Саудитците превръщат Косово в балканския Моленбек

Там вече има 240 джамии, млади жени трябва да носят хиджаб
1 юни 2016 20:41, Елка Василева
99
Саудитците превръщат Косово в балканския Моленбек
Снимка: архив, Reuters

Саудитска Арабия води опасна игра, пише френският вестник "Поан". Освен че подкопава усилията на антитерористичната коалиция в Сирия и Ирак и прогонва милиони бежанци в Европа, тя стои и зад последните терористични нападения. Саудитците превръщат Косово в Моленбек на Балканите.

В публикацията авторът се позовава на данни, огласени по-рано от "Ню Йорк таймс". В американския материал се анализира защо от Косово в Близкия изток пристигат най-много обучени джихадисти.

Косово се посочва като малка държава, появила се след разпадането на бивша Югославия и като място, където Саудитска Арабия изпраща много пари, както и свои проповедници. Изданието припомня, че поради това Косово се е превърнало в център за набиране на бойци за "Ислямска държава".

Американското издание е открило доказателства за това след щателно разследване. Парите от Саудитска Арабия са спомогнали за това хората в Косово, мнозинството от които до началото на този век са изповядвали умерения ислям, масово да се превърнали в уахабити, проповедници на крайното радикално течение на исляма.

Саудитците не са се скъпили за това начинание, поканили са десетки студенти да отидат и да изучават исляма в университети в цялото Кралство. Освен това в Косово са построени 240 джамии. Изпратени са и имами, които да проповядват "правилния" ислям.

Резултатите са логични: освен нарасналия брой джамии там сега има и млади жени, които вече трябва да носят хиджаб, а също и постоянни заплахи от престъпни типове срещу политици и журналисти, смятани от тях за „безбожници“, тъй като имат „прекалено умерени“ позиции. Освен това 314 младежи са се присъединили към „Ислямска държава“. Двама от тях са се самовзривили при терористично нападение, един човек е загинал в Ирак, друг – в Турция.

Не е случайно, пише френското издание, цитирано във „Вечерне новости“, че американците сега откриват и публикуват тези данни. Първо, САЩ все повече се дистанцират от Саудитска Арабия, която след Втората световна война беше привилегирован партньор на Вашингтон в региона. Сега излиза на бял свят, че саудитците всъщност са забивали нож в гърба на САЩ.

И второ, причината за силното разочарование на САЩ е, че те помогнаха за отцепването на Косово през 2008 г. и го смятаха за свой протекторат, страна с умерен ислям.

САЩ, пише авторът, не са забелязали, че благодарение на собственото си благосъстояние зад гърба им саудитците финансират пета колона от върли джихадисти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
5
 
5
 
! Отговори
До футуролог преди 7 години
По времето на Император Северус, Империята изпитва сериозни икономически сътресения. Бащите са кастрирали синовете си и са ги продавали в робство. Заплатата на римския войник е има 15 пъти по-ниска стойност отколкото е имала в Античните времена. При това, Северус предлага на Илирите да служат в армията 20 години и след това да станат освобожденци. След падането на Константинопол, Отоманската империя предлага същите условия, но изисква да приемат Исляма. Не е имало насилие.
6
2
 
40
 
! Отговори
бай иван преди 7 години
Дано скоро им свърши петрола.
5
26
 
14
 
! Отговори
Исмаил преди 7 години
В България трябва да се изгради мюсюлмански център като ВУЗ за обучение на имами. Исляма е българска религия и за да не берем ядове утре трябва имамите да се обучават в България
4
4
 
29
 
! Отговори
КойтоИмаАкъл,даМисли преди 7 години
Нека местните мюсюлмани се позамислят.Тази фундаменталистка инвазия на Балканите може да има само един завършек - задунайски руски губернии. Ние ще се оправим, но вие как ще се чувствате?Тази игра е започната не от саудитците, а от юденцата на Уолстрийт. Те си имат свои планове, но никога не разчитат на осъществяването само на един единствен план. Ако не стане тук онова, което са намислили, имат си и план Б за друг район на света. И не им пука какви ще са последиците за нас.
3
2
 
45
 
! Отговори
Диана преди 7 години
Има ли щатско участие, очаквай проблеми, навсякъде, по-далече от техните граници. Иначе са "демократи, човеколюбци и миролюбци".
2
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Следващите цветна революция ще е в СА. Отдавна им кроят шапка на тия
1
5
 
58
 
! Отговори
СА преди 7 години
Баснословните пари, които изливат арабските шейхове с цел налагане на исляма в Европа ще унищожат европейската цивилизация. Планът е много добре разработен, а левичарите и либерастите им помагат в осъществяването му. Сериозно притеснен съм!