да блъска там за стотинки . Налага се честичко да си повтаряте колко е незаменим ЕС за нас.Дали си вярвате.Защото аз не познавам много доволни от ЕС. Е скоро и референдумче може да има .Тепърва има да патят .
63
0
 
6
 
! Отговори
Часовника преди 8 години
Нямало как да се справят с тия ***?! Ала-бала! Всички,които са се върнали от Сирия и Ирак ислямисти / нали уж ги знаят кои са и колко са ?! / склед като не желаят да ги съдят да ги натоварят обратно откъдето са дошли БЕЗ ПРАВО НА ВРЪЩАНЕ,а също така и техните семей ства и да си правят колкото искат атентати ,но ТАМ,А НЕ ТУК,В ЕВРОПА ! Могат да се вземат и още по-крути мерки,но тая пуста либерализация и "правата на човека " спъват нещата - те тия животни какви права имат?! Да убиват ?!
62
0
 
10
 
! Отговори
ф 22 преди 8 години
Ислямът отдавна се компрометира в САЩ.Но ЕС още спи своя мултикултурен сън .Да спи .Беше ми направи забавно да гледам уж голям експер като Антоий Гълабов да отдава това на липсата на социални програми за .мюсюлманите.А водещата на БНТ изби рибата,за какво харчим милиарди вика жената ,а средновековни главорези ни превземат.ХАХАХАТе драга са като твоите любими герои от под прикритие. Това е Европа .А за тия дето вярват ,че това е нещо повече от фасада за ислямизация ще кажа.Буш на 11 септ действа
61
4
 
5
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ ЕС и НАТО! преди 8 години
ЕВРОПА Е НАША-----ЗАЩОТО ОТ ТАМ ИДВАТ ПАРИТЕ , РАБОТАТА И ХЛЯБА!!ВЕЧЕ, НАД 2,5-МИЛИОНА БЪЛГАРИ , РАБОТЯТ В ЕС И ИЗДЪРЖАТ РОДИТЕЛИТЕ СИ В БЪЛГАРИЯ!БЕЗ ЕС ---СМЕ ЗАГУБЕНИ ....!!!НЕ СИ ПРАВЕТЕ ИЛЮЗИИ И СМЕТКИ БЕЗ КРЪЧМАРЯ...!
60
0
 
7
 
! Отговори
Odysseus преди 8 години
Няма спасение , защото това е като рака и метстазите му са навсякъде . Щом криминални престъпници са дотолкова зомбирани, че са готови да умрат в името на Аллаха, значи положението наистина е сериозно и никакви мерки няма да помогнат . Просто трябва да минат десетилетия и да си отживее времето. Това не значи , че трябва да седим със скръстени ръце разбира се . Обединена Европа трябва наистина да се обедини срещу тероризма.