Седем седмици преди Великден започва Великият пост. Той е най-строг и продължителен, като целта му е християните да прочистят както телата, така и душите си.
От 10 март много хора започнаха да постят като изключиха всички животински продукти от менюто си. Важно е да се отбележи, че през целия пост може да се яде риба само два пъти – на Благовещение, но само ако не се пада през Страстната седмица, както и на Връбница. Не се яде месо след Неделя Месопустна, а млякото, млечните продукти и рибата се преустановяват след Неделя Сиропусна.
Крие ли постът риск за здравето?
Според специалисти по хранене и диетика, постът кара човек да се извиси на духовно ниво, но го лишава от ценни микроелементи. Някои дори препоръчват по-умерен пост, в който да присъстват млякото и млечните продукти.
Когато не се яде месо, белтъчините, които липсват на организма, трябва да бъдат заместени с такива от растителен произход. В противен случай се нарушава балансът в организма.
Недостатъчното количество белтъчини в тялото води до дефицит на витамините А, D, Е. Освен това често се появява анемия, защото месото и жълтъкът в яйцето са основни източници на желязо. Проблеми с кожата, разслояване на ноктите, обилен косопад, също могат да се появят заради ограничения в храненето.
По време на Великденските пости приемът на калории е силно ограничен. Това води до забавяне работата на метаболитната система, защото организмът се опитва да пести енергия, за да се чувства във форма.