Чудо! Научиха мухите винарки да броят

Учени от Торонто превърнаха насекомите в математици
16 юли 2012 11:00, Красимир Ангелов
30
Чудо! Научиха мухите винарки да броят
1,2,3... 4. Снимка: Reuters

Канадски специалисти научиха мухите винарки да броят, след като проведоха опити в продължение на 40 генерации, докато получат инсекти-математици, пише в. "Метро", цитиран от БТА.

Учени от университета "Уилфрид Лориър" в Торонто, водени от Тристан Лонг, подложили винарките на лабораторни светлинни сеанси от по 20 минути.

Когато осветлението светвало три пъти, инсектите били оставяни на мира. Но когато светлинният сигнал бил от 2 и 4 просветвания, кутията, в която били подслонени опитните животни, била силно разтърсвана, което им причинявало дискомфорт.

Първите 39 генерации не могли да направят връзката между светлината и разтърсванията на убежището им. Но 40-ото поколение схванало опасността от 2 и 4 просветвания и мушиците се подготвяли в очакване на неприятното изживяване.

Разгадаването на механизмите на броенето на подобно елементарно ниво ще помогне на учените в борбата срещу заболяването дискалкулия при децата, при което те изпитват затруднения при извършването на най-елементарни аритметични действия, отчитат учените.

С последните опити винарките бяха приети в клуба на смятащите животни, в който членуват примати, птици, риби, дори и пчели, припомня изданието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: торонтоученивинарки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чудесно ще е ако могат да броят вместо мен чашките. Представяте ли си - ти си на черешата, поръчваш още една ракия, а една винарка идва и ти казва: Шефе, това ти е седмата ракия за тая вечер? ;)
4
0
 
26
 
! Отговори
$ преди 11 години
Сигурно на матурата с външно оценяване ще постигнат резултат, по-добър от нашите ученици!
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Такива винарки не ги ща около моите бидони.
2
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Костов е виновен за това безобразие!
1
5
 
8
 
! Отговори
бахура преди 11 години
британски учени, а?