800 000 българи тръгват за сезонна работа в чужбина, ето за какво да внимават

Синдикат в Германия съветва внимателно да се информират за своите права
210
800 000 българи тръгват за сезонна работа в чужбина, ето за какво да внимават
Снимка: Pixabay

Годишно около 800 000 българи се отправят в чужбина на сезонна работа в селското стопанство и фабриките.
Мнозина се насочват към Франция, Дания и Германия. Често обаче нашите сънародници се оказват жертва на измами от некоректни работодатели.

За какво трябва да внимават и от къде могат да получат достоверна информация, ако тръгват за Германия?
Един от най-големите индустриални синдикати във Федералната република ежегодно публикува годишен доклад. Тази година в него се подчертават специалните регламенти за сезонната работа, които се оказва, че често са в полза на работодателите, предаде bTV.

Новите разпоредби позволяват на работодателите в Германия да увеличават дневното работно време на 20 часа, вместо обичайната горна граница от 10 часа, както и да приспаднат разходите за настаняване и храна от
минималната работна заплата.

Въпреки подобренията в качеството на жилищата, в които сезонните работници са настанявани, както и въвеждането на дигитални системи за проследяване на работното време, проблемите в този сектор са далеч от разрешени.

Една от най-честите злоупотреби в този тип заетост е неплащането на минималната заплата и неадекватното здравно осигуряване. Например в началото на годината земеделските производители в Баден-Вюртемберг са били глобени с 200 000 евро, защото са измамили работници по прибирането на реколтата с минималната работна заплата. Въпреки контролът, който се налага, подобни истории са често срещани.

Затова синдикатите предупреждават българите, които са решили да заминат за сезонна работа зад граница, внимателно да се информират за своите права. Те подчертават, че работниците трябва детайлно да разгледат трудовия си договор, преди да го подпишат. В него задължително трябва да са упоменати работното време, трудовото заплащане, извънредният труд, почивката и социалното осигуряване.

Сезонните работници в Германия имат право на равно третиране и еднакви условия на труд като всички други в страната.

Всеки, който има нужда от помощ, може да се обърне към синдикални организации. Отскоро съществува и специално мобилно приложение, което представя най-важните проблеми на работниците в чужбина чрез малки видеоклипове, както и контакти на синдикални организации в чужбина и в България, които имат готовност за съдействие при възникнал проблем.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още по темата: германияработа
Още от Коли
Ще има ли поскъпване на новите коли от 6 юли?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 118 Никой не те е викал
130
1
 
7
 
! Отговори
Дневентрол преди 1 седмица
"Значи има работна ръка. Която може да бъде !задържана тук единствено и само с европейски заплати."Ние сме русофил искаме руски заплати !!!!!!!И олигарси !!!!
129
3
 
1
 
! Отговори
Aнонс преди 1 седмица
А вие в Бълия колко много бъдеще имате без заводи и черни работници ? Мислите си ,че това не се отнася до вас ,а само за милион селяни .Никой вече и да иска не може да работи тежка работа.Тези хора ще убият държавната баничка както тя не може да се погрижи за тях. Колкото и да не ви се вижда реално .
128
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Когато ресторантьорите, кафеджиите, хотелиерите и др. тарикати от морския сезонен туристически бизнес проплакват (че сезона бил пред провал поради липса на кадри) да се запитат защо не могат да привлекат поне 30 000 от тези 800 000 българи на черноморието.
127
10
 
4
 
! Отговори
Хи хи преди 1 седмица
Заминава т-ъпия матрял, дето за нищо не става.
126
0
 
14
 
! Отговори
1262 преди 1 седмица
Значи има работна ръка. Която може да бъде задържана тук единствено и само с европейски заплати.
125
2
 
5
 
! Отговори
Плоскоглавец синира преди 1 седмица
До 134. СТРАНДЖАТА. ДНЕС БЪЛГАРИТЕ ИМАТ СВОБОДА ДА РАБОТЯТ НА ЗАПАД И ДА ПОЛУЧАВАТ ДОБРИ ЗАПЛАТИ! . . . . . Плебеите от клуба на богатите се запътиха към господата аристократи да получат някоя трохичка за да има малко нещо за манджене! Ясно е, че няма да има Шенген и еврозона, но сега става интересно! Свръхфинансовия министър обра печалбата с една част от общия приход/оборот и сега дружествата/фирмите нямат финанси за инвестиране! Какво става без финанси не е трудно да се разбира? Изненадите чак
124
6
 
20
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 1 седмица
ДНЕС БЪЛГАРИТЕ ИМАТ СВОБОДА ДА РАБОТЯТ НА ЗАПАД И ДА ПОЛУЧАВАТ ДОБРИ ЗАПЛАТИ! НЕ СА ВЕЧЕ РОБИ НА КОМУНИСТИТЕ! ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ! НИКОГА ПОВЕЧЕ КОМУНИЗЪМ!
123
5
 
12
 
! Отговори
ИЗБОРИТЕ преди 1 седмица
800 хиляди гастарбайтери. За изборите не останаха хора. Пардон, Софийките Гербави чиновнички, ГЕРБ печели.
122
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Мога да замина за Коми, ама не знам дали ще се върна?
121
4
 
12
 
! Отговори
БЪЛГАРИТЕ МАСОВО... преди 1 седмица
....ходели на работа У Русия, за да си купуват после китайски " Москвичи", щото били икономични, вървели с газирана минерална вода....!
120
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В РФ, колко отиват?
119
1
 
21
 
! Отговори
DRAGO преди 1 седмица
Нали имаше нужда по Черно море, БГ пишман работодателите що не ги продърпат, значи има работна ръка, ама явно заплати няма
118
4
 
16
 
! Отговори
АБЕ И НАШИ КОПЕЙКИ.. преди 1 седмица
...отиват на работа У Русия, да берат сибирски краставици и магадански рошкови, за рубли и юани!
117
6
 
19
 
! Отговори
Българин преди 1 седмица
Ще се върна когато спрете да си хвърляте фасовете и опаковките по улиците с в ини такива! Гади ми се от вас!
116
5
 
15
 
! Отговори
Копейкин преди 1 седмица
Съгласен съм с Християнин. По добре тук на полето :надник - 6 лв. За 1356 надник си купуваш телевизор. /плазма /Ако работиш 86 год. - гарсониера. За обзавеждането да му мислят внуците. Така де - тук поне те клатят свои.
115
15
 
8
 
! Отговори
Baj Gannq преди 1 седмица
Отново тръгна немил недраг по Европа да събира трохите паднали от западняшките уста бухахахахахах
114
2
 
21
 
! Отговори
БГработопредлагател преди 1 седмица
Според бг работодателят работника е по добре да стои гладен и беден ,отколкото да ходи да работи и да 'слугува' в чужбина, където да му дават заплата.
113
1
 
8
 
! Отговори
Смях преди 1 седмица
Пансионо разложеният болният тежкоскодоумен отп-адък' се е уплашил ,че 800 000 Френски безработни ще взимат Френски обезщетения и сумарно ще внесат 1 лев данък и осигуровки в за Българският НОИ.
112
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Едно време баба ти и дядо ти памучни фабрики легнали са работили и тазобедрени стави са сменяли. ***.