50 000 души из улиците на Солун: Македония е Гърция!

Двете държави още преговарят за името на Македония
21 яну 2018 17:19,
283

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg


Исторически многохиляден митинг се провежда днес в Солун. Неправителствени организации и сдружения на гръцки македонци протестират срещу употребата на името "Македония“ като конституционно име на съседната държава.

Гърци от цялата страна, от островите и дори от чужбина пристигнаха в Солун за участие в проявата, съобщи БНР.

Над 50 хиляди души се събраха в центъра на града пред паметника на Александър Македонски.

Още по темата

С национални знамена и плакати "Македония означава Гърция“ демонстрантите изразяват мнението на много от гърците, че в промяната на името на съседната държава не трябва да се включва "Македония“.

Протестиращите скандираха "Македония е Гърция", а протестът получи подкрепата на политически, спортни и професионални организации и обединения.

Последно социологическо проучване сочи, че 77% от анкетираните са на това мнение. В митинга участват представители на кметствата от цяла северна Гърция, както и депутати от партията "Независими гърци“, която е част от правителството.

Църквата също взе страна в спора, но призова да не се организират протести. Солунският митрополит Антимос на литургия днес обаче покани вярващите за масово участие в митинга.

Медиите коментират днес, че митингът в Солун е "израз на национализъм“. Правителството продължава преговорите със Скопие. Все още няма споразумение.

Тази седмица специалният пратеник на ООН в спора за името на Македония Матю Нимиц е предложил пет варианта, които могат да го решат чрез "добавки" към сегашното, което според властите в Скопие е Република Македония и което Гърция не признава.

Нимиц е поставил на масата пет предложения: Република Нова Македония, Република Северна Македония, Република Вардарска Македония, Република Горна Македония и Република Македония (Скопие). Версиите им на латиница включват изписването на "Македония" като "Makedonija" според изданията. Списъкът с предложения е бил предаден на двамата преговарящи, Адамантиос Василакис и Васко Наумовски.

Тези имена съответно ще имат и "кратки" версии - "Нова Македония", "Северна Македония" и пр.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
2
 
4
 
! Отговори
SpaceX преди 6 години
123 Столицата на Антична Македония Пела е на 40 км северозападно от Солун в Гърция , гробът на Филип Македонски е във Вергина Гърция на 75км югозападно от Солун
122
4
 
6
 
! Отговори
аз преди 6 години
защо така не мога да ги понасям бе..
121
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 115 Това,че не са македонци ,ако го кажеш дори на българи от македония,ще ти се обидят!Проблема не е ,че са македонци ,а че им е ампутирано българското съзнания тоест скопени македонци и името СКОПИЕ най им отива!
120
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Филип и Александър никога не са владели територията на днешен фиром,с малки части покрай южната фиромско-гръцка граница,НЕ ГИ Е БЛАЗНЕЛО!Затова пък Филип нарича Пловдив Филипопулис и векове след това Тракия включвайки и Пловдив е МАКЕДОНИЯ-ТЕМА В ИРИ!!Александър е копнеел за ИЗТОКА,не за дивия ЗАПАД ТОГАВА!!Фиромите нямат никакво историческо право НАД АНТИЧНА И СРЕДНОВЕКОВНА МАКЕДОНИЯ,тяхна е само историята на ВАРДАРСКА МАКЕДОНИЯ СЛЕД 1945 ГОДИНА!КАЗАХ!!!
119
4
 
5
 
! Отговори
SpaceX преди 6 години
120 Много зависи тези феодали към кого са клонели . там е работата че в днешна Македония по онова време са клонели към Сръбското кралство иначе етническата принадлежност на народа е ясна след като 5 века по късно когато се чертаят границите на българската екзархия се обявяват за българи
118
1
 
9
 
! Отговори
поправка преди 6 години
До АнонименАнтична Македония никога не се е намирала в земите на днешна Македония.Тя е била доста по на изток и на югоизток.Та какво търсят под вола теле?
117
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Антияна Македония никога не се е намирала в земите на днешна Македония.Тя е била доста по на изток и на югоизток.Та какво търсят под вола теле?
116
3
 
14
 
! Отговори
акуд преди 6 години
тея малякис до кога ще им се траят селските номера и ще цепят ЕС, ясно личи ръката на кремъл. ципрас е кремълски сепаратис ако не разреши тозии проблем....
115
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До SpaceXБългария не се е свила,а се е разкъсала на три царства и много феодални владения,които феодали обаче са също роднини на българските царе.Затова византийците са ни наричали "хилядите Българии" тогава и го пишат на два пъти в различни документи.
114
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Малко ме е срам но ако не са гърците досега щеше да има ималцинство у нас !македонско
113
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въобще не трябва да вземаме страна,защото има умни гърци които са доволни от мераците на жителите на БЮРМ да се отъждествяват с древните македонци!Според тях славогласните елини са гърци асимилирани от българите през вековете!Като нищо след години БЮРМ и Гърция може да си стиснат ръцете и признаят общото си древно минало и се ,,обединят"!
112
5
 
4
 
! Отговори
SpaceX преди 6 години
113 Казах феодали но това не означава България . България по това време се е свила почти само над Балкана до Дунав с малки изключения . И пак зависи за кой период пишем защото османското нахлуване на Балканите протича поливин че чак и цял век .
111
2
 
7
 
! Отговори
българина преди 6 години
Македония ще бъде разкъсана на три, но макетата още живеят в американския сън
110
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какви македонци, те са българи!!!
109
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До SpaceXПак си в лека грешка.Да, в днешна Македония,преди да паднат под османска власт,са управлявали български феодали,дори мога да ти кажа поименно точно кои са,ако държиш!
108
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
NAI-PROSTITE MELEZI SA GARZITE.MOGEM DA GI PREVZEMEM ZA DVA CASA.
107
6
 
6
 
! Отговори
SpaceX преди 6 години
109 защо Османска а не Римска все пак повечето сме християни за това най-добре Нова Римска Империя сиреч Съединени Европейски Щати така или иначе ЕС като наследник на ЕО или ЕИО е създаден с Договорът от РИМ .
106
5
 
6
 
! Отговори
Дедо Гоцко преди 6 години
Северна Гърция да се отцепи и да се кръсти "Югоизточна Македония(оригинал)". Иначе не виждам за какво се пеняват.
105
3
 
2
 
! Отговори
SpaceX преди 6 години
106 хахахахахха съгласен съм съгласен съм на всякакво име което включва България , но не зависи от нас
104
19
 
2
 
! Отговори
Исмаил преди 6 години
Що се карате. Хайде всичко да си бъде османска империя и такива дребни спорове няма да има!!!