Руската армия нахлу в Украйна, обяви Порошенко

Украинският град Новоазовск е под контрола на руски военни
Обновена: 28 авг 2014 15:57 | 28 авг 2014 13:17, Елка Василева
517
Руската армия нахлу в Украйна, обяви Порошенко
Снимка: Reuters

Президентът на Украйна Петро Порошенко заяви, че руската армия е навлязла в Украйна.

Във връзка с изострянето на ситуацията в Донецка област Порошенко отмени визитата си в Турция. „Реших да отменя работното си посещение в Турция във връзка с рязкото изостряне на ситуацията в Донецка област, по-специално в  Амвросиевка и Старобешево, тъй като руски войски навлязоха в Украйна“, цитира думите на украинския лидер неговият сайт.

Още по темата

Порошенко съобщи също така, че днес ще бъде свикано заседание на Съвета по национална сигурност и отбрана с цел разработване на план за по-нататъшните действия. „Мястото на президента днес е в Киев“, подчерта украинският държавен глава.

Според Порошенко Украйна трябва спешно да инициира свикване на заседание на Съвета за сигурност на ООН. „Светът трябва да даде оценка на рязкото изостряне на ситуацията в Украйна“, заяви президентът.

По думите му Киев се е обърнал към своите европейски партньори с призив за свикване на извънредно заседание на Съвета на ЕС, пише NEWSru.com.

Руски военни са превзели вчера стратегическия украински граничен град Новоазовск, който се намира на 100 километра от бастиона на проруските сепаратисти Донецк, както и редица селища в Новоазовски, Старобешевски и Амвросиевски район на Донецка област. Това съобщи  Андрий Лисенко, говорител на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна, цитиран от УНИАН.

„Продължава контранастъплението на подразделения на въоръжените сили на Русия и бандитските формирования в югоизточната част на Донецка област. Вчера под контрола на руските военни премина град Новоазовск, а също така и редица селища от Новоазовски, Старобешевски и Амвросиевски район“, каза Лисенко.

Новоазовск е с население от 11 000 души и е на няколко километра от руско-украинската граница.

Лисенко разказа как се е развила ситуацията през вчерашния ден. Около 11 ч. околностите на Новоазовск и позициите на украинската армия са били обстреляни с ракети „Град“ от територията на Русия.

След това в 12.30 ч. е започнала атака от страна на две колони военна техника – танкове, БМП и БТР, които навлезли в Украйна от руската Ростовска област. Украинските граничари и бойците от националната гвардия, нямайки тежко въоръжение, са отстъпили, каза Лисенко. Също с цел запазване на живота на украинските военни и прегрупиране на силите са били изтеглени и силите на МВР и граничната служба. Привечер и двете руски колони са влезли в Новоазовск, каза Лисенко.
 

По-рано от администрацията на Обама заявиха, че Русия води ново военно контранастъпление в Украйна. Говорителката на Държавния департамент Джен Саки заяви, че Русия е изпратила още танкове и друга бронирана техника на територията на съседката си. Тези набези са знак, че вероятно е започнало контранастъпление под руско ръководство в източните градове Донецк и Луганск, заяви тя.

Германският канцлер Ангела Меркел каза в телефонен разговор с руския президент Владимир Путин, че съобщенията за нови руски военни набези на украинска територия трябва да се изяснят, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Литва обвини Русия в "явно военно нахлуване" в Украйна и настоя Съветът за сигурност на ООН да свика заседание по случая, предаде Франс прес.

"Литва осъжда твърдо явното нахлуване на украинска територия от страна на въоръжените сили на Руската федерация и предлага случаят да бъде разгледан възможно най-бързо от Съвета за сигурност на ООН", заяви литовското външно министерство, цитирано от АФП.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


517
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
278
3
 
33
 
! Отговори
seira преди 9 години
УПРАВНИЦИТЕ В КИЕВ ДАВАТ МИЛО И ДРАГО, ЗА ДА ПРЕДИЗВИКАТ НАХЛУВАНЕ НА РУСКАТА АРМИЯ.НЕ ИМ ОСТАВА МНОГО ВРЕМЕ, ЗА ДА ИЗПЪЛНЯТ ПОРЪЧКАТА ОТ САЩ.УКРАИНСКИЯТ НАРОД ЩЕ СЕ ВДИГНЕ И ЩЕ ГИ СМАЖЕ!!!
277
1
 
20
 
! Отговори
ббб преди 9 години
Каква армия???... Свободни и/или в отпуска професионални военни, желаещи да заработят допълнително.....
276
3
 
13
 
! Отговори
ааа преди 9 години
Въоръжените конфликти раждат професионални войници; колкото повече конфликти, толкова повече професионални войници. Те без работа ли да останат??????? И те са трудови хора...... и искат да работят....., за нормално заплащане на техния труд. Колкото по-вече пари, толкова по-добре.... Да не забравяме, че те сами ри намират работата (заплащането си). Не са вечно осигурени (1-ва категория труд, почити без ДАНЪЦИ, от една до сто заплати получени при пенсионирахе ...и т.н .) Да ни е честит бюджета....
275
4
 
20
 
! Отговори
До Анонимен 303 преди 9 години
"с отцепването на Косово!"Какво общо има в момента САЩ?.."...Случилото се с Крим Западът единодушно окачествява като нарушение на межд.право.НАТО се намеси в конфликта в Косово БЕЗ РЕШЕНИЕ на Съвета за сигурност на ООН.Межд.съд в Хага реши,че едностранното обявяване на независимостта на Косово от Сърбия през2008г.НЕ Е В НАРУШЕНИЕ с межд.право.Консултативното мнение на съда в Хага посочва,че межд.право не съдържа разпоредби, "забраняващи обявяване на независимост.",но не обяви Косово за законно
274
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 350Думата е в отпуск до другата седмица. Та нищо не може да бъде внесено или изнесено.
273
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ама вие русофоби, можете само едно и също да повтаряте:- Руски терористи, ***, руски бляди, руски алкохолици и т.н.Що веднъж не видях някой да дискутира проблема с изпращането на армия срещу цивилни?
272
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гладни руски терористи!Предложения ввести государственное регулирование цен все настойчивее звучат в России. В Госдуму внесен законопроект о введении госрегулирования цен на продукты питания. Речь идет об основных продуктах питания, таких как хлеб, хлебобулочные изделия, молоко, молочные продукты, некоторые мясные продукты, а также продукты детского питания, говорится в пояснительной записке к законопроекту.
271
34
 
10
 
! Отговори
Долу Путин преди 9 години
Руски терористи!
270
7
 
32
 
! Отговори
рустам преди 9 години
БРАТЯ, ДЯДО ИВАН ИДВА В БЪЛГАРИЯ
269
7
 
39
 
! Отговори
Цвъркотва преди 9 години
Браво !!!! Само така !!!Нека Запада да тресе *** от страх
268
4
 
40
 
! Отговори
йо преди 9 години
тя баба Ванга Бог да я прости предсказа тези неща и каза че Русия ще е победител и който е срещу Русия тежко му . Слава на България и долу продажните БГ политици . Партията на петела ще оправи нещата у нас
267
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Айде скоро и София
266
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
приказка плюл пат на лед та се вдигнало пара, уплашилл се пата и търил да бяга!-Бягайте, да бягаме - запалила се е царската земя!
265
5
 
33
 
! Отговори
Тлъб преди 9 години
Хуманитарна помощ: памперси за Порошенко & Co
264
3
 
20
 
! Отговори
Ivanov преди 9 години
bravo samo takiva *** da puskash,iavno si vzela pouka,EVROPA I AMERIKA ZAGIVAT CELIAT SVIAT VIJDA KOLKO SA BEZSILNI SKORO NESHTATA SHE SI DOIDAT NA MIASTO,SLAVA RUSSIA I BOG DA PAZI BALGARIA
263
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да свършват с украйна по бързо и да тръгват към молдова и от там по познатия маршрут през румъния и на дунава.А ние да започваме да подготвяме народния съд,общите ями и коловете на който ще набучваме "геройте" на прехода.***,многопартината гмеж,и всички лакей на демократизма.
262
4
 
22
 
! Отговори
ктт преди 9 години
До Анонименникъде не е казано,че е по лесен живота в Русия отколкото на запад,но масово е казано-"ЗА Родину"историята не познава случай Русия да е дала назад от териториятя си,а Украйна и Русияса,едно-Русия ще си прибере Украйна-решила го е твърдо и друго решение на тая планета не съществува.ТЯ за това е толкова огромна,че и Аляска беше нейна -продаде я не и я взе някой
261
2
 
17
 
! Отговори
Морския преди 9 години
До Анонимен 311 И като ни помогнаха на нас ,какво постигнахме, освен безпроблемно пътуване до ЕС. Гледай НАТО да не ни направи сценария на Кипър.В момента в Русия демокрацията е като при нас в България само че получават три пъти по големи заплати от нас.
260
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 319-------------Добре и какво се промени като скъсахме всичко с Русия:Личностите станаха кадри, предприятията станах молове, мъжете станаха кончити и наркомани, свестните напуснаха България!Явно това ти харесва! На теб ти харесва България да е в трета глуха!
259
3
 
18
 
! Отговори
0тговорчета преди 9 години
Е не беше чак толкова отдавна, когато Ким Филби емигрира в Русия.Наскоро и един друг тип,Сноудън го направи...Много от хората ,чиито фирми имат сериозен бизнес в Русия, си стоят целогодишно и не се оплакват повярвайте.Мой приятел вече е 6-а година в Москва и е адски доволен.Не почива в Европа,доходите му са много сериозни и доклкото схващам май там ще си и остане.Тези с 300-500 лв. заплати сме ние ГОРДИТЕ ЧЛЕНОВЕ НА ЕС И НАТО.