"Февруари" на Камен Калев попадна в селекцията на фестивала в Кан

Това е шестата лента с участието на режисьора, която получава подобно признание
3 юни 2020 21:25, Нели Христова
0
"Февруари" на Камен Калев попадна в селекцията на фестивала в Кан
Снимка: БГНЕС

Най-новият филм на Камен Калев, "Февруари" бе избран за официалната селекция на фестивала в Кан, това обявиха организаторите. Това е шестият филм с участието на Калев, било то като сценарист или режисьор, който ще бъде излъчен по време на фестивала.

Селекцията включва общо 56 заглавия при 59 през 2019 г. и толкова през 2018-а. Обявяването днес става две седмици след датата, когато трябваше да приключи фестивалът. Изданието му обаче бе отменено заради коронавируса. Така избраните филми получават етикета Cannes 2020, който трябва да помогне за разпространението им и да ги направи известни по целия свят.

Селекцията е трябвало да бъде представена през април, но пандемията промени графика. Изборът е от 2067 игрални филма - повече от 1845 предложени миналата година. За пръв път в историята на фестивала този списък съдържа над 2000 заглавия.

Организаторите изтъкнаха изключителното разнообразие от региони, филми от които са включени в селекцията тази година. В съобщението за селекцията на сайта България, заедно с Грузия и Конго, е включена в списъка на "нови или рядко попадащи" територии за фестивала. "Ще подкрепяме тези филми. Имената им вече са на картата. Ще го правим ние, а, разбира се, и самите кина... и накрая фестивалите," каза директорът на ключовото европейско киносъбитие Тиери Фремо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари