Ердоган превзе Турция! 52,6% от хората го поискаха пак за президент

Неговата Партия на справедливостта и развитието печели и парламентарния вот
Обновена: 25 юни 2018 09:50 | 25 юни 2018 07:00,
241
Ердоган превзе Турция! 52,6% от хората го поискаха пак за президент
Снимка: Reuters

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) са победители на президентските и парламентарни избори в страната, след като 97% от гласовете са обработени, информира турският Hurriyet.

За преизбрания турския президент Реджеп Ердоган са гласували 52,6% от избирателите, на второ място остава кандидатът на Републиканската народна партия Мухарем Индже с 30,8%, на трето място се изкачва Селахатин Демирташ от Демократическата партия на народите с 8,2%, а четвърта остава Мерал Акшенер от "Добрата партия" със 7,4% от гласовете, съобщи "Фокус".

Още по темата

Сред партиите на парламентарните избори победител е Партията на справедливостта и развитието с 42,4%, на второ място остава Републиканската народна партия с 22,7%, а Демократическата партия на народите се изкачва до третото място събирайки 11,4% от гласовете. На четвърто място остава Партията на националното действие с 11,2% от гласовете, а на пето е "Добрата партия" с 10,1%.

Избирателната активност на изборите е била 87,4%.

"Турция даде уроци по демокрация на света със своята близо 90 процентова избирателна активност", заяви Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Anadolu Agency.

Снощи той обяви победата си в президентските и парламентарни избори.

"Нашата нация ми даде отговорностите на президентството и изпълнителната власт", заяви Ердоган пред журналисти в Истанбул, цитирайки неофициалните резултати, които ще го направят първия турски лидер в новата президентска система на управление.

Той призова всички да оставят на заден план предизборните аргументи, напрежения и обиди, за да се фокусират върху бъдещето на страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турция върви към пропастта. Недоверието на инвеститорите, породено от авторитарната власт и липса на усещане за върховенство на закона, се увеличава. Инвестициите намаляват. Големите хвалби за мега инфраструктурни проекти, които се реализират са просто отпуснати кредити, по тях предстоят огромни плащания и то не в турски лири. Някой по-долу нарича тази държава супер сила, това е просто нелепо.
32
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тъй и не ми е ясно на мен като обикновен български гражданин с какво ще ми навреди преизбирането на Ердоган. Мисля, мисля и нищо не мога да измисля. Я, някоя умна глава да разясни защо за българите този избор е едва ли не истински апокалипсис.
31
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мачкай Ердо амчъксуратлийките
30
4
 
6
 
! Отговори
Шоп преди 5 години
Тц, тц ...само някакви 2.6% не стигнаха за балотажа, където щеше да загуби от всички останали... И как ще загуби от всички останали, имаш ли обяснение или само си плещим по инерция?
29
4
 
8
 
! Отговори
Факт преди 5 години
До АнонименЛоши последствия за България от преизбирането на Ердоган?Възможно е по принцип,но положителното е повече-Ердоган тегли страната си твърдо към Азия и я отдалечава от ЕС!Джендърите от Брюксел най-сетне са на път да разберат,че в Европа няма място за Турция!От десетилетия разумните им го обясняват,но не се проумява.Сега поне Ердоган може да промени нещата,най-после.А Турция в ЕС е най-големия кошмар за България-равнява се на директна турска инвазия!
28
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Републиканската народна партия", "Демократическата партия на народите", "Добрата партия" Толкова не могат да измислят нещо по-оригинално.
27
6
 
10
 
! Отговори
123 преди 5 години
Тия 52 процента ги бяха решили преди да преборят и един глас.
26
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е пирова победа на ерголам, скрита загуба. Да владееш цялата държавна машинка за броене, е с рев, сълзи , сополи и голяма клизма да избегнеш балотажа, показва, че пика на ерголам е минал и той губи "харизма" и само инерцията го спаси...
25
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тц, тц ...само някакви 2.6% не стигнаха за балотажа, където щеше да загуби от всички останали... една седмица ако имаше още да натиснат още Инджето и останалите...
24
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чета коментарите тук и се чудя- толкова ли сме ненормални? Никой не пише за последствията от това избиране за страната ни, а те може да са доста лоши.
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До обективенЩе станат отново съюзници, каквито трябва да бъдат!
22
13
 
17
 
! Отговори
обективен преди 5 години
Ердоган издигна Турция до световна сила. Това бе невъзможно без цялостната подкрепа от Запада. Сега, същия този Ердоган плюе против Запада при всяка възможност, забравяйки помощта и слагайки *** на народа си. Е, какво ще се случи според Вас? .........в средносрочен план?
21
5
 
25
 
! Отговори
Яваш, Яваш преди 5 години
Аркадаш и ББ 4-ти мандат, Меркел - трети мандат. Ердо и той.Поне Ердо построи Турски поток и АЕЦ-цове, има армия, здравеопазване.А ББ - няма ЮП, Няма АЕЦ, няма образование, няма здравеопазване.Да живее демокрацията.Едни и същи с десетилетия не може да ги свалим от политиката.ББ, Меркел, Ердоган.Тодор живков ряпа да яде, тея ако са живи, ще го надминат.
20
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Св. Ястреб ЕфендиМЪРЛО :D КОЙ ТИ Е КАЗАЛ, ЧЕ СМЕ НЕДОВОЛНИ!ЕРДОГАН Е БОЖИЕ НАКАЗАНИЕ НО НЕ ЗА ХРИСТИЯНИТЕ :D
19
15
 
10
 
! Отговори
Мда преди 5 години
Добър резултат-Турция остава в Азия,надяваме се завинаги!Сега трябва една хубава ограда към нея и да се приключва.И не става въпрос за телени мрежи,а за много по-сериозни неща!
18
5
 
13
 
! Отговори
до 25 преди 5 години
То и ние си обичаме Тиквата; Русия - Путин,а преди това ....Сталин и Ленин, Хрушчов и Брежнев, Андропов, Черненко и Горбачов; Камбоджа - Пол Пот и Иенг Сари, КНДР- Ким Чен У------
17
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СЪЩИЯ ИЗМИСЛЕН РЕЗУЛТАТ КАТО НА РЕФЕРЕНДУМА САМО ДА Е НАД 51% :DНИКАКВО ОБЯВЯВАНЕ НА ПРОТОКОЛИТЕ!!!ТО ТАКА И С 80% МОЖЕ ДА ОБЯВИ, ЧЕ Е СПЕЧЕЛИЛ!
16
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Реват ли "ччифуудите" реват реват ли "***" реват
15
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Машалла, Реджеб бей! Танте Меркел сигурно уринира петромакс. :)
14
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да пожелаем добро утро на тов. Сидеров, както и хубава и плодотворна седмица!Ха ха ха ха