Петролът поскъпва, предстои среща на ОПЕК+

Анализаторите очакват спад на запасите от суров петрол и бензин
2 авг 2022 21:45, Йоана Цонева
14
Петролът поскъпва, предстои среща на ОПЕК+
Снимка: БГНЕС

Петролът поскъпна във вторник преди срещата на производителите от ОПЕК+ тази седмица, която може да не доведе до по-нататъшно увеличаване на предлагането на суров петрол, въпреки че опасенията за възможна глобална рецесия ограничиха печалбите.

Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници, включително Русия, известна като ОПЕК+, заседава в сряда. Двама от осемте източника заявиха, че ще бъде обсъдено скромно повишение, докато останалите казаха, че увеличение е малко вероятно.

Суровият петрол сорт Брент поскъпна с 31 цента, или 0,3%, до 100,34 долара за барел към 1156 GMT, а американският петрол West Texas Intermediate добави 40 цента, или 0,4%, до 94,29 долара.

"Този път има много повече несигурност", каза Крейг Ерлам от брокерската компания OANDA за срещата на ОПЕК+. "Решението тази седмица ще ни покаже колко единна е все още групата".

Петролът поскъпна по-рано през 2022 г., като през март сортът Брент се доближи до историческия си връх от 147 долара за барел, след като руската инвазия в Украйна увеличи опасенията за предлагането. Оттогава опасенията за забавяне на растежа засенчиха ограниченото предлагане.

Още по темата
Проучванията в понеделник показаха, че фабриките в САЩ, Европа и Азия са се борили за динамика през юли, тъй като намаляващото глобално търсене и строгите ограничения на COVID-19 в Китай забавиха производството.

"Тези показания не допринесоха с нищо за смекчаване на опасенията от рецесия", заяви Тамаш Варга от петролния брокер PVM.

Облак над пазара хвърлят притесненията, че посещението в Тайван на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси ще доведе до ескалация на напрежението между САЩ и Китай. Акциите се понижиха, а доходността на облигациите спадна поради притесненията за посещението.

Предстои и последното седмично отчитане на запасите в САЩ. Анализаторите очакват спад на запасите от суров петрол и бензин. Първият доклад за тази седмица се очаква тази вечер от Американския петролен институт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
4
 
! Отговори
най-малкия проблем преди 1 година
Цената на петрола ще са бели кахъри със ходовете на Китай срещу краварника които предстоят. Тайван е Китай - скоро ще се разбере по трудния начин и всички ние от 'цивилизования' запад цивилизовано ще го разберем.
9
1
 
4
 
! Отговори
Края на запада преди 1 година
Краварите много искаха да се повтори сценария със СССР - но арабите този път не искат да платят музиката! Направо си казаха на слипи Джо- който поръчва , той плаща!
8
0
 
9
 
! Отговори
Кур дьо Франс преди 1 година
Поскъпва, подскоква или поевтинява, за нас поевтиняването никога не важи. Това е логиката на българския пазарен капиталист. Да живее демокрацията и пазарната икономика. Ааааааа, да и кой не скача е червен.
7
1
 
11
 
! Отговори
Кон с татация преди 1 година
Срещата на ОПЕК води до световен ЗАПЕК!
6
4
 
5
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
Няма никакви реални предпоставки и обективни обстоятелства за поскъпването на петрола, освем ......... Всъщност логиката е много по-интересна! не петролът поскъпва заради увеличено търсене ( при рецесия се намалява търсенето което е предпоставка за намаление цената на петрола) или ограничено предлагане (до 2025 г. ОПЕК+ постепенно ще увеличи добива на петрол), а валутата чрез който се оценява губи своята сила. Т.е. доларът се обезценява! Или по-точно казано САЩ вече се скапват !
5
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПЕТРОЛА ПОСКЪПВА РУСНАЦИТЕ ЗАБОГАТЯВАТ ТАКИВА НОВИНИ ГАЛЯТ УШИТЕ ЕВРОДЖЕНДЪРИТЕ ЗАЛЯЗВАТ
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В дългосрочен план петрола ще поскъпва . А в краткосрочен зависи от Ковид . Няма инвестиции а потреблението расте . Петрола дето е на лесно вече е усвоен и трябват големи инвестиции които правят това рисково инвестиране . В САЩ говориха че при цени от 150 даже 170 за барел някой ще се навие да инвестира. Венецуела и Иран национализираха компании и там няма как и остават саудитите и Русия . Това е долу горе целия свят.
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
факта че на омв ми искат талона да се възползвам от отстъпката ми говори че мога да бъда потърсен да връщам парите един ден
2
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
стига лъжи бе, в тоя сайт само мафиотски кръгове ли обслужеате. Мафията с горивата в Бг всячески пази надутите цени. Не може в Украина дизела да е по евтин
1
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
отстъпката на киру от 25 ст ще я връщаме ли?