Осъдиха "мамино синче" да си намери работа

25-годишният мъж опитал да осъди родителите си за издръжка
Обновена: 29 апр 2011 14:52 | 28 апр 2011 08:15,
115
Осъдиха "мамино синче" да си намери работа
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Испански съдия нареди на 25-годишен испанец да напусне дома си и да си намери работа, пише в. "Дейли телеграф". Младият мъж от Андалусия, Южна Испания, чието име не се съобщава, завел дело срещу родителите си, когато те отказали да го издържат повече и му препоръчали да започне работа.

Мъжът искал родителите му да му плащат по 400 евро на месец издръжка. Вместо да удовлетвори искането му, съдията по делото постановил, че мъжът трябва да си изкарва прехраната сам и да не разчита повече на родителите си.

Случаят породи полемика в Испания, където безработицата сред испанските младежи достига 43%. Така все повече млади испанци стават част от така нареченото поколение "нито, нито". Терминът е съкращение от израза: Нито работя, нито уча.

Феноменът е познат и в други европейски страни. В Италия този тип младежи са известни като "бамбочони" или бебоци. Там близо 60% от хората между 18 и 34 години живеят с родителите си.

Във Великобритания млади хора, които не работят и не учат, са наричани НРУС, което е съкращение от израза: Не работя, уча и стажувам. 18,8% от английските младежи между 19 е 24 години попадат в категорията на НРУС.

Младите британци, които пък продължават да живеят с родителите си дори и да са навършили 30 години, са наричани "деца, изяждащи спестяванията за пенсия на своите родители", или съкратено ДИСПСР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още по темата: безработен
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
2
 
40
 
! Отговори
работеща студентка преди 13 години
А после наричате нас мързеливи. Като от 18 живеем сами и работим и учим едновременно. Вижте какво става по света.
52
4
 
15
 
! Отговори
Дрън Дрън преди 13 години
51 Благодаря за корекцията, но все пак напишете нещо по темата. Ако трябва да критикувате, бихте могли да отправите критика и към тези с латинските букви използвани за писане на бълг. език. И ако трябва да бъдем съвсем коректни, аз лично не съм Ви нападнала по някакъв начин, така че, много моля "Вие" е учтивата форма в бълг. език. (и това се учи до шести клас).
51
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
стига бе - влюбило се момичето, оженили се, родило им се дете. Трудно, лесно, отгледали са го и вече е голямо. Само хубави неща могат да се кажат за това
50
15
 
13
 
! Отговори
до Дрън Дрън преди 13 години
Не те зная как си завършила висше, но сега детето ти е достатъчно голямо. Купи си някоя книжка по българска граматика. Няма да се минеш, защото след две години детето ти ще я ползва.В множествено число се пише "лекции", а не "лекций".Въобще, не се сещам за дума в българския език, която да окончава на "-й" в множествено число.Само ще допълня, че познанията ми по български език са придобити до шести клас. След това учих само математика.
49
3
 
30
 
! Отговори
жени преди 13 години
Тъжно - голяма част от коментарите в подкрепа на това да се работи и живее отделно от родителите, са на жени. Повечето мъже, за жалост, нямат нищо против вече да са нежен пол, що се отнася до пари и издръжка. Родителите на тези мъже не знаят как да ги накарат да излязат на пазара на труда, мъчно им е да ги отделят и затова не правят нищо. Това е най-лошата услуга, която дете може да получи. Светът променя ценностите си...
48
5
 
37
 
! Отговори
Дрън Дрън преди 13 години
48Егати злобара. Първо никой не ти говори за София (не мога да дишам в този град дори). Второ да това е бил моя избор, не казвам, че съжалявам, но сега съм на 30 имам вече самостоятелно дете, завършила съм магистратура, работя по специалността и ПЛАЩАМ ДАНЪЦИ МЪРМОРКО! Детето ми ме обожава, умно, добро и възпитано 10 г. българче с много таланти. Какъв ти е проблема на теб злобар такъв!? А и както написах бях омъжена- за мен това означава много, ако за теб брака е нищо - твой проблем! Комплексар
47
44
 
17
 
! Отговори
do 45 преди 13 години
Ама като се пецка не мисли че детето иска грижи нали ? После ревеш ! Майчинство ,лекций ,работа .... сигурно и държавна поръчка си и си от село и си искала у софето да останеш хаххахах ! Само с разкрачени крака успявате хахахха!!!
46
3
 
12
 
! Отговори
Д преди 13 години
В България над 50 % и учат и работят.
45
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 45силна жена си, браво. Всъщност като всички жени
44
2
 
35
 
! Отговори
Дрън Дрън преди 13 години
41Да имам такъв спомен от преди години, омъжих се млада, родих, не изчаках да ми свърши и майчинството и започнах работа. Доста трудно е да учиш по цели нощи натъпкан с кафе и шоколад (за да не заспиш), призори да си теглиш един душ, събуждаш детето и хукваш към яслата, после на лекций до обяд и след това в офиса където обаче оставаш поне до 19 ч. - после бяг до градината (или ако си закъснял ангажираш приятели и роднини да ти приберат детето). Истински кошмар си беше.
43
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
оказва се, че българите не сме толкова зле. аз общо взето не познавам човек между 20 и 30-годишен, който да не бачка или поне да не учи. Неприятното е, че тия "нито, нито", ДИСПР и бамбочини ли беше, дори и без да бачкат "изкарват" повече от нас и на тая си възраст са обиколили Европата. От друга страна неслучайно в тия държави е пълно с африканци, азиатци и т.н. емигранти
42
1
 
25
 
! Отговори
40-ти преди 13 години
Колко хора изгърмяха по твоята логика и не от това че са *** или некадърни, а от това че не са връзкари. Тук не е мястото където ако си инициативен и можещ да развиваш бизнес. Всичко е шурободжанащина. Повечето мои познати които ги задушиха тук си развиха бизнес в чужбина. Така, че съвета ти не върви за България.
41
1
 
4
 
! Отговори
Фрънц преди 13 години
"Не е виновен тоя дет яде баницата, а тоя дет му я дава!" А ето какво се получава като продължение на поговорката, когато същия този втори спира да дава баницата...
40
1
 
32
 
! Отговори
Зайо преди 13 години
Мисля си, че точно на този фон младите българи могат да изпъкнат, защото много от тях работят по време на следването си още.
39
14
 
13
 
! Отговори
безплатен съвет преди 13 години
До всички които викат: "капитализма такъв, онакъв. Роби сме, експлоатират ни" и т.н. Та значи всичко е много просто. Ставате бизнесмени и отивате от другата страна на бариерата - от тези, дето експлоатират другите и богатеят на техен гръб. Ето видяхте ли колко е просто :))) Ама май не става така лесно, а? Май и акъл се иска, не само мрънкане по форумите
38
4
 
44
 
! Отговори
Krissy преди 13 години
На 25 съм, още от ученичка работех всяко лято. Веднага след завършването започнах постоянна работа. Трябваха ми 2 години да си стъпя на краката. На 20 вече бях излязла на квартира. Смея да твърдя, че съм напълно самостоятелна и съм много щастлива от този факт. За съжаление имам познати, които са на 30-40, не искат да работят и все още чакат на мама и тате. Но и те не са виновни - въпрос на възпитание и на личен избор е... :)
37
2
 
38
 
! Отговори
Омекотител преди 13 години
Не разбирам как може здрав и прав 25 годишен мъж да паразитира върху родителите си! Едно е да ти помагат в трудни моменти, друго е да кютиш на хранилка, защото е по-лесно...
36
2
 
14
 
! Отговори
до 30 преди 13 години
Нищо не сме надробили! Взе се решение от братска СССР за промяна на строя. Знаеше се даже датата та която ще свалет от власт бай Тошо. Хората се зарадваха ,защото всеки си мислеше : " Ей сега като има частна собственност и аз ще стана богат бизнесмен..." Да ама ни обраха и всички станахме крепостни роби с мизерни доходи. Май не всеки може да е бизнесмен. И ако не си бил член на БКП ,не се и надявай на някакви успехи в живота. Само на "наши" хора се раздава от погачата...
35
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Такива търтеи има и у нас, не работят, родителите им ги издържат.
34
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нали това е целта на капитализма. Само богатите да са добре, а другите да са навити да им работят за безпари. Ненормално е по цялата земя да има безработни хора, за всеки има някаква работа ако онези горе не са толкова алчни и нагли. Не може да наемаш на работа човек за продавач на сандвичи например, а после да го караш да разтоварва, да мие тоалетни, да подрежда магазин и куп други неща както е по нашите бензиностанции. За всяка дейност трябва да има назначен човек, но не им се дават заплати.