Президентска Турция – имаме ли повод за притеснения?

Бившият ни посланик в Турция Стоян Сталев пред Bulgaria ON AIR
13 фев 2017 12:00,
18
Президентска Турция – имаме ли повод за притеснения?
Снимка: Bulgaria ON AIR

Бившият посланик на България в Турция Стоян Сталев разкри пред Bulgaria ON AIR, че референдумът в Турция ще се проведе още преди да е изтекъл срокът на въведеното извънредното положение, чийто край е на 19 април.

Още по темата

"Според мен това няма да промени гласуването", каза Сталев в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.

"Сигурен съм, че допитването ще бъде в полза на конституционните промени, защото турското общество обича силната държава, сигурността и гаранциите за икономика, които дава една силна власт", допълни той.

На 16-и април в Турция ще се състои референдум за конституционните промени, които предвиждат разширяване на правомощията на президента и елиминиране на поста министър-председател.

Сталев не смята, че има съществени рискове за нашата страна и за Европа като цяло от процесите, които текат в Турция.

"Референдумът създава една силна президентска република, в ръцете на държавния глава ще влязат големи правомощия - той вече ще може да бъде лидер на партия", коментира още бившият ни посланик.

Предвижда се още президентските и парламентарните избори в Турция да се провеждат едновременно и дори да бъдат с еднакъв мандат от 5 години.

"Фигурата на министър-председателят ще отпадне през 2019 г, когато ще бъдат първите такива избори", поясни Сталев пред Bulgaria ON AIR.

По отношение на замразените преговори за присъединяване на Турция към ЕС, дипломатът настоя, че след като има определени европейски критерии, те трябва да бъдат съблюдавани от всички държави, които искат да се присъединят.

Във връзка с това, че Турция иска да съди бившия граничен полицай Михаил Цонков, който през 2008 г. застреля турски бракониер в наши гранични води, но беше оправдан за убийството, не само от Българския, но и от Европейския съд, Сталев каза: "Нашето правосъдие си е казало думите и съответно ние следва да не уважаваме подобни искания на чужда държава".

Целия разговор можете да чуете във видеото на Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нещо Европейският съюз относно "референдума на Турция" насира гащичките.
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименBRAVO NA POSLANIKA MNOGO TOCHNO I YASNO GOVORI SIMPATYAGA AZ OBICHAM BILGARYA I BILGARITE KOGATO JIVEYEH V BILGARYA IMAH MNOGO BILGARI KOMSHII SIS TYAH NYAMAHME NIKAKVI PROBLEMI
13
1
 
6
 
! Отговори
Ататюрков преди 7 години
Споко,максимум 5-10г.,после ще го лепят по дърветата
12
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички големи политици минаха през Ердоган за да му се молят на колене да удържи положението, защото падне ли Турция и стане нещо подобно на Сирия с ЕС е свършено. Това е мечтата на платените евроскептици. Знайно от кой платени.
11
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"ЕС казва, че има проблем, всички големи политици, минаха през Турция, в рамките на седмица. "Както е казъл и един друг колега и във Франция и в Германия ако не се лъжа има извънредно положение. Там може, а в Турция не може... Това е двуличие, което правите.ЕС щом казва вярвайте, вие сте пошлувковците на ЕС, а Турция не слуша нито ЕС нито Сащ:-):-):-) ама вие слушайте, че ще дръпнат ушички:-)
10
3
 
20
 
! Отговори
До10 преди 7 години
Че във Франция още има извънредно положение и на никой не му дреме от това. Ти какво си представяш, че означава това? През седмица ходя до Турция и няма никакви проблеми с положението.
9
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ердоган си е един мустакат Хитлер в източен вариант.
8
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Естествено, че имаме повод за притеснения. Живеем в съседство с някакви мустаци, които се опитват да забравят топлата вода и колелото.
7
1
 
16
 
! Отговори
Владо преди 7 години
ЕС казва, че има проблем, всички големи политици, минаха през Турция, в рамките на седмица. Бившия посланик на Р. България (част от ЕС) каза че няма проблем:?!?
6
0
 
14
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
"Президентска Турция имаме ли повод за притеснения?" - Уха! Обаче по-голямото е че САЩ продължавата да ги подкрепят!
5
6
 
9
 
! Отговори
до 1453 преди 7 години
Потърси помощ
4
10
 
17
 
! Отговори
1453 преди 7 години
"Да правиш референдум по време на извънредно положение..."Няма как да знаеш от там където си, че това извънредно положение не касае цивилното население:-):-):-)пък и в държавата въобще не се усеща, че има извънредно положение:-) нито е забранено да влиза някой в държавата нито пък да излиза :-)
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И да се спукаме от притеснения, нищо не зависи от нас, а още по-малко от нашето мнение, гледна точка и т.н. Все пак ако чак толкова много ни е въпреки, по-добре ще е в личен план да се изключат пътуванията в тази посока за известно време.Един ден заигравката ще стане част от историята и нещата отново ще променят своя ход. Към по-добро или по-лошо, ще разберем като му дойде времето.
2
6
 
10
 
! Отговори
Минувач преди 7 години
Универсални Глуп***ци Ви обясняват Истините от Живота, не се ли наслушахте на такива?!:)Това, коет прави Ердоган е Х***тлеристка Република - Въпроси?!:)И да, не се притеснявайте, след като Хрантутници от Държавна хранилка се изказват в Ефир!:)
1
6
 
19
 
! Отговори
1453 преди 7 години
"Сигурен съм, че допитването ще бъде в полза на конституционните промени, защото турското общество обича силната държава, сигурността и гаранциите за икономика, които дава една силна власт"Еее то в България е имало и дипломати и БЕЗ конски очила:-) по време на командировката му добре опознал Турция и турците:-)