Срути ли се Анадолският бент, няма да има Балкани, Близък изток...

Ердоган ще строи президентски комплекс в долината Малазгирт
27 авг 2018 19:20, Елка Василева
356
Срути ли се Анадолският бент, няма да има Балкани, Близък изток...
Снимка: Reuters

"Не забравяйте, че Анадолът е като един бент. Ако този бент се събори, няма да остане камък върху камък, няма да останат нито Близкият изток, нито Средна Азия, нито Балканите. Всички тези географски територии са изложени на опасност, ако се премахне сянката на вековния чинар“. Това заяви турският президент Реджеп Ердоган пред многоброен митинг.

„Нашето съществуване се дължи на победата, която Алп Арслан спечели при Малазгирт. Тя ни проправи пътя до към средата на Европа. Поради тази причина Малазгирт значи за нас и Мека, и Медина, Бурса, Одрин, Истанбул, целите Балкани. Малазгирт не е само спечелена битка, а с нея ние обявихме пред целия свят, че сме нация", каза Ердоган.

Турският президент обеща също така, че ще се построи президентски дворцов комплекс в долината Малазгирт. Той посочи това в емоционалната си реч пред многохилядно множество, което се стече на голям митинг, с който на 26 август се отбеляза 647-та годишнина от битката при Малазгирт. Турски медии съобщиха, че над 75 хиляди души са участвали в митинга.

Малазгиртската битка се е състояла през 1071 между войниците на Византийската империя и селджукските турци, които извоюват ценна победа под предводителството на султана Алп Арслан, информира БТА.

Битката при Малазгирт /Манцингер в европейските източници/ фактически е най-яростната във войните, водени между Византийската империя и армията на селджукските турци, чието настъпление за завладяване на византийските територии започва от Източен Анадол. В Малазгиртската битка Византия хвърля около 50-хилядна войска, а селджуките - около 30 хиляди.

Районът на военните действия е около езерото Ван в Източна Турция. Византийците са предвождани от Роман IV Диоген, а селджуките - от Алп Аслан, и извоюват победа.

Победата в Малазгиртската битка фактически се счита за начало на трайното завладяване на Анадола от селджукските турци и настаняването им там. За кратко време, според историците за около 5 години, селджуките успяват да отвоюват всички византийски територии и фактически покоряват Анадола.

Алп Арслан е вторият султан на Голямата Селджукска държава и се счита за първият владетел на турската държава.

Ахлат, където Алп Арслан построил своята шатра и направлявал победните действия на войниците си, е селище с около 30 хиляди души население днес. Изградено е върху обширно плато и се намира в източната провинция Ван, до границата с Иран.

По думите на турския държавен глава президентският дворец в Ахлат ще се простира върху 10 декара площ.

"Той ще бъде символ на единството и братството на нашия народ, които сме достойни наследници на султан Алп Арслан", заяви Ердоган като посочи, че идеята за построяване на президентски дворец в източен Анадол е на лидера на Партията на националистическото действие Девлет Бахчели, с когото са политически съюзници. А платото, където се е разиграла Малазгиртската битка, е обявено за национален парк.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


356
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Османците нямат нищо по със селджуките.Ердоган си присвоява чужди победи.
34
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дрън Дрън.Не зная за какви са се имали селджуците, но турците като нация ги създаде Ататюрк.В конституцията от 1876, няма национална държава а само поданици, назовани оттомани.Да не говорим за лекотата с която са се присламчвали, всяка европейска авантюристична аристокрация, гилдия. Евреи на свободна практика, гръчки търговци, либийски бербери, църни арапи и кой знае кои още пеперуди, присламчени от светлините на Великия Цариград, който просто е сменил управленската каста.
33
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе колко стана лирата, имат ли за бояришник или постят, че немат пари за свинско и карат на овчо, между курбаните свърши ли овчата ма3.
32
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До етнически турчинТой казва, че "съседните" нему държави ше берът кахъра, за да ви накара, да вярвате, че сме ви врагове. Преди се зицепи, че всички искаме, да ви избием децата, което е просто невероятно глупсот, защото дори и бай ни Тошко не стигна до кръвопролития, а беше в позиция, в която можеш да се стигне до подобни погроми, за което се радвам, че не стана, защото не сме диваци. Скоро, Ердоганката ще ни обвинява за всичко, от глобаното затопляни, до хемороидите си ...
31
4
 
10
 
! Отговори
за сведение преди 5 години
До етнически турчинЕвропейците са 500 милиона.
30
2
 
13
 
! Отговори
ПСИХИАТЪР преди 5 години
Аха ясно, днеска се изживява като древен султан от 1071 година. Сега ще вдига дворец там да громи византийците...
29
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На снимката:Този на плаката не е ли кремълския КГБ поп с каската, дето връхлетя в българското Президентство иВИЛНЯ НАД БАЩИНО НИ ОГНИЩЕ, КАКТО ТУРЧИН НЕ Е ВИЛНЯЛ !
28
3
 
11
 
! Отговори
кьор фишек преди 5 години
Няма турчин император в османската империя. Най-великият им е молдовец. Цар Симеон е бил на крачка от императорския престол. Обединени народи в империя са по-силни подобно на СССР ЕС САЩ.
27
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ахахахха, тоя става все по-жалък.
26
9
 
18
 
! Отговори
етнически турчин преди 5 години
TOЙ не заплашва а казва на група хора които по някакъв начин се опитват да вкарват държавата във в гражданска война че последствията няма да бъдат само за самата Турция а ще бъдат за целия район.Ако не сте забравили със 1 милион сирийци европата дигна ръце представете си 80 милионна Турция ако хване пътя към съседите при война какво ще стане.Това имаше той предвид.А НЕ ЧЕ ИМА ПРИТЕНЦИИ КЪМ ДРУГИ ГРАНИЦИ
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 22Obyrkal si se ne]oПриятелите на Саддам са другаде;)
24
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тая мустаката *** с меки китки още ли припада по джамиите не му ли дaват да си облече рокля, че е много изнервен.
23
9
 
16
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 5 години
Те там по Анадола живеят в пещери без прозорци и децата играят футбол с отрязана глава от петел...
22
3
 
21
 
! Отговори
месара преди 5 години
из дневниците на един луд!
21
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До етнически турчинКакви истини? Че ще е разпадне Турция ли? Вяраш ли го? Не съм "туркофоб", но Турция няма да отиде никъде. Това са просто глупсотите, който Ердоганя налага, за да вярва народът на Турция, че без Ердоганя, няма да има нищо и че едва ли не, другите народи са му длъжни, защото без него, нищо няма да има. Едва ли не, Турция отговаря за другите... Вече скъсахте с американците, моля ви, не правете техните номера.
20
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя терорист пак ли заплашва Балканите със унищожения скоро да не носи много хабер на приятеля си Садам.
19
6
 
36
 
! Отговори
РОСЕН П. преди 5 години
Битката е при Манцикерт, а не при Малазгирт. Малазгирт е ако се превежда от турски, надявам се ползвате и други езици. Селджуките нямат почти нищо общо с османските турци. Това е толкова турска победа ,колкото ние да твърдим че Чингиз хан е българин.
18
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лирата може и 1 стотнка да е станала.Работата е там, че Турция е станала 80 млн., младо население.Ние не сме и 6 млн., и средна възраст 46г....Найс, а?
17
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя горкия съвсем е изпушил. Само султани са му в кратуната. Сега щял да си вдига дворец там където била шатрата на султана..
16
2
 
20
 
! Отговори
Загрижен преди 5 години
И тези 75хил. дали са му повярвали на репликата:"Ще ви построя президентски комплекс ... за мен..." направо си представям картинката - а тия ми ти ... мушмуроци вият от "кеф" ;-))))))имаме прекалено много лири вземи и спестяванията, МОЛЯ_Я_Я_Я ;-))))