Ердоган и Путин си поделят Балканите?

Сръбски експерти: Турция може да дестабилизира Балканите
27 юли 2016 10:44, Елка Василева
259
Ердоган и Путин си поделят Балканите?
Владимир Путин и Реджеп Ердоган. Снимка: архив, Reuters

В светлината на новия геополитически климат и опита за преврат в Турция предстоящата на 9 август среща между руския и турския лидер – Владимир Путин и Реджеп Ердоган, може да повлияе на Балканския полуостров и по-конкретно на Сърбия. Това пише на сайта си сръбският вестник "Блиц", като се позовава на политически и икономически анализатори и експерти по сигурността.

"Турската геополитика смята Балканите за естествена зона на влияние. Тук живеят 8 милиона мюсюлмани, които се отнасят към Турция като към държавата-майка. Може да се очаква през август Ердоган и Путин да започнат да си поделят зоните на влияние, като Русия би могла да даде зелена светлина на Турция да тръгне по-интензивно към Балканите", смята анализаторът Зоран Драгишич.

Що се отнася до сигурността според Драгишич Турция разполага с възможности да дестабилизира Балканите, ако пожелае. Засега обаче няма сигнали, че се тръгва в тази посока.

"Няма да има османлии със саби, които да нападат из Сърбия. Но със сигурност пучът в Турция не е в наша полза", казва Драгишич.

Сабите може и да са си в каниите, но турците "са инсталирали на Балканите свой троянски кон", смята пък експертът по сигурността Джевад Галияшевич.

"Бакир Изетбегович е буквално троянският кон на Ердоган, чрез който при необходимост може да продължи изострянето на отношенията между бошняците и сърбите, което е основният фактор за дестабилизация на Балканите. Турският президент обаче ще има доста работа по стабилизацията в Турция: там той се бори не само против Гюлен, но преди всичко против американската инфраструктура в армията, полицията, съда. Такава борба ще продължи с години", смята Галияшевич.

Според него обаче съществува сериозна възможност една регионална сила като Турция да се опита да разреши своя вътрешен проблем чрез износ на дестабилизация, в случая на Балканите.

"Ердоган би могъл да направи това, за да отвлече вниманието на Запада от собствените си проблеми и да им припомни значението на Турция в нашия регион. Сърбия обаче показа, че по отношение на сигурността контролира Санждак, който е опорната точка на турското влияние в Сърбия и по този начин тя трудно ще бъде дестабилизирана", твърди Галияшевич. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега очакваме фалиралите САЩ и НАТО да ни спасят от своите партньори! Идиотизмът български, сервилните правителства водят до робия на народа, справки Българската история!
136
1
 
2
 
! Отговори
П.Петров преди 7 години
Интересите на "великите сили" не са наши интереси и е върховна глупост и национално предателство ако някой си мисли, че биха поставили нашите интереси пред техните. България, Румъния, Гърция и Сърбия трябва да поддържаме тесен военно-икономически съюз в рамките на НАТО и ЕС, за да си гарантираме стабилност и просперитет на региона.
135
0
 
8
 
! Отговори
1 преди 7 години
Всички си правят сметките без кръчмаря.
134
6
 
14
 
! Отговори
до 26 от славянин преди 7 години
Тая статия явно е писана в централата на ЦРУ - щом Русия и турция се срещат - значи ''ще делят Балканите''! Елементарно като продукт от атлантически мозък! А че турция от десетилетия е в НАТО, че някои атлантици упорито искат да я набутат в ЕС - това не е опасно за Балканите! На Балканите имало 8 милиона мюсюлмани и те били верни на турция, а че на Балканите има 50 милиона християни - това е без значение!? И тукашните ''демократични'' *** и тении съскат колко ''зла'' е Русия!
133
17
 
10
 
! Отговори
cia преди 7 години
Сърбина е прав! Ердо и ***..ков даже си имат представител за България-лицето Сидер Ага с прилежащата му орда ***-русифили!!!
132
16
 
14
 
! Отговори
Hasim Bei преди 7 години
Ердоган ще свърши като псе заклан като мръсно куче на улицата от собственият си народ! Историята не прощава на такива диктатори.Вердоган ще е с съдбата на Кадафи и Садам Хюсеин Ердоган се опитва да диктува правилата на играта на могъща империя Америка ,а този преврат бе просто сигнал да се опомни но ме.За жалост самозабравилите се диктатори не виждат по далеч от носа си.Турция ще е следващият Иракне с бомби ,но в по тих вариант.Америка ще разруши Турция
131
9
 
21
 
! Отговори
до сюлейман преди 7 години
колко много ме е яд на ако знаеш но няма как да знаеш ... май вие великите турци забравихте как щяхте да си изпуснете столицата през балканската война но побързахте да се предадете и да искате мир в лондон забравихте че точно раята щеше да ви затрие веднъж за винаги но в гръб гърците и сърбите ни спряха като се усетиха на къде отиват нещата... БЪЛГАРИЯ Е БИЛА И ЩЕ БЪДЕ !!! ЧАКАМЕ НОВИЯ СИМЕОН КОЙТО ДА НИ ОБЕДИНИ И ДА ПРИБАВИ МАКЕДОНИЯ КЪМ БЪЛГАРИЯ ЗАВИНАГИ А ТОГАВА ЩЕ ВИДИМ КОЯ Е БЪЛГАРИЯ !!!
130
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този материал е писан в Кремъл, не им вярвайте!
129
25
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руските подлогги всяват паника и страхх.Не им вярвайте!Искат да ни плашат с Турция, за да търсим пияннската Русия!Не им вярвайте!
128
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сръбите са експерти само по скарата и плескавиците. Питайте майстор Миро.
127
2
 
15
 
! Отговори
Ангел преди 7 години
Вера Мутафчийска четете.Тя е и писател и водещ историк османист.В романа "Летопис на смутното време" казва( по памет)- империите са империи защото не умеят и не искат да делят с никого.И да има( не вярвам),договорка за делене - ще се скарат преди да я изпълнят.....
126
4
 
27
 
! Отговори
до 176 преди 7 години
Точно така. Но това, че сме били против Русия не е довело до катастрофата. А и самата Русия доста е помогнала да сме на другата страна, с поведението си през 1913 и при наддаването към кого ще се присъединим през ПСВ. Идеята е, че няма дружба от векове за векове. Русия и България си имат свои интереси и си ги следват, което понякога ни довежда до неразбирателства. Трябва да сме съюзник ако ще и с Русия дори с турция и със Занзибар....ако имаме полза
125
5
 
9
 
! Отговори
ДО 164 преди 7 години
В грешка си, били сме *** и то в съюз с германците и турците!С тази заггуба, в Добруджа мускалите губят в ПСВ и дори се слага край на империята им.
124
7
 
19
 
! Отговори
хм.. преди 7 години
Да застанем до всеки който е срещу ислямизирането ни. Това е главна цел.
123
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе сега стана ясно, че България като чеиз на булката минава към Ердоган, въпросът е путинофилите влизат ли към чеиза?
122
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 172.Припомних си историята - тя квалифицира въпросния период като "национална катастрофа".
121
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всичко на този свят е подчинено на причинно-следствени връзки. Това, което се случва в момента е резултат от инвазията на Запада в Близкия Изток и Северна Африка. Не може да теглиш шут на гнездо с оси и осите да не се разлетят. Ако не бяха унищожили държавите им и ако не бяха ликвидирали диктаторите, които съумяваха да поддържат някакъв ред там, нямаше да се случи това, което виждаме в Европа. Арабите отмъщават за съсипването на страните им и го правят под знамето на исляма. Случва се логичното.
120
4
 
12
 
! Отговори
до 164 преди 7 години
Припомни си историята. По време на първата световна Българиа с подкрепата на турски отряди воюва активно срещу руските войски съюзници на румънците в Добруджа. Очаквало се е да не вдигнат оръжие срещу освободителите, но напротив, руснаците са разбити. Конницата на ген. Колев побеждава казаците. А на противоположни страни без употреба на сила сме били нееднократно.
119
8
 
9
 
! Отговори
хм.. преди 7 години
до 163Ако не беше Коларов да отправи искане до Сталин, а той чрез Мол.отов да застане срещу Чърчил, България териториално нямаше да е това, което е днес.Така , че може да сме патили от Русия, спор няма, но и полза сме виждали.
118
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще почнем да милеем за Европата, но дано не е късно!Азиатците се точат над балканските народи, отново!