Терзийски за Ласкин: Артистите умират... Често – най-добрите!

Писателят публикува пост "За пиенето" в социалните мрежи
7 яну 2019 16:30, Петя Славова
151
Терзийски за Ласкин: Артистите умират... Често – най-добрите!
Снимка: Facebook

Навръх Богоявление - ден преди своя имен ден - Иван Ласкин загуби битката с болестта. Актьорът почина във ВМА на 48-годишна възраст, а в социалните мрежи мнозина негови колеги и приятели се сбогуваха като споделиха личните си спомени с него.

Към тях се присъедини и Калин Терзийски, който проследи смъртта на актьора от гледната точка на проблемите му с алкохола и озаглави поста си "За пиенето".

"От пиене се умира, това е ясно. Пиенето на алкохол обаче е едно от малкото достъпни за всички средства за премахване на ужаса от живота и постоянното чувство за безсмислие, които мнозинството понасят, просто защото нямат достатъчно голям размах на душите, за да ги осъзнаят. Да си позволят да осъзнаят. Артистите умират от пиене. Често - най-добрите.  А някои и остават живи, поне засега. Аз останах жив. Случайно. Благодаря, Господи! Иван Ласкин умря. Господ да го прости.

Още по темата

Мнозина страхливци цъкат с език и някак не смеят открито да изхрачат злобата си срещу него и неговото пиене. Защото освен всичко друго, тия, които не пият (благоприличните, нормални хора), са и суеверни страхливци. Те обаче не си дават сметка за ужаса, за борбата, за страданието, за смелостта. Които ги има в живота на тия, които не живеят нормалния, сух, трезв и фалшив живот".

Терзийски коментира, че според него алкохолът е бич е предимно за хората, имащи проблем с него, а не толкова за близките им.

"Ще кажа като алкохолик - алкохолизма Не е бич за другите, за тия, около пиещия, или ако е и за тях, то за тях е несравнимо малък. Защото за пиещите тяхното пиене е повече от чудовищно наказание. Едва ли има нещо на света, толкова коварно, ужасно и мъчително като това - да пиеш и да не можеш да спреш.

Защо? Защо не можеш да спреш? Защото си станал - по един болезнен и уж ненормален начин - именно Нормален човек. Оголен, като нерв, гол и одран...и осъзнат - осъзнаващ колко всъщност ужасен, кошмарен и безсмислен е животът.  И си отказал да го живееш без упойка. Вероятно има непиещи, които са също така смели - осъзнали и те това, което са осъзнали пиещите...всъщност - не става въпрос и за осъзнаване...става въпрос може би за това, което Хайдегер нарича "наличност" - да видиш Нещата в тяхната "наличност" - не като подръчни и полезни вещи, а оголени от смисъл, празни, никакви, ужасяващи, нелепи. Тия, ако има такива, които виждат Голият обяд (по Бъроуз), които виждат живота оголен, страшен, неозначаващ нищо и ясен и пак не пият - те са някакви чутовни титани. Обаче аз не се сещам за такива.

Та за тия, които цъкат с езици и не си позволяват даже да плюят, от суеверен страх, по умрелия артист, ще кажа: Майната ви! Живеете в заслепение, не смеете да видите света и живота. В истинския им вид. Такива, каквито са.  Ако ги видите - не ще пиете, ами ще заревете и завиете от ужас и няма да има по страшен от вашия вой. Слепци".

В поста си Калин Терзийски припомни за онези, които не са могли да се примирят, а са видели живота в "истинския му вид": "Бог да прости всички живеещи оголени, одрани, открити и осъзнати, ужасени, пиещи, за да забравят, че са живи. Бродягите на Дхарма. Бог да прости Керуак, Фицджералд, Буковски, Хемингуей, Лотрек, Лермонтов, Висоцки, Ласкин и други".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
0
 
9
 
! Отговори
Горан преди 5 години
Всичко това можеш да видиш и без алкохола, о малоумний Калине Терзийски! Въпрос на личен избор е да се оставиш на алкохола да те удави, въобразявайки си, че давиш нещо друго, освен себе си! Който си има очи ще види, туй що е за гледане, който е кух и да изпие световния океан, пак слепец ще си остане!
142
1
 
7
 
! Отговори
думи на преди 5 години
Едно пияне за друго пиянде....
141
3
 
4
 
! Отговори
думи на преди 5 години
Едно пияне за друго пиянде....
140
2
 
11
 
! Отговори
Само, преди 5 години
като прочетох Терзийски и Ласкин,спрях до тук!За Ласкин.като за всеки друг починал,или добро,или нищо!Бог да го прости човека!Обаче,не виждам какъв е смисълът да си губите времето и коментирате един окончателно пропаднал,пропил и провалил човек,като Калин Терзийски?!?!Тоя,последно какъв е?Лекар-психиатър?Да не дава Господ да те лекува такъва или писател,на когото книгите и за тоалетна хартия не стават?!?!
139
0
 
9
 
! Отговори
50 год преди 5 години
Бог да го прости!Не е време да го обсъждате- какъв бил, що бил? Добро или нищо.А от тази БОЛЕСТ-алкохолизма, е имало и ще има още и още засегнати, докато не изчезне всяка капка от Земята. Едни почват, за да "борят" стрес, други-от безделие и скука, общо взето оправдания много.., но всеки мисли, че може ВСЕКИ един момент да спре да пие, както е и с цигарите. Това е и голямата "подлост" на пиенето, че човек не усеща, кога е минал тази граница. Тогава става трудно сам да спреш, става с много зор
138
4
 
8
 
! Отговори
данчо преди 5 години
Някой да ви казва пийте или не? Не подкрепям пийняците, но се излива страшна омраза срещу изразен начин на мислене. Творците живеят доста често в собствен свят, част от който опиата не е само алкохол. Това е техен начин да приемат света и никой не може да ги съди. Както по литература едно време - какво казва лирическия герой, който разбрал... който не, жалко! Никой нищо не ви натрапва насила! Мислете малко извън границите на собсвените си разбирания... ако можете!
137
8
 
12
 
! Отговори
Присмехулник преди 5 години
няколко пъти прочетох коментара на терзийски и никак не успях да съзра и зрънце реклама или още по-малко пропаганда на алкохолизма. според мен авторът по-скоро критикува лицемерието, фалша, безчуствието на "трезвениците", които оплюват "алкохолиците", като отричат всички техни останали положителни качества. от това число (споменатите накрая) са изключени онези, като господина с ишияса, който е и симвил на "промяната" към "по-добро" и ще остави едно огромно нищо след себе си. ...
136
7
 
16
 
! Отговори
Salih преди 5 години
Не разбирам защо се дава трибуна на доказани алкохолици и се публикуват възхвалите им на алкохола. И не само този. Десетки тука ни обесняват как са велики, защото се наливат от сутринта. Не приличат на нищо от пиене. Защо търсите изява в алкохола. Като си велик, ходи оправи държавата си, ходи оправи армията си, направи и отгледай повече от едно дете, че се затривате.
135
0
 
6
 
! Отговори
Присмехулник преди 5 години
НА ГОСТИ У ДЯВОЛА 1. ПРИКАЗКА ЗА ЧЕСТТАВ живота си нивга не бях се надявална толкова мил комплимент:покани ме Дявола старият Дявол дома си на чашка абсент....И Дявола млъкна. Наля от абсента,сърдечно се чукна със мен,и пускайки пушек на синкави ленти,прониза ме с поглед зелен. "Червен смях", 14 март 1923
134
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Съюза на артистите трябва да назначат поне един психиатър. Предлагам да не е Терзийски. Или психолог
133
1
 
8
 
! Отговори
Присмехулник преди 5 години
човек е жив до тогава, докато за него има кой да си спомня и споменава. (с добро, или лошо) това е от мен.
132
0
 
0
 
! Отговори
Присмехулник преди 5 години
до 132. ами да ви напомня за прекрасната и много талантлива Уитни Хюстън... но да не продължавам със списъка от уважение към дамите, а не от страх, че в тези времена лесно можеш да попаднеш в черния списък на някое феминистко движение... :-)))
131
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще напиша нещо, което на мнозина ще се стори цинично, но може би за детето е по-добре така. Току-що видях снимка в Блица на Ласкин и малката му дъщеря. Детето го е прегърнало, а той е сложил глава на рамото му, но е страшен за гледане - подпухнало лице, мътен сърдит поглед.Сега Александра ще създаде един идеализиран образ на малката за баща и, ще и разказва какъв прекрасен човек е бил и тя ще израсне с този образ. По-добре, отколкото всеки ден да го гледа във вида в който е на снимката.
130
1
 
6
 
! Отговори
Присмехулник преди 5 години
вчерашната дата, когато се е родил Ботев. почти никой не се сети, но на датата на смъртта му.. да видите вие какви чествания падат... ето и тези дни, след смъртта на Ласкин (една чувствителна натура) той никога не е бил по-жив. звучи перверзно, но си е така...Толкоз от мен. и слава Богу, си викате вие. :-)))
129
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не разбрах само мъжете артисти ли пият или и жените артистки са пияници. Моля някой артист с опънати нерви да ми отговориЗащото подозирам, че един друг се опияняват, като мода нещо
128
0
 
9
 
! Отговори
Присмехулник преди 5 години
много (известни, или не) личности, се самоубиват по този начин бавно, или бързо за да се отърват от бруталната действителност и да продължат да живеят, след смъртта си, чрез нея. (примери много).. тук отново ще ви напомня частта от текста на песента на Фалко: "трябва ли тогава да умра, за да живея?". защото така е устроен света от който сме част и в който живеем. никой може да не се сети за рождения ти ден, но за деня на смъртта ти ще се сетят винаги. пресен пример бе с вчерашната дата, ...
127
0
 
9
 
! Отговори
Присмехулник преди 5 години
реалността често е нещо съвсем различно. разбирането/осъзнаването на това гигантско разминаване между мечти и реални възможни резултати води до чашката, която в началото изравнява резултата, като затъпява чувствителността. коварното тук е, че с времето количествата, "затъпяващи" вещества трябва да се увеличават, за да се добие първият ефект от тях. ето как човек лесно вече е попаднал в един дяволски кръг, от който излизането е трудно.
126
1
 
2
 
! Отговори
Присмехулник преди 5 години
една част от хората, които ги осветляват очите на хората, като едни многоцветни прожектори на сцената на живота са снабдени с изключително чувствителни сензори към околността и случващото се в нея. такива хора има не само в средите на (известни и не толкова) артисти, поети, певци, писатели, но и сред хора, които принадлежат към живота с други свои таланти. известността дава мечта и надежда на тази част от хората с по-голяма чувствителност, че могат да променят много неща от живота, но...
125
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По новините ги показаха " смелите " Рашидов , Ласкин ,Мутавчиев - мухат мезетата,ръ,./гат марковите питиета и благодарят за това на най културният човек в държавата бате Бойко . "По добре му/ .л/.так отколкото голтак" Вежди Рашидов из изказване в ефир по бнт на пищно месно по време на кризата 1996 /всички политици ,водещи, артисти там /
124
5
 
14
 
! Отговори
Нели преди 5 години
С много малки изключения българските артисти са нелечими алкохолици и пияници. И това е така защото нищичко не пипат да работят. Раздават го интелектуалци на шише мастика в дома на артиста и в това се изразява тежкият им труд. Има и изключения разбира се но 99% са непоправими пияници и не трябва да се тъжи за тях ако умрат от алкохолно преливане.