Сръбският президент: Антируски санкции? Никога!

Целта на Сърбия - да запази дружеските си отношения с Русия
21 юни 2017 07:28, Елка Василева
164
Сръбският президент: Антируски санкции? Никога!
Александър Вучич. Снимка: архив, Reuters

Сърбия има за цел да запази дружеските си отношения с Русия и никога няма да се присъедини към антируските санкции, каза президентът на страната Александър Вучич по националната телевизия РТС, цитирана от ТАСС.

"Ние вървим по европейски път. Нашата цел е да запазим стабилни, дружески отношения с Русия, ние никога няма да въвеждаме санкции срещу Русия. Друга наша цел е развитието на отношенията с Китай", каза сръбският лидер в отговор на въпрос ще бъде ли новото правителство на страната прозападно.

Вучич посочи също, че при никакви условия няма да признае независимостта на Косово. "Как мога да призная Косово, ако с ръка върху конституцията съм се заклел, че не признавам Косово?", запита риторично той.

Още по темата

ТАСС припомня, че при полагането на клетвата си като президент на 31 май новоизбраният президент на Сърбия предложи въпросът за Косово да бъде изнесен на обществено обсъждане.

На 15 юни Вучич предложи на парламента кандидатурата на безпартийния прозападен политик Ана Бърнабич за премиер, като й поръча да укрепи отношенията с Евросъюза, Русия, Китай и САЩ. Като основни задачи президентът определи повишаването на авторитета на Сърбия на международната арена и развитието на националната икономика.

Но утвърждаването на новия премиер се натъква на проблеми заради противоречия в управляващата коалиция относно кандидатурата на Бърнабич, което според ТАСС може да предизвика предсрочни парламентарни избори в Сърбия.

42-годишната Бърнабич е известна с прозападните си възгледи и е първият в сръбската история премиер, открито обявяващ своята нетрадиционна сексуална ориентация, което предизвика остри раздори в коалицията.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЯнаДеверенченккоА стига се прави на рускиня бе гей латентен *** на гей-парада научи руския и тогава другарю.
55
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чакаме танкера с шистовата газ.
54
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Германия и Австрия официално се обявиха срещу новите санкции, които Сенатът в САЩ гласува срещу Русия заради намеса на Москва в американските президентски избори през 2016 година. Позицията на Берлин и Виена е изразена в общо съобщение и касае конкретно газопровода Северен поток 2, пише Financial Times. Енергийната сигурност на Европа е въпрос, който е от компетенциите на Европа, а не на САЩ".
53
5
 
1
 
! Отговори
ЯнаДеверенченкко преди 6 години
Ответ - Аз питам мой вопрос,ако спрем газ какво правите вии ? Зимой не студ ? :)))) Вии сега повече добре от назад време? Нато може газ да ви даде хахаха и туристи много :))))
52
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сръбският президент може да изкаже свое мнение, а вие сте еврослугинаж и келнери на Еврабия.
51
0
 
1
 
! Отговори
... преди 6 години
Ох олекна ми. Сърбите ще спасят Русия. Дайте сега България да спаси Европа и САЩ и сме цъфнали. Като лидери на света със Сърбите имаме отговорност да се грижим за по-малките и бедни страни.
50
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Минимална заплатаБългария: 230 EURЧерна Гора: 300 EUR Македония: 270 EURСърбия: 260 EURСредна заплатаБългария: 484 EURЧерна Гора: 760 EURМакедония: 532 EURСърбия: 520 EURМинимална пенсияБългария: 83 EURЧерна Гора: 240 EURМакедония: 206 EURСърбия: 220 EUR
49
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Търговията между Германия и Русия бележи 43% ръст за първото тримесечие на годината. Данните са на смесената търговска камара на двете държави.
48
1
 
8
 
! Отговори
до 64 преди 6 години
Тия факти можеш да си ги завреш знаеш къде.Доходите и стандарта в Сърбия са около 1.8 пъти по-високи от тези в България в момента.Относно това, че винаги са били по-зле, ще ти кажа че ВИНАГИ СА БИЛИ ПО-ДОБРЕ.Навремето пък още по-добре. Когато Ганчовците им трябваше открит лист да отидат до Петрич, Драгоман или Синеморец, сърбите пътуваха свободно В ЕВРОПА и работеха там - основно в Германия, Австрия, Швейцария, Швеция и Норвегия.В момента средната заплата в Белград е около 1200 евро.
47
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Май ще взимам Сръбски паспорт....
46
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво, мъж с достойнство. А не като нашите наведени под-логи.
45
12
 
7
 
! Отговори
... преди 6 години
абе много про руско и сръбски настроени хора тука. ама хора никой не ви спира- заминавайте за русия и сърбия.. за какво седите с европейски паспорти и въобще в тоя евросъюз и държава част от него... отиваите си в Еразия и успех ви пожелавам. Сърбите са били, но отдавна не са по- добре от нас. Правилният път за България е ЕВРОПА И СВОБОДНОТО ДВИЖЕНИЕ. Всички сте много отворени по форумите ама нито един не е отишъл в Русия да живее .. жалки сте
44
4
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
Путин е получил удар в гърба... - в новите санкции изрично било записано и препарат за вана /боярищник/...
43
7
 
6
 
! Отговори
шлюха преди 6 години
До ЯнаДеверенченккоЯ кажи една страна видяла плюс за икономиката си от Русия *** хахахаха?
42
11
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
Трепаха ги като пилци, заравяха ги в масови гробове... - а сега - искаме Косово... - искате, ама няма - София голяма, дръж се за корема и т.н...Добре, че стражът на световната демокрация възнесе справедливост...
41
12
 
10
 
! Отговори
:) преди 6 години
Може ли някой да ми даде за пример 1 държава, която е била под руско влияние и е прокопсала? Само една? За един приятел питам.
40
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Естествено, сърбите са най-лютия враг на България след Русия.
39
7
 
7
 
! Отговори
факти преди 6 години
Минимална заплата в България - 236 евроМинимална заплата в Сърбия - 228 евроБВП (ППС, 2013 г.) България - 104,6 млрд. (69-то място)БВП (ППС, 2013 г.) Сърбия - 79,013 млрд. (75-то място) БВП (ППС) (на човек) България - 16 518БВП (ППС) (на човек) Сърбия - 10 661 Понеже разни *** тук разпространяват откровени лъжи и невярна информация. Сърбите винаги са били по-зле от нас!
38
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Връщайте Войводина на унгарците, Западните Покрайнини на България и не се обяснявайте бе! Сръбския е български латинизиран диалект. Белград е построен от Борис I. На колене пред 1350 годишна БЪЛГАРИЯ. Казах.
37
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Удари часът за започване на подготовката за излизане на Чехия от ЕС. Това каза бившият чешки президент Вацлав Клаус по повод решението на Европейската комисия да задейства наказателна процедурата срещу Унгария, Полша и Чехия заради отказа им да приемат мигранти по квотите на ЕС, съобщи БГНЕС."