Защо меласата е по-полезна от захарта?

Меласата има положително въздействие върху нервната система
16 юли 2023 12:23, Александър Попов
13
Защо меласата е по-полезна от захарта?

Меласата е наситена, нерафинирана и сурова форма на захарта. Тя е продукт, който се добива от захарна тръстика или захарно цвекло. Притежава гъста и лепкава структура с богат карамелен вкус. Заради тези качества меласата се използва широко в производството и приготвянето на сладкиши и печива.

Меласата има много качества, които заслужават специално внимание. Заради тях е добре да използвате именно нея вместо захар в случаите, в които това е възможно и няма да наруши текстурата на печивата и ястията ви.

Защо меласата е по-полезна от захарта?

Ускорява метаболизма

Меласата е богата на хранителни вещества, минерали, витамини и антиоксиданти. Активните ѝ съединения ускоряват метаболизма и съдействат за намаляването на наситените мазнини в тялото, като подпомагат превръщането им в енергия. По тази причина меласата е по-здравословен избор от захарта.

Превенция на рак

Меласата е концентрат от нерафинирани вещества, съдържащи се в продуктите, от които е направена. Заради богатото наличие на антиоксиданти, меласата е много добро средство за борба с рака и превенцията му.

Антиоксидантите са много важни и за борбата с хроничните, възпалителните и автоимунните заболявания. Те потискат и забавят стареенето на клетките, което се отразява цялостно на организма, включително на кожата.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
5
 
! Отговори
Британски учЕн преди 10 месеца
На времето старите българи са варили маджун (петмез) за подсладител и не са знаели що е това рак въпреки че са пиели и са пушили.
10
2
 
3
 
! Отговори
Itso преди 10 месеца
Яжте аспартам и не разсъждавайте.
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
меласата е остатъчен продукт от производството на захар.. какъвто е катрана който е остатъчен при производство от петрол.. преди се изхвърляше, или използваше в сладкарството, защото беше почти без пари... но сега ще ви го продават по скъпо и от захарта.. както стана с дървесните трици... първо ги изхвърляха, докато та някой не му текна да прави перети от тях и ги пуснаха на пазара много по скъпо и от дървата... а те са просто пресовани трици...
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
По едно време и тръстикова захар имаше, когато имахме някакви отношения с Куба.
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Защото е платена публикация
6
1
 
7
 
! Отговори
vv преди 10 месеца
Продава се , просто на меласата килограма е 15 лв , а на захарта 2,5 лв
5
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Меласата е остатъчен продукт от производството на захар. Сега се опитват да ни я пробутат за продукт първо качество. Лъжци.
4
4
 
2
 
! Отговори
Ром с кола преди 10 месеца
Тъмният ром е още по-полезен.
3
2
 
3
 
! Отговори
Киро преди 10 месеца
Защото не е рафинирана, много ясно. -Елементарно драги ми Уотсън!
2
3
 
6
 
! Отговори
пепи преди 10 месеца
Много е полезна за търговеца на меласа
1
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ако беше така от стотици години насам щеше да се продава меласа вместо захар.