Тирана към Скопие: Не превръщайте кризата в етническа!

Албанският президент е загрижен за междуетническите отношения
17 мар 2017 18:50, Елка Василева
12
Тирана към Скопие: Не превръщайте кризата в етническа!
Буяр Нишани. Снимка: архив, Reuters

Президентът на Албания Буяр Нишани е предупредил, че Македония, в която албанците съставляват почти една четвърт от населението, не бива да се опитва да превръща политическата криза в етническа, предаде РТС.

Буяр Нишани се е срещнал с президента на Македония Георге Иванов в Баку, където двамата участваха в международен форум. По време на разговорите Нишани е изразил загриженост заради политическата ситуация и междуетническите отношения в Македония, съобщиха от канцеларията на албанския държавен глава.

Още по темата

Нишани е оценил, че „опитите за превръщане на политическата криза в етническа може да имат сериозни последици за всички“, се казва още в съобщението.

АФП припомня, че проблемът възникна през 2001 г. след постигането на мирното споразумение, с което завърши седеммесечният бунт на албанците в Македония. Охридското споразумение предвижда по-големи права за малцинствата.

След извънредните парламентарни избори в Македония през декември 2016 г. въпросът за правата на етническите малцинства отново излезе на преден план.

По-рано този месец президентът Георге Иванов отказа да връчи мандат на лидера на Социалдемократическия съюз на Македония /СДСМ/ Зоран Заев, който да сформира коалиционно правителство с албанските партии, издигнали своите искания в т. нар. "Платформа от Тирана". В нея се предвижда приемане на закон, съгласно който албанският език да стане официален в Македония, както и промяна на държавните символи на Македония.

Георги Иванов заявява, че исканията на албанците застрашават суверенитета и териториалната цялост на страната.

Хиляди граждани протестираха две седмици в подкрепа на държавния глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 години
Усещате ли как мечът полека излиза от ножницата?Не отива на хубаво работата,а и армия никаква нямаме....
9
1
 
6
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Подобна смешна, измислена и изкуствено създадена държава, приличаща на антидисниленд няма как да съществува дълго време. Нека избират какви да. бъдат : българи, сърби, или албанци.
8
1
 
13
 
! Отговори
Прости макета преди 7 години
Като не искат да са с България, нека да са с Албания......
7
0
 
18
 
! Отговори
Петърчо преди 7 години
Лидерите на албанските партии в Македония отишли при премиера на Албания Еди Рама и с него си направили и подписали платформа в която искат албанския език да е втори официален език в Македония парите да са с превод на двата езика да се смени името на държавата знамето държавния герб и химн за да отговаряли на етническата реалност в Македония. Това не е никак етническа криза ама хич. И всичко това при положение че албанците в момента са по-малко от 19% защото повечето се изнесоха в западна Европа
6
1
 
22
 
! Отговори
Додо преди 7 години
И албанският президент, както и турския, а и всеки друг ислямски лидер има за крайна цел пълна победа на исляма над света и настъпването на Дар Ес Саллам - свят на исляма, или накратко Джихад! Всичко друго са глупости.
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До5 Не лъжи. Така Клинтън не е казвал!
4
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименНедей така - "да се разпада"! Това си е БЪЛГАРСКА ЗЕМЯ, откъде-накъде ще я даваме на албанци, гърци, сърби и тем подобни?? Един ден пак ще е БЪЛГАРИЯ, помни ми думата!Както и Беломорска Тракия и Одринско!!
3
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
албания и косово са роби на фащ,македония ще стане роб на путин дотам ще се стигне
2
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Тирана към Скопие: Не превръщайте кризата в етническа!"---Скопие НЕ ПРЕВРЪЩА кризата в етническа! ТЯ СИ Е ЕТНИЧЕСКА! Личи си, "българските" медии на чия страна са. Толериране на исляма. Много бързо забравиха Косово! Сценарият е същият! Лошото е, че ислямът има много и парадоксални помощници. Католическата църква, например. Без да се мисли за последиците!!
1
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По бързо да се разпада , на никой няма да липсва.