Лазарево – сръбското село, в което боготворят Ратко Младич

Местните наричат селото си Младичево в чест на генерала
Обновена: 23 ное 2017 13:44 | 23 ное 2017 13:30, Красимир Ангелов
94

Сграда на селската улица гордо обявява, че хората вървят по булевард "Ратко Младич". Снимка: БТА

"Жителите на село Лазарево, община Зренянин, селото в което на 26 май 2011 г. беше арестуван генерал Ратко Младич, побесняха след обявяването на доживотната му присъда и го обявиха за национален герой", пише сръбското електронно издание "Srbija Danas".

Още по темата

В репортаж от Лазарево изданието твърди, че местните жители направо боготворят Младич и имат намерение да нарекат една от улиците в селото на името на сръбския генерал.

"Харадинай го пуснаха, докато Младич го осъдиха на доживотен затвор. Това не е никаква справедливост, след като остави кръволоците на свобода!", смятат селяните от Лазарево, тъгувайки за генерал Младич, цитирани от агенция "Фокус".

А за уважението на местните към бившия лидер на босненската сръбска армия доказателство е и написаното на няколко места име на селото "Младичево", в чест на Ратко Младич. Както и залепените плакати на табелите на селото с надписи "Ратко е герой".

Както Dnes.bg съобщи, бившият командир на босненските сърби Ратко Младич бе осъден на доживотен затвор от Международния наказателен трибунал в Хага, който го призна за виновен по 10 от общо 11 обвинения, сред които геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството.

"Заради извършването на тези престъпления съдът осъжда Ратко Младич на доживотен затвор", обяви председателят на съдебния съвет Алфонс Ори.

Ратко Младич е смятан за отговорен за военните престъпления по време на войната в Босна, за обсадата на Сараево, при която загинаха повече от 10 000 души и за избиването на мюсюлманите в Сребреница.

Младич бе издирван дълги години за престъпленията си и бе арестуван на 26 май 2011 г. в село Лазарево. След това бе предаден на Трибунала в Хага.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аркан и Ратко Младич национални герои на Сърбия
60
4
 
26
 
! Отговори
бай х преди 6 години
Международния наказателен трибунал в Хага .. нещо да каже за .Има ли престъпление срещу човечеството като хвърляха касетъчни бомби американците ..които доведоха на бум на ракови болести в Сърбия и България ???Има ли престъпление срещу човечеството 1945 Хирошима, Нагазаки имали виновни ??имаше ли химическо оръжие Садам Хюсеин ??Кой внесе арабската пролет в Либия , Ирак ,Афганистан ..та чак до Украйна ???
59
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Безспорен исторически факт е че земите до Ниш винаги са били определяни като български и населявани предимно от българи, Ниш влиза в териториите на българската екзархия и султанския ферман ясно е написано че това са земи населявани предимно от българи, на Цариградската конференция също е описан като български град, исторически това е така наречения западен шоплък, едва след войната от 1877-78 година руснаците подаряват западния шоплък на Сърбия, а северна Добруджа на Румъния в замяна на бессара
58
4
 
5
 
! Отговори
Българофил преди 6 години
Война с Босна и Херцеговина- 6 април 1992- 14 декември 1995г.ОБЩО УБИТИ ОКОЛО 100 000 души. Бошняци- 30 000, сърби- 20 0001, хървати- 6 000. Мирни граждани- 30 000 бошняци, сърби-4 000, хървати- 2 000.ЗАГУБА за Сърбия.Броят на изнасилените жени от СЪРБИТЕ по различни данни е от 20 000 до 50 000 жени.ЗА КЛАНЕТО В СРЕБРЕНИЦА ЗНАЕТЕ.
57
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"*** питай хората в Република сръбска какви са и им кажи че са бошняци."То и на тебе дедо ти е бил *** преди 100-тина години, ама сега и дуyпе даваш за сръбската православна църква! :)))
56
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До рускиняСлед като толкова мразиш българи и редовно пускаш тролски коментари против тях и се опитваш да ги осмиваш, а в същото време защитаваш сърбите и военните им престъпления, пита се в задачата, какво правиш в български сайтове, форуми? Защо пишеш тук? Каква ти е целта, ако не да изкривяваш общественото мнение с про-руски и про-сръбски и анти-български пропаганди? Ходи си в Белград или в Камчатка и остави "простите българи".
55
9
 
11
 
! Отговори
рускиня преди 6 години
Няма да се намесвам в историческа дискусия по-долу, но нъпроса е следния на какво основание Младич осъден от порнографски трибунал доживот, а Харадинай ,който отговорен за изнасилвания , масови убийства - само на 3 години? Къде е разлика?
54
2
 
5
 
! Отговори
Българофил преди 6 години
Война с Хърватия-31 март1991г-12 ноември 1995г.- близо 5 години.Убити Хървати-около 12 000 души Сърби- 9 000 души Бежанци-196 000 хървати и 300 000- сърби.Пак ЗАГУБА за Сърбия!!!
53
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Българите в Добруджа бяха преселени в България през 1941 с договора за връщане на Южна Добруджа." - и т.н. простотии.Жалко е, когато само си мислиш, че познаваш историята. Само една малка част от добружданските българи се преселват в България. Под 5%. Имам роднини от тях. Част от българите от Беломорието отиват за попълване на новосъздадена Македония, по заповед на Москва. Виждам, че не познаваш понятия Източна и Западна Тракия и Беломорие. ;) Българите останали в Сърбия също са претопени.
52
3
 
3
 
! Отговори
До 49 преди 6 години
*** питай хората в Република сръбска какви са и им кажи че са бошняци. Искам да видя тогава ти как ще си разсмърдаш ***.
51
2
 
4
 
! Отговори
До 49 преди 6 години
*** питай хората в Република сръбска какви са и им кажи че са бошняци. Искам да видя тогава ти как ще си разсмърдаш ***.
50
4
 
8
 
! Отговори
Алоууу! преди 6 години
До Анонимен 40Преди да дъвчеш Априлското въстание, вземи прочети хубаво- кой предаде народа от въстаналите градчета, кой извърши клането, къде останаха въстаниците и защо не отбраняваха позициите си... Преди да пишеш за Априлското въстание, хайдутите, Ботев и Левски, първо се образовай! Аман от патриотски и атакистки ***, които четат само партийните брошури.Какво общо има Априлското въстание с избитите албанци в Косово и Сърбия?
49
3
 
4
 
! Отговори
Българофил преди 6 години
Война със Словения-27.юни-6 юли1991г. 10 дена. ЗАГУБА за Сърбия.Словените -2 милиона.
48
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Румен до 42Румка, от кога има сърби в Босна? Аз знам отговора, искам да си размърдаш зaдника и да отидеш в градската библиотека да поискаш да ти дадат учебници по История в които го пише това. Посръбчването на тези... земи и хора... е отново насилствено. Относо мюсулманите в Босна - една голяма част от тях са потомци на българите богомили, които са били прогонвана ерес в България в миналото. Причина е, че от богомилство по-лесно се преминава в Ислям, поради редица близости.
47
5
 
7
 
! Отговори
До 45 преди 6 години
Българите в Добруджа бяха преселени в България през 1941 с договора за връщане на Южна Добруджа. Българите от източната Тракия и Беломорието бяха изселени към България през 1918-23 г. Половината от населението на Македония се преселва в България след 1912 г. В Молдова и Украйна българите са си останали българи. Къде е.претопяването.
46
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русофилите-българофоби са по съвместителство и сърбомани.
45
5
 
14
 
! Отговори
Румен до 42 преди 6 години
Райко Младич предотвратява прогонването на сърбите от Босна. Не позволи да се повтори примера от Сръбска Крайна,за което още няма осъдени хървати.
44
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Кой точно ни е претопявал."Сърбия ни претопява няколко пъти. Още от ранно средновековие все ни удря в гръб и претопява българи. Българите в Северна Добружа, за 70 години станаха румънци. За 60 години българите в Македония станаха македонци и сърби, под натиск на Сърбия и Русия. Българите в Беломорска Тракия, днес се наричат гърци - само за 50-60 години ги направиха такива. А българите в Османска империя, за 500 години си останаха БЪЛГАРИ. И ти ми задаваш глупави въпроси...
43
4
 
4
 
! Отговори
не е герой! преди 6 години
До Анонимен 6С прости думи- по време на война избиването на мирни граждани в териториите, където се води войната, е престъпление. Военните трябва да се грижат за живота на хората, които не са войници, а не да ги избиват.Няма ли юристи във форума?
42
4
 
13
 
! Отговори
Българофил преди 6 години
Сърбите първо почнаха война със Словения- една седмица.Загубиха от 2 мил. народ.После последва война с Хърватия.Пак загубиха от хърватите-5 мил. народ.После дойде ред на Босна и Херцеговина.Тук сърбите се биха с хърватите в областта Херцеговина и с Бошняците/Сръбски мюсюлмани_-помаци / в Босна .Пак изгубиха войната.После дойде ред на Косово-1999г. с албанците.В началото имаха надмощие и албанците се разбягаха- кой накъдето види. Една част тръгнаха към България.И.К. каза НЕ.Пак изгубиха.