Радев иска Заев да се извини! Заев казва: Оставям суетата настрана!

Македонският премиер правел всичко за приятелството с България
14 авг 2018 12:30, Елка Василева
165
Радев иска Заев да се извини! Заев казва: Оставям суетата настрана!
Зоран Заев. Снимка: архив, Reuters

Радев иска Заев да се извини! Заев казва: "Оставям суетата настрана". Под това заглавие в. "Вечер" помества коментари на изявлението на българския президент Румен Радев, който настоя македонският премиер Зоран Заев да се извини за твърдението си, че Илинденското въстание е македонско.

Вчера македонският премиер отговори, че "оставя суетата настрана" и че приятелството с България трябва да се пази и надгражда.

Вестникът посочва, че думите на Радев и отговорът на Заев са предизвикали "лавина от реакции". В един от коментарите във Facebook се казва, че с нивото, на което е паднал, Заев само вреди на Македония и заради това "целите Балкани й се смеят".

"Лошото във всичко това е, че хората в България те приемат като премиер на Република Македония и ми се струва, че чрез теб си правят майтап с всички нас", пише в поста.

Още по темата

Вестникът допълва, че вчера на въпрос дали смята изявлението на Радев за заплаха за евроатлантическата интеграция на Република Македония, Заев каза, че прави всичко, за да изгради искрено приятелство с България.

"България е партньор на Македония, тя показа това няколко пъти и не е редно да забравяме това", каза Заев.

В. "Нова Македония" пише, че в отговора на изявлението на Радев Заев е подчертал, че договорът за добросъседство с България е потвърдил добрите отношения между страните и тяхното приятелство. Заев апелирал всички заедно да оставим политическите интереси и голия популизъм. На въпрос дали двете страни окончателно ще решат чие е Илинденското въстание, Заев подчерта, че то е част "от нашата обща история".

В. "Слободен печат", цитиран от БТА, прави ретроспекция на "политическите престрелки" след интервюто на Заев за Първа телевизия, в което каза, че Илинденското въстание е македонско. Коментирайки размяната на реплики, бившият македонски външен министър Денко Малески казва, че Република Македония има един и същи проблем както с гръцкия, така и с българския национализъм. Той обяснява, че общият знаменател е твърдението, че историята е спряла там, където нещо е било тяхно.

"Гръцката страна говори за собственост върху термина Македония от 4 в. пр.н.е., като че ли нищо друго не се е случвало на тази територия. България пък гледа на Македония по същата логика, като че ли нищо не се е случило тук през последните 120 години", казва Малески. Всяка страна защитава своите интереси, като България поставя акцента върху миналото, а македонският национален интерес е да постави акцент върху настоящето, което на практика започва от 20 век с нуждата да се формира собствена нация, посочва бившият министър, като призовава на помощ младите историци с модерна политическа мисъл.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
17
 
21
 
! Отговори
Истински държавник ! преди 5 години
Браво - достойна позиция на Българския Президент !!Ако имахме повече политици, като г-н Радев , България щеше да е добро място !За съжаление , недоразумението плювналиев заедно с герб съсипаха България и изгониха хората в емигрантство 1
93
7
 
7
 
! Отговори
akud do 81 преди 5 години
фактите го определят. АЗ се чувствам достатъчно образован за да имам и лично мнение и да преценявам фактите за себе си, АЗ нямам нужда нинова и кремъл да ми налагат колективно мнение и да блуждая като овца. панимаеш .....
92
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Извинявам се но повечето военни не са свикнали да мислят а само да изпълняват заповеди. Това е и основния принцип в армията- не мисли , изпълнявай. Та в този смисъл, нашият президент не блести с много акъл, и даже на моменте селенее. Иначе като представителна външност има данни. Ама жена му малко, малко като на Жельо жената, не че нещо лошо ама по добре да не се показва много.
91
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Македония има ли я - Факт !И не само, че я има, ами България първа я призна. Сега идва един кремълски блюдолизец и вика, че Македония му откраднала бойлера !
90
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
не им вярвам на българите, говорещи на развален сръбски, хич не им вярвам.чакат само да получат покана за ес и да влязат в нато
89
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Видя се, че старшинкатаа не става за нищо, дори македончето му се присмива, а чрез него и на държавата ни.
88
12
 
4
 
! Отговори
Obedineta Makedonija преди 5 години
Ergo mustakliq kato kaza 4e pilovinata Bylgariq e Turciq myl4ahte, sega na Maketa silni se pravite!1.Ilindensko vostanie koq data e I koga e sv.Iliq v bg v Mk se savpada2.Krushevska Republika Bylgarska da ne e bila?
87
17
 
21
 
! Отговори
Радев за смях... преди 5 години
Ако бяхме избрали гимнастика Йордан Йовчев щяхме да имаме по-добър президент, защото прави повече коремни...
86
2
 
19
 
! Отговори
Ставрю преди 5 години
ГОСПОДА УПРАВЛЯВАЩИ БОРЕТЕ СЕ ЗА НАШЕТО ОБЕДИНЕНИЕ А НЕ ЗА РАЗДЕЛЕНИЕ.
85
2
 
21
 
! Отговори
Ставрю преди 5 години
Само едни печелят от тива и това са великите сили. Западна и източна германия обединиха ли се ДА те не са вече врагове а една силна държава а тук на балканите ни разпарчетосаха и продължават.
84
17
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На Радев Партията се отрече от България и практически от нейната История, и Брежнев си я беше записал в тефтерчето, като Задунайдкая сср. Няма да е изненада, ако някой ден Путин извади от каталонците на КГБ Нотариален акт подписан от дядото на Радев, а сега наследника му - бранител на Историята ни !Чия История брани Радев ?- на Задунаска Губерния +или- на Европейска България -Да беше я бранил дядо му от Коминтерна !
83
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От Сорос и Козяк ли го определиха, та го преповтаряте през два поста, техните агенти?Агенти под прикритие от Карлуково, те търсят да те приберат барем да не се кахърим и за още един!
82
3
 
9
 
! Отговори
един преди 5 години
След предатеството на Димитров, вече не е редно България да има претенции към македонските земи. Всекиму е ясно, че населението е българско, но то е било предадено от "свои". А гърците си имат претенции за всичко, но май не им стиска да си поискат Истанбул/Константинопол.
81
18
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не го наричайте ***, навремето са имали чест и всявали респект, докато генералчето е заврян зет на БСП и няма право на мнение.
80
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А Пожарникаря?!?Той има дълъг и дебел ***, с който гаси пожарите, които *** пали!
79
8
 
4
 
! Отговори
До 78 преди 5 години
Определено?От кого?От Сорос и Козяк ли го определиха, та го преповтаряте през два поста, техните агенти?
78
9
 
16
 
! Отговори
До 81 преди 5 години
А Пожарникаря?!?На тоя чехлите не могат да му се преброят. Клонят към безкрайност...Толкова много са му "началниците", че докато им изпълнява желанията, не му остава време за нуждите и интересите на българите и България.
77
16
 
25
 
! Отговори
До 75 преди 5 години
***, наскочи себе си!Генерал от авиацията, завършил военна школа в САЩ имаш наглостта да наричаш "фотмак" - тоест, старшина в армията на България от преди 9.9.1944.В същото време, бившия партиен член от БКП, с дребен чин в Пожарната, който без основание кръстиха генерал, славославяш като Министър председател.Спри малко, огледай си записките и насоките от Сорос и питай да ти освежат глупостите, които ръсиш тука, поне малко да наподобяват реалността
76
24
 
15
 
! Отговори
akud преди 5 години
радев определено вече не е президента на Българите а губернянската маша на кремъл в ръцете на крушовица
75
20
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПрезитенЪт радеф и този път се прояви, не като обединител, а като разединител на българите. Браво госпоДин президент, браво!Руски слуга!