Руската армия нахлу в Украйна, обяви Порошенко

Украинският град Новоазовск е под контрола на руски военни
Обновена: 28 авг 2014 15:57 | 28 авг 2014 13:17, Елка Василева
517
Руската армия нахлу в Украйна, обяви Порошенко
Снимка: Reuters

Президентът на Украйна Петро Порошенко заяви, че руската армия е навлязла в Украйна.

Във връзка с изострянето на ситуацията в Донецка област Порошенко отмени визитата си в Турция. „Реших да отменя работното си посещение в Турция във връзка с рязкото изостряне на ситуацията в Донецка област, по-специално в  Амвросиевка и Старобешево, тъй като руски войски навлязоха в Украйна“, цитира думите на украинския лидер неговият сайт.

Още по темата

Порошенко съобщи също така, че днес ще бъде свикано заседание на Съвета по национална сигурност и отбрана с цел разработване на план за по-нататъшните действия. „Мястото на президента днес е в Киев“, подчерта украинският държавен глава.

Според Порошенко Украйна трябва спешно да инициира свикване на заседание на Съвета за сигурност на ООН. „Светът трябва да даде оценка на рязкото изостряне на ситуацията в Украйна“, заяви президентът.

По думите му Киев се е обърнал към своите европейски партньори с призив за свикване на извънредно заседание на Съвета на ЕС, пише NEWSru.com.

Руски военни са превзели вчера стратегическия украински граничен град Новоазовск, който се намира на 100 километра от бастиона на проруските сепаратисти Донецк, както и редица селища в Новоазовски, Старобешевски и Амвросиевски район на Донецка област. Това съобщи  Андрий Лисенко, говорител на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна, цитиран от УНИАН.

„Продължава контранастъплението на подразделения на въоръжените сили на Русия и бандитските формирования в югоизточната част на Донецка област. Вчера под контрола на руските военни премина град Новоазовск, а също така и редица селища от Новоазовски, Старобешевски и Амвросиевски район“, каза Лисенко.

Новоазовск е с население от 11 000 души и е на няколко километра от руско-украинската граница.

Лисенко разказа как се е развила ситуацията през вчерашния ден. Около 11 ч. околностите на Новоазовск и позициите на украинската армия са били обстреляни с ракети „Град“ от територията на Русия.

След това в 12.30 ч. е започнала атака от страна на две колони военна техника – танкове, БМП и БТР, които навлезли в Украйна от руската Ростовска област. Украинските граничари и бойците от националната гвардия, нямайки тежко въоръжение, са отстъпили, каза Лисенко. Също с цел запазване на живота на украинските военни и прегрупиране на силите са били изтеглени и силите на МВР и граничната служба. Привечер и двете руски колони са влезли в Новоазовск, каза Лисенко.
 

По-рано от администрацията на Обама заявиха, че Русия води ново военно контранастъпление в Украйна. Говорителката на Държавния департамент Джен Саки заяви, че Русия е изпратила още танкове и друга бронирана техника на територията на съседката си. Тези набези са знак, че вероятно е започнало контранастъпление под руско ръководство в източните градове Донецк и Луганск, заяви тя.

Германският канцлер Ангела Меркел каза в телефонен разговор с руския президент Владимир Путин, че съобщенията за нови руски военни набези на украинска територия трябва да се изяснят, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Литва обвини Русия в "явно военно нахлуване" в Украйна и настоя Съветът за сигурност на ООН да свика заседание по случая, предаде Франс прес.

"Литва осъжда твърдо явното нахлуване на украинска територия от страна на въоръжените сили на Руската федерация и предлага случаят да бъде разгледан възможно най-бързо от Съвета за сигурност на ООН", заяви литовското външно министерство, цитирано от АФП.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


517
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
298
3
 
22
 
! Отговори
Samo minavam преди 9 години
Преди 71г,техните бащи са преминали с бои през Украина,гонеики чужд поробител.Сега внуците минават по същия път,воюваики за справедлива кауза.Както е казал Конфуции...Всяко поколение си има своята воина.
297
5
 
38
 
! Отговори
тотално настъпление преди 9 години
Настъпи дългоочаквания обрат във войната. Опълченците започнаха тотално настъпление по всички фронтове. Предстои освобождаването на Украйна от фашистката хунта. Военните, и фашистките формирования на "Правый сектор" панически бягат от окупираните територии в ДНР. Както навремето панически бягаха от СССР окупаторите от хитлерофашистка Германия. На танковете на армията на ДНР вече има надписи "На Киев!".
296
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Порошенко не само си продаде бизнеса, продаде и Украинските интереси като преносители на ГАЗ, САЩ да контролират ГАЗТА за Европа !
295
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кога ще обяви "Руската армия нахлу в Киев " ?Порошенко се е подготвил, нали си продаде бизнеса в Украйна !
294
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аншлус като по учебник... писан от Хитлер :-)
293
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Айде към Варна идвайте, че тук на нас руснаците много ни в тежък живота
292
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
373.Ти нещо бъркаш терористите ислямисти в Сирия дето са сред народа ! Тук са руснаци помагат на други руснаци !А репортера от Ройтерс им даде снимка на празно шосе даже ( С дее колони) Те настъпват към Киев , може и такава новина да излезе !
291
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
МАЛЕЕ СТРАХ МАЛЕЕЕ СТРАХ ПОРОШЕНКО НАПЪЛНИ ГАЩИТЕ КАТО ЕКИПАЖА НА КОРАБА ДОНАЛД КУК ААХААХААААХ
290
1
 
9
 
! Отговори
за 362 преди 9 години
Кърджали нищо не иска!!! ДПС все се рови и нещо иска от "името" на крепостните си и дрънка глупости за етнически конфликти. ТУРЦИЯ ИСКА, и най вече онзи радикален ислям, платен и пратен от вън, дето уж го нямаме!!!
289
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ухаКоментари от същата тази статия:Гляньте на карте где находится Гуково и где прошлой ночью были бои в Новоазовске. Так причм тут ГУКОВО?Отправьте на другие КПП этих ребят из ОБСЕ.Новость просто для отвода глаз.
288
24
 
6
 
! Отговори
До 351 преди 9 години
Какви има да се дискутира? Нарушена е териториалната цялост на една суверенна държава от група руски терористи. Във всяка нормална държава биха реагирали ако това стане на тяхна територия. Нима не е нормално Украйна да защитава територията си? Проблемът е в терористите, които са толкова жалки и страхливи, че се крият между цивилното население на отцепените градове, използват го като жив щит. Ако ги нямаше тези руски терористи всичко щеше да е мирно и спокойно.
287
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Порошенко ще си стоял в Киев?И ще заседава ?По добре се махни, нали ще има нови избори !
286
6
 
14
 
! Отговори
Вперед преди 9 години
Литовците да си мълчат, че те са следващите!
285
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много пари изтичат от Европа и САЩ към Азиатски банки !
284
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много ми е интересно кой твърди, че ГРАД могат да стрелят над 100км? Това 100-ина км си го имат като "една ръка разстояние". То бива бива, ама малко по-леко с лъжите.
283
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
365.Знаеш ли че пиша от САЩ,Толкова ли незнаеш , че по интернета може да пишеш от всяка точка на земята .Не е необходимо да си в БГ ,За да си казваш мнението, защото не само имаме новините на dnes.bg
282
33
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Понеже познавам много русофилски ***,ми прави впечатление ,че всички те живеят самотно ,без жена,без деца,... И не,че ги нямат ,а защото са избягали на запад или в Америка, а те тук лаят и злодеят като улични пумияри.......дерзайте русофили,но краят ви е близо,....доброто е винаги по силно от злото,
281
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До НФБАми то и Кърджали също иска. Като влезе аскера и референдум ще направят 99% за. Така не става .
280
29
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво може да се очаква от Русия.....престъпност,кражби,терор,антихиманност,....,но тук. В България ,все още витае духа на простолюдието,което каквото и да прави техния идол,тв го поддържат.....прости и ограничени русофилски селяни,вместо само да се пяните тук идете и се биййте за вашата матушка ,а и ние българите ще се чувстваме по добре без вас
279
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руската армия нахлу в Украйна. Това репортера на Ройтерс ли му го е казал?Не може толкова клоуни да има по тоя свят. Никой не ви се връзва вече на лъжите.