IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Chernomore Posoka Boec Megavselena.bg
BGONAIR Live

Гроздето – суперхрана, полезна за мозъка, сърцето и червата

Какви са ползите от него?

Снимка на Marc Benedetti от Pixabay

Снимка на Marc Benedetti от Pixabay

Думата „суперхрана“ често се среща в здравните списания, върху опаковки на храни и в публикации в социалните мрежи.

Въпреки популярността ѝ, няма официално определение за това какво точно прави една храна суперхрана. Обикновено терминът се използва за храни, които са естествено богати на растителни съединения и са свързани с положителни ефекти върху здравето.

За супер храна са определяни боровинките, спанака, ядки – често срещани в средиземноморската диета, която е известна със способността си да поддържа здравето на сърцето и дълголетието.

В скорошна статия в списанието Journal of Agriculture and Food Chemistry д-р Джон М. Пецуто, водещ изследовател в областта на ресвератрола и превенцията на рака, твърди, че прясното грозде заслужава да бъде наред с другите т.нар. суперхрани.

Д-р Пецуто представя научни доказателства, че гроздето отговаря на всички критерии, които го квалифицират като суперхрана, дори и терминът да не е официално дефиниран.

Една от причините гроздето да е толкова впечатляващо е неговата химическа сложност. То съдържа естествено повече от 1600 различни съединения. Много от тях принадлежат към групата на полифенолите – растителни химикали, които са добре известни с антиоксидантните си ефекти.

Тази група включва флавоноиди, антоцианидини, катехини, фенолни киселини и ресвератрол, между други. Полифенолите помагат за защитата на клетките на тялото от увреждане и могат да повлияят на начина, по който функционират нашите клетки.

Пецуто подчертава, че не само едно-единствено съединение в гроздето е отговорно за неговите ползи, а уникалната комбинация от всички тези съединения, които действат заедно като едно цяло.

Над 60 рецензирани проучвания са изследвали гроздето и неговото въздействие върху човешкото здраве. Едно от най-добре установените му ползи е за сърдечно-съдовата система. Гроздето може да помогне за отпускане на кръвоносните съдове, да насърчи здравословното кръвообращение и да поддържа балансирани нива на холестерол. Това го прави естествен съюзник за здравето на сърцето.

Доказано е, че гроздето има ползи и за други части на тялото. Изследвания сочат, че то може да подкрепя здравето на мозъка, като поддържа здравословен метаболизъм на мозъка и помага за определени аспекти на мисленето и паметта.

То може също да предпазва кожата, като я прави по-устойчива на уврежданията от ултравиолетовите лъчи на слънцето и помага за предотвратяване на уврежданията на ДНК в кожните клетки. В храносмилателната система гроздето може да повлияе на чревния микробиом – общността от бактерии, които живеят в червата ни – като увеличава неговото разнообразие и насърчава по-здравословен баланс на микробите.

За здравето на очите проучванията показват, че гроздето може да повиши оптичната плътност на макуларния пигмент, което е свързано с по-добра функция на ретината и защита срещу свързани с възрастта проблеми с виждането.

Друга интересна област на изследване е нутригеномиката – изучаването на влиянието на храните върху генната активност. Гроздето изглежда влияе върху генната експресия по начини, които са от полза за различни системи в организма. Според д-р Пецуто тези промени на генетично ниво може да са една от основните причини, поради които гроздето е толкова ефективно за поддържане на здравето.

Посланието от работата на д-р Пецуто е просто: гроздето е повече от сладък десерт. То предлага мощен набор от естествени съединения, които могат да помогнат за защитата на сърцето, мозъка, кожата, червата и очите, а дори влияят на нашите гени за по-добро здраве.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Новини
Здраве
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата