Според руснак: Сърбите са дошли от Северния полюс?!

Шефът на руския център в Ниш нарече сърбите "малките руснаци"
28 ное 2017 11:00, Елка Василева
212
Според руснак: Сърбите са дошли от Северния полюс?!
Снимка: архив, Reuters

Новият директор на Руско-сръбския хуманитарен център в Ниш Виктор Гулевич започна мандата си със спорното изявление, че сърбите "може би са малки руснаци". Той отиде дори по-нататък  и добави, че тази теза може би може и научно да бъде доказана, пише сръбският вестник "Блиц".

Само месец и половина след идването си на този пост Гулевич реши да обясни на сърбите откъде произхождали и към кой народ принадлежали. И естествено, той свърза своите домакини – гражданите на Сърбия, с руснаците, като отреди и най-невероятното място на тяхната прародина.

"В свободното си време се интересувам от историята на древните руски племена, много съм чел за това. Някои експерти твърдят, че руснаците са се преселили от района на Северния полюс на юг поради климата и са се заселвали в Европа и други части на света. Така че може и да може да се докаже, че сърбите са "малки руснаци", заяви Гулевич.

Той не е първият, който нарича сърбите "малки руснаци". Поради уж голямото влияние на Москва върху Белград в този контекст за сърбите писаха и чужди медии. Че сърбите са "малки руснаци", твърдяха и хора от екстремистки сръбски партии, представящи се за националисти. За това навремето говореше и лидерът на радикалите Воислав Шешел. 

От друга страна против тезата, че сърбите са "малки руснаци", говориха представители на настоящата управляваща коалиция в Сърбия, наскоро и министърката на евроинтеграцията Ядранка Йоксимович.

"Ние сме сърби! Не сме "малки руснаци" и не сме "троянски кон" на руските интереси в ЕС. Но уважаваме подкрепата и отношението към нашите интереси, проявено от Русия и не крием това. Поради това и не сме им наложили санкции", каза Йоксимович.

Сръбското издание попита Душан Баятович – директор на "Югоросгаз" и известен русофил, дали е съгласен с тезата, че сърбите са "малки руснаци" или тя го обижда.

"Като народ не сме нито великосърби националисти, нито сме "малки руснаци". Ние сме сърби, славяни и православни. С братята руснаци имаме безукорни исторически отношения и много исторически и настоящи интереси. Всичко друго са трудно приемливи опростявания", каза Баятович.

Макар че в много държави подобно изявление би било възприето от домакините като обида и то не защото става дума за руснаци /може да е и която и да е друга нация/, случаят със Сърбия не е такъв, пише изданието.

"Ние очевидно сме изгубили своята идентичност, а този господин не би казал това, ако мислеше, че тук няма да бъде поздравен за това. Той е знаел, че ще го аплодират за подобни изявления. С това той е искал да каже: ние нямате своя идентичност, изгубени сте във времето и пространството и ние ще ви кажем кои сте", обясни Ратко Божович пред сръбското издание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още по темата: сърбималки руснаци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо всички русофили са сърбомани и българофоби?
98
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците пък са малки монголци, а специално Путин е много много малък!
97
4
 
13
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
Не знам дали сърбите са "малки ***", но знам кой даде на *** и царете им, и държавността им, че и азбуката и писмеността им. Те затова и до ден днешен говорят на някакъв странен български диалект. А иначе и те като "братята македонци" имат обяснение за всичко в историята, което да даде воля на имперските им комплекси. То като стана въпрос за братята Македонци, ние со кротце и со благо, пак ще си ги вземем при нас, но "батушките" от Сибир не ги щем ... да си го карат на самозадоволяване
96
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вярно е, както е вярно и че руснаците са малки българи.
95
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дори начина на водене на война на руснаците, наподобява на монголските орди. Като влизат в берлин изнасилват всичко между 7 и 70г., колят, бесят, мародерстват. Съпругата на Хелмут Кол, която се самоубива, е била на 8 години когато е брутално изнасилена от червеноармейците и хвърлена от втория етаж на апартамента си. Монголци! Славяните са кротки хора, русите са зверове, азиатщина и първобитност.
94
1
 
12
 
! Отговори
1 преди 6 години
Пропуснал е да каже, че всички са слявяни и братя.Те и на нас това ни го казваха преди време.
93
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А Банкянския тлъстак с тия присвити дръпнати оченца на селски хитрец, българин ли е или не особено чист - като дядо си.
92
4
 
9
 
! Отговори
За 96 преди 6 години
Виж дръпнатитеочички на Еовата - ГМО китайче си е , уж православно...
91
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците не са славяни, нито са арийци, нито произхождат от Скандинавия. Или ще ми кажете че Ленин с дръпнатите очи или Шойгу или Лавров са славяни? Руснаците са монголи. Монголите са ги владяли 3 века и са си оставили семето. Това обяснява и прословутата руска жестокост и варварщина.
90
2
 
13
 
! Отговори
Ко толкоз преди 6 години
След една ока водка и един стакан Боиарщник може да дойдат и от центъра на Земята...
89
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Помни смвоя РОДСмешно ми е като чета тук как българите отново се отказаха от техните исторически братя - руснаците и сърбитеА пък аз съм бесен, че има индивиди, които наричат отколешните врагове на Отечеството братя!Бесен!
88
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сърбите да продължават да се водят по руски акъл и ще останат и без Войводина!
87
1
 
10
 
! Отговори
Шибидар Димитриевич преди 6 години
Абе чудя се тия сърби как може да са толкова тъ-пи като хралупи и досега да не са разбрали, че са Българи от Шопско.
86
3
 
6
 
! Отговори
Циник до 86 преди 6 години
*** - млък!Овоня форума!
85
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пияната руска лейка какво друго може да измисли.А иначе и руснаци и сърби са дошли от Македония.
84
4
 
10
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До ЦиникНе им обяснявай.Няма да те разберат защото не искат или са..... като хралупи.Задачата е да се хули България.Пропадна ли хорица.Дребни и жалки.Остави ги в мъките им.
83
2
 
9
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 6 години
Сърбите са Българи, ама се сърбеят!
82
4
 
5
 
! Отговори
Циник до 83 преди 6 години
Това , че ти си ...не може да е аргумент!Всеки 5ти на земята е потомък на Чингиз хан!Генетично доказано!Ама чукчите - пишете!Не четете!
81
12
 
2
 
! Отговори
до 82 преди 6 години
Айде влизай в кухянта че е време да правиш обедното кафе на брадатите талибани, на които слугуваш за 5 евро.Ако си послушен може да зарадват и жена ти, безплатно.
80
4
 
17
 
! Отговори
топчето пукна преди 6 години
Пустите му сърби, станали московци..........Руснаците изпуснаха Украйна и сега си търсят други ''малоруси''