Зеленски: Трагедията в Одеса можеше да бъде предотвратена

Жертвите са седем, сред тях бебе и майка
135
Зеленски: Трагедията в Одеса можеше да бъде предотвратена
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Жертвите на руската атака с дрон, който порази многоетажен блок в южния украински град Одеса, вече са седем, предаде Ройтерс, като уточни, че сред тях са жена и бебето ѝ. Агенцията се позова на местните власти.

"Спасителните екипи в Одеса откриха телата на бебе и майка му", написа в приложението "Телеграм" вътрешният министър на Украйна Игор Клименко. Ройтерс посочва, че публикацията на Клименко е придружена със снимка на спасител до окървавен чаршаф, като се виждат ръце на бебе и на жена.

Сред загиналите е и двегодишно момче. Според публикация там по-рано днес на началника на Одеската областна военна администрация Олег Кипер един вход е напълно разрушен, като 18 апартамента са унищожени.

"Съпругът ми се втурна да помага. В момента, в който видях хората да бягат от там, разбрах, че има убити", казва за Ройтерс Светлана Ткаченко, която живее в съседен блок.

Ройтерс посочва, че според украинския президент Володимир Зеленски тази трагедия е щяла да бъде предотвратена, ако оръжейните доставки за Украйна не са са бавели. Държавният глава заяви, че осъществяваните с ирански дронове "Шахед" руски нападения "нямат смисъл от военностратегическа гледна точка" и целта им е само да сеят смърт и страх.

"Светът знае, че може да се окаже съпротива на терора. Забавянето на доставките на оръжие за Украйна, както и на системи за противоракетна отбрана, за жалост води до такива загуби", заяви Зеленски във вечерното си обръщение към нацията.

Той назова най-невръстните жертви на атаката - четиримесечния Тимофей и двегодишния Марк.

Според последната информация на Клименко има още осем ранени, сред които тригодишно момиче. Зеленски каза, че издирванията на хора под развалините продължава. Всички служби са на мястото на разрушенията. На хората се оказва необходимата помощ, отбеляза Кипер.

Българската общност в Одеска област е трета по численост и наброява над 150 000 души според официалното преброяване в Украйна през 2001 г. В Одеса живеят около 50-60 хиляди българи. Най-голямото компактно българско население е съсредоточено в Болградски, Измаилски и Белгородднестровски район.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още по темата: одесазеленски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
0
 
3
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 2 месеца
Няма логика с дрон да се атакува жилищна сграда. По-вероятно е сградата да е улучена от украинска ракета, която се е опитвала да свали дрона, но е пропуснала целта. Случвало се е и друг път. Веднъж зенитна украинска ракета стигна чак в Полша и уби двама трактористи. Зеленски два дена л'ъга, че ракетата била руска, но когато накрая и дядо Байдън му каза, че това е "много малко вероятно" млъкна, а новината изчезна.
108
1
 
3
 
! Отговори
емо преди 2 месеца
докато украинците атакуват граждански обекти, в резултат на което загива цивилно население - донецк, белгород и др., руснаците атакуват само военни обекти - в одеса живеят руснаци, така че не вярвайте на тази информация, докато не бъде потвърдена от официални източници.
107
3
 
6
 
! Отговори
ОпасенЛакомУбиец преди 2 месеца
Ще му бият скоро дуспата.Тоя нарко сополан издои Запада с над300 милярда,корабни и влакови количества бойна техника,боеприпаси и хуманитарни помощи.Овеси на същия Запад 10милиона авантаджии,нахалитети и ГъзоПичоКурвети; Вкара в земята над 200 000 войника и остава поне още 3 пъти по толко инвалиди. Това е лична трагедия за няколко милиона украинци, за семействата,съседите,роднините, приятелите и бойните им живи другари.Елена си купила нова чантичка за 32 000 евро и диаманти за 1.5 милиона $.
106
1
 
5
 
! Отговори
Плаче за Лудницата преди 2 месеца
Несамо в Одеса - а по цялата територия. Имаше подписани Мински споразумения, Зелски един ден, един час,една минута,дори една секунда не ослови си споразумения като стъпката за Мир.Твоите самолети,ракети,бомби и куршуми убиваха децата,жените и мъжете на Донбас и Луганск. Отделно изгорихте живи 48одески жители в техния Профсъюзен дом.Анатема за теб ти кървав наркомане и уродлив комико.Заради теб Украина е в развалини, осеяна с гробища а те пълни с мъжете които ти повярваха и отидоха в боя.АНАТЕМА!
105
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Опааа , активно мероприятие а може и фалшиво убийство и да вкарат България във войната . Българи внимавайте .
104
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Трагедията в Одеса и Украйна може да се предотвати само с ликвидацията на Русия.
103
4
 
9
 
! Отговори
11 преди 2 месеца
Няма да се учудя, ако се окаже, че Зеленият Плъх сам си е гътнал блока...
102
6
 
11
 
! Отговори
мак преди 2 месеца
Да върне гражданите си от ес да бранят родината. И да спре с наглостта. Кой е получил повече помощ отколкото украйна? Военна, хуманитарна, всякаква. Не може всеки да му дава всичко за своя сметка и в неограничено време. ес не е украйна, зеления да се радва, че му помагат и може само да благодари всеки ден, но не и да се репчи на благодетелите му.
101
9
 
11
 
! Отговори
ЕЛИ преди 2 месеца
ПРЕДИ ДЕН УКРАЙНСКИ ДРОН УДАРИ ЖИЛИЩНА СГРАДА В ПЕТЕРСБУРГ-----ЕТО ОТГОВОРА НА РУСИЯ
100
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 114 Причината е десетократно по-голямата надменност на руснаците.
99
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Трагедията можеше да бъде предотватена, ако бяхте срутили Кремъл.
98
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А тази от 2/ 05/ 2014 защо не я предотвратиха и никого не осъдиха за касапницата
97
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Коя е причината украинците да са толкова надменни ( по принцип)?
96
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Можеше и твоите фашаги да не горят живи хора точно в Одеса
95
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ами можеше да ,ако беше спазвал Минските споразумения .
94
6
 
24
 
! Отговори
ЗАКРИВАЙ ОКРАЙНА! преди 2 месеца
И ЖЕРТВИ НЯМА ДА ИМА!
93
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
до 100 - ЩО да не може бе? - под блок може да има такова място че и параход да скрият.
92
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Амисамо във Харков за последните 4 месеца гробищата са се увеличили над 2 пъти. Вече са 18 гробища със огромна площ. Това го казват укрите. Десетки хиляди погребани нацисти.
91
5
 
27
 
! Отговори
123 преди 2 месеца
Ей това ЗЕЛЕНО ЧОВЕЧЕ няма спирачки, голям шоумен ама той нали си е такъв
90
6
 
38
 
! Отговори
Хи хи преди 2 месеца
С дългогодишните провокации на Русия в Донбас, зеленото жуже подложи народа си на унищожение, то е виновно за смъртта на стотици хиляди украинци.