Турция реши: Границите затворени с Гърция и България!

Нужни са и милиарди долари, за да се справи с бежанския поток
20 сеп 2015 09:26,
168
Турция реши: Границите затворени с Гърция и България!
Снимка: Reuters

Турция ще поиска от ООН да съдейства за разрешаване на проблема с мигрантите.

"Ще направим всичко възможно проблемът да бъде внесен в дневния ред на Общото събрание на ООН, където да се излезе със становище за неговото разрешаване", заяви турският премиер Ахмед Давутоглу, който разговаря с представители на сирийските бежанци.

Давутоглу трябваше да отиде в Одрин, за да се срещне на място с бежанците, които преди пет дни окупираха града и магистралата към Капъкуле в опит да преминат през западната граница в Гърция или България.

Още по темата

Вместо в Одрин обаче срещата се състоя в Анкара, в правителствената резиденция Чанкая.

Турският премиер заяви още, че ще изпрати на световните лидери писма, в които ще ги запознае с проблемите на бежанците и ще ги призове да ги приемат в своите страни.

В разговора с представителите на бежанците Давутоглу е подчертал, че до понеделник трябва да прекратят протестите си и да се завърнат обратно.

"Вие успяхте да накарате света да чуе вашия глас. Нашата молба е вече да се върнете към нормалния живот. По време на Курбан Байрам ще ви осигурим настаняване в града, който искате, в лагера, който пожелаете. Ние не искаме сирийските граждани да измират в Егейско море или по пътищата през заградените граници", заяви Давутоглу.

Турският вицепремиер Нуман Куртулмуш пък обяви, че Европейският съюз ще отпусне до 1 милиард евро, за да се помогне на Турция, която оказва подкрепа на бежанците. Той посочи, че мигрантската криза струва на Турция 7,6 милиарда долара.

По думите му Турция няма да отвори границите си с Гърция и България за мигрантите, защото повечето от тях не разполагат с валидни паспорти и визи.

Ако обаче европейските държави се ангажират да приемат произволен брой бежанци, които в момента се опитват да отидат на запад от Турция, Анкара е готова да им предостави самолети за превозване.

Според статистиката на турската Служба за брегова охрана 53 228 бежанци са били спасени досега в териториалните води на Турция, а 247 души са загинали в опит стигнат до Гърция по море.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
1
 
8
 
! Отговори
Hdjdiк преди 8 години
Какви ги пишете бре хора, живяла съм в мюсюлманска държава те са различни от турците , те са бе грамотни и са най-големите хитрици на света, истинските бежанци са на границата Сирия-Турция ето там са те, а тези за меб търсят изгода и със сигурност има терористи със тях..поздравявам Турция, че не отвори границите ...бедна ви фантазия за тях и начина им на живот
77
6
 
10
 
! Отговори
бг преди 8 години
Ние българите трябва да целуваме ръцете и краката на Ердоган и Давутоглу. Те спасиха България от пълна катастрофа и разпад на държавата, като задържаха бежанците на тяхна територия. Представете си, ако 5 милиона сирийци и други араби бяха нахлули у нас, какво щяхме да правим? Сега турците са най-добрите ни приятели.
76
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Само 3% е в Европаако искаш па Турция да отвори границите си за близо 3 милиона бежанци, па после гледай кво става,
75
6
 
11
 
! Отговори
Истина преди 8 години
Има едно решение: отваряне на Аушвиц не като културен център!останалите сами ще си тръгнат за натам от където са дошли.Пак ще бъде изтрит този коментар, но това е истината и ако не искате да я чуете умрете в неведение!
74
6
 
7
 
! Отговори
Само 3% е в Европа преди 8 години
Турският вицепремиер Нуман Куртулмуш пък обяви, че Европейският съюз ще отпусне до 1 милиард евро, за да се помогне на Турция, която оказва подкрепа на бежанците.Защо ЕС отпуска пари на Турция при положение, че държавата не е член на ЕС???
73
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да дават САЩ пари, европа няма да изкара гърците от л*та че да дава нещо за което европейския данакоплатец няма никаква вина
72
1
 
17
 
! Отговори
Koko преди 8 години
Курбан Байрам, хайде сега да погледнем колко от сирийците са мюсулмани ...
71
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Puk te vsichki siriiski bejanci bqgat zaradi deistviqta na Turciq v Siriq. Turciq koqto podmrepq Islqmska dyrjava i muslim broderhood!Vsichko e izmama.
70
19
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
EDNO GOLIAMO BLAGODARIA NA TURSKOTO PRAVITELSTVO.
69
15
 
19
 
! Отговори
haha преди 8 години
До 105 - В момента САЩ и Турция прочистват " Зоната за сигурност'' в Сирия, бомбардират със самолети вражеските цели....*********************************************************************************И врага се оказват Кюрдите а не Ислямистите Главорези... Туркия защо подкрепя Ислямска Дьржава и нейните главорези??? Кюрдите се опитват да спрат тия психясали хладнокрьвни убийци ама Туркия и САЩ не щат...Прочети още на: dnes.bg/balkani/2015/09/20/turciia-reshi-granicite-zatvore
68
17
 
42
 
! Отговори
до 94 преди 8 години
На Шипка спят вечен сън българските опълченци и руските освободители, които ние предадохме.88.
67
27
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турция нищо не решава сама, Турция е една смешна пионка на Вашингтон, даже Асад има повече престиж от диктаторът Ердоган понеже Асад се изправи срещу половината свят да защити народа си, а Ердоган се криеше зад Джабхат Ал Нусра и Ислямска Държава да му свършат мръсната работа!Позор за Турция!
66
22
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турция никога не е била велика сила, била малка регионална сила по волята на Великите сили понеже им е било така изгодно.Ако Турция беше велика сила защо не създаде "зона за сигурност" в Сирия както се пъчеше преди два месеца Давутоглу? И защо една велика сила праща обучавани на нейна територия ислямисти да взривяват болници и училища? Това не е велика сила, това е велика престъпна сила!
65
10
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако не беше Турция война в Сирия просто нямаше да има. Всеки ден през турската граница вървят кервани с пикапи Тойота с тежка картечница на тях. Всеки ден минават тирове фрашкани със ситеми TOW и други оръжие.Даже по една турска телевизия преди два месеца по погрешка излъчиха репортаж за хванато оръжие на границата. Онези журналисти просто не бяха разбрали, че този канал е под контрола на турските служби.
64
20
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България нямаше как да стане Сирия понеже е част от ЕС и целият ЕС щеше да помага. Отделно ако Турция реши да напада България Русия първа ще се притече на помощ!
63
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Турция турците преди да си бръкнат в носа задължително си бъркат в г..за !
62
19
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонименако не беше Турция България щеше да стане Сирия неблагодарници
61
6
 
6
 
! Отговори
някой си там преди 8 години
Ако ООН, НАТО и Европа продължават да се "назландисват" да помогнат, току виж Путин се принуди да "завърне" един-два "батальона" от Сирия на източните Турски граници.
60
2
 
24
 
! Отговори
до 88 преди 8 години
Не плюя по турския народ като цяло, а срещу политиката, която води от векове. Където сте стъпили сте носили само смърт и разруха. Мойте уважения към всички турци, които преди две години заляха площад Гези и показаха на света, ИМА И ДРУГА ТУРЦИЯ ПО-ЧОВЕКОЛЮБИВА И ХУМАННА.
59
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 70: "Крим е руски. Въпросът е затворен."...абе, щом толкова често си го повтаряш значи не си много сигурен !