Тежка катастрофа в Сенегал, 38 са загинали, десетки са ранени

Инцидентът е станал около 3.15 през нощта местно време
8 яну 2023 18:02, Анисия Иванова
4
Тежка катастрофа в Сенегал, 38 са загинали, десетки са ранени
Снимка: Vbox

Най-малко 38 души загинаха и десетки бяха ранени, когато два автобуса се сблъскаха близо до град Кафрин в централен Сенегал.

Заради "тежкия" инцидент президентът Маки Сал обяви тридневен национален траур от понеделник. В туит той съобщи, че има 40 смъртни случая и "много тежки наранявания". „Дълбоко съм натъжен от трагичния пътен инцидент“, каза той в Twitter. „Изказвам моите сърдечни съболезнования на семействата на жертвите и желая бързо възстановяване на ранените".

Сенегалският прокурор каза, че 38 души са загинали при инцидента. Прокурорът Шейх Диенг допълни, че ранните разследвания сочат, че инцидентът е причинен, след като „автобус за обществен транспорт на пътници е спукал гума, напуснал е пътя и се е сблъскал челно с насрещен автобус".

Полковник Чейх Фол, който отговаря за операциите на Националната противопожарна служба на западноафриканската страна, каза по-рано пред АФП, че 38 души са загинали и 87 са били ранени при инцидента.

Инцидентът е станал около 3.15 през нощта местно време, каза Фол, добавяйки, че всички пострадали са евакуирани в болница и медицински център в Кафрин.

Това е един от най-тежки случаи от през последните години.

Останките и разрушените автобуси са разчистени и движението по пътя вече е възобновено, каза той.

Президентът Сал обяви, че след края на националния траур ще се проведе правителствен съвет, който да "вземе мерки за пътната безопасност".

Пътните инциденти са често срещани в Сенегал, до голяма степен поради недисциплинираност на водачите, лоши пътища и стари превозни средства, казват експерти. През октомври 2020 г. най-малко 16 души бяха убити и още 15 бяха ранени при сблъсък на автобус с хладилен камион в западен Сенегал. Автобусът с капацитет 60 места се е отправял към Росо близо до границата с Мавритания, казаха от пожарната, като добавиха, че броят на хората в него не е известен. Местните медии казаха тогава, че камионът е превозвал риба за Дакар. /БГНЕС, АФП


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
4
 
6
 
! Отговори
asd преди 1 година
Сенегалската пътна обстановка ми е първа грижа
1
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Решихме българските проблеми и вече се кахърим за сенегалците!? Ама това е бг джурналистика - толкова си може